Klaus prý vždy stál na straně církve. Arcibiskup prezidenta podpořil

12.10.2011 8:26

Prezident Klaus se včera sešel s biskupy, aby s nimi projednal další návštěvu papeže Benedikta XVI. v Česku. Při té příležitosti prohlásil, že vždy stál na straně církve, a ti, kteří tvrdí opak, pouze nesledují jeho celoživotní dílo.

Klaus prý vždy stál na straně církve. Arcibiskup prezidenta podpořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Svatováclavským projevem ve Staré Boleslavi vzbudil prezident Klaus vlnu nevole u části duchovenstva. V čele rozhořčených představitelů církve stanul kněz Tomáš Halík. Prezident republiky ovšem tvrdí, že vždy zastával konzervativní hodnoty, které prosazuje i církev. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Klaus stál vždy na straně církve?

Klaus se včera sešel s českými biskupy, aby s nimi domluvil další návštěvu Benedikta XVI. v Česku, tentokrát u příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na naše území. Nejde jen o další prezidentův pokus jak se církvi vlichotit? Sám to jednoznačně popírá.

„Cokoli udělám, tak budí spekulace. Pouze lidé, kteří nechtějí pochopit, jak uvažuji a co už dlouhou dobu říkám, tak v tom možná mohli vidět něco nového. Kdyby mě četli, tak by v tom nic nového neviděli," míní Klaus.

Pohled do historie ovšem naznačuje něco jiného. V devadesátých letech tvrdil, že církev se pokouší hrát roli, která nebyla adekvátní jejímu postavení. Stejně tak v roce 2004 chystanou smlouvu Česka s Vatikánem za neprůchodnou, protože je příliš výhodná pro Vatikán.

Proti kritikům se však Klause zastal arcibiskup Dominik Duka, který má za to, že Klausův vztah k církvi se postupně vyvíjel a dnes si uvědomuje roli, kterou církev ve společnosti hraje.

Související:

Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause

Halík: Biskupové, pozor na Klause. Ochočí si vás

Klaus: „Pokrokáři" všeho druhu vedou stále nezakrytější útok na naše tradiční hodnoty a ctnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…