Klaus poupravil zdůvodnění milosti. Deník váhá a ptá se: Proč asi?

18.02.2012 21:51

Lidové noviny spekulují, proč prezident Václav Klaus mění vysvětlení u udělení milosti pro ředitelku školy odsouzenou za korupci.

Klaus poupravil zdůvodnění milosti. Deník váhá a ptá se: Proč asi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Milost, kterou udělil prezident Václav Klaus, rozpoutala bouřilovou diskuzi nejen mezi politiky. Prezident Klaus nejdříve zdůvodnil udělení milosti Anně Benešové tím, že se musí starat o nemocného manžela. Přitom podle kritiků by se o něj mohla starat i tak, když dostala podmínečný trest.

Později své vyjádření "poupravil". Skutečný důvod tak může být úplně jiný, uvedly Lidové noviny. Prezident se v pátečním prohlášení odvolává na "zcela mimořádné množství dopisů", v němž se lidé za Benešovou přimlouvali. Podle prezidenta dopisy posílaly především organizace zdravotně postižených.

Sledujeme téma prezidetské milosti ZDE



Krása není nestranný

Odvolává se na dopis Václava Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením. Co už Klaus neuvedl, že Krása sedí ve Správní radě univerzity. Nejedná se tedy o nestranný názor. Klaus prý přihlédl i k tomu, že si Benešová prošla zdlouhavým soudním procesem. "Od počátku to byl podivný případ," napsal prezident ve svém prohlášení.

Deník dále upozornil, že manželka prezidenta, Livia Klausová, se s Benešovou osobně zná. Benešová dostala podmínku za zpronevěru a podplácení. Dostala také pětiletý zákaz činnosti statutárního orgánu právnických osob, kvestorky a ředitelky. Podle soudu způsobila škole škodu ve výši 6 milionů korun.



Benešová podle rozsudku způsobila Metropolitní univerzitě škodu především tím, že nechala část studentů studovat bezplatně. Školu tak navštěvovali například lidé z Úřadu průmyslového vlastnictví, různých pražských radnic i magistrátu hlavního města.

Týdeník Respekt již před časem upozornil na případ policistky, která se chlubila tím, že si milost u Václava Klause koupila.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…