Klaus s Havlem využili 17. listopad ke vzájemným střetům

18.11.2010 13:19

Na den výročí začátku sametové revoluce došlo k nepřímému střetu mezi dvěma hlavními aktéry listopadových a polistopadových událostí, prezidentem republiky Václavem Klausem a exprezidentem Václavem Havlem. Souhlasí s tím i politolog Miroslav Mareš.

Klaus s Havlem využili 17. listopad ke vzájemným střetům

A to ve třech oblastech. Jedné bytostně aktuální a ve dvou historických, avšak k dnešku se stále vztahujících. Václav Klaus v úterý víceméně přivítal vznik koalice ODS a ČSSD na pražské radnici. „ODS se chovala ze svého hlediska naprosto racionálně. Určitě musela volit variantu, kdy ona získá primátora, proti variantě, kdy primátora nezíská. Myslím, že by byla sama proti sobě, kdyby udělala něco jiného," řekl Klaus.

Více:
Klaus si pochvaluje. ODS byla racionální, má primátora

Pražská radnice

Naopak exprezident Václav Havel vznik modro-oranžové koalice ostře zkritizoval. Způsob, kterým vznikla koalice ODS a ČSSD v Praze prý není hezký. Má dojem, že koalice obou stran byla předem domluvená. Havel po komunálních volbách vyjádřil přání, aby vítězná TOP 09 "provětrala" pražský magistrát. Předchozí vedení města s ODS včele podle něj bylo jedno z nejhorších, a naopak TOP 09 mu je sympatická.

Klaus byl i v minulosti toho názoru, že by se ODS a ČSSD neměly bránit vzájemné dohodě, pokud to bude výhodné, a to například v období opoziční smlouvy. Havel zase vždy fandil středovým či pravostředovým subjektům nalevo od ODS, kde měl své přátele z disentu, ať už šlo o ODA, Unii svobody, Stranu zelených či nyní TOP 09, jejíž předsedou je jeho bývalý kancléř Karel Schwarzenberg.

Dále čtěte:
Havel: Já byl zelený, když ještě Liška nebyl na světě. Budu je volit

Okupace Německem a odsun

Druhým tématem, ke kterému se obě významné osobnosti vyjadřovali, je otázka interpretace druhé světové války a poválečných událostí. Klaus u přiležitosti uctění památky protinacistických studentů popravených německými okupanty řekl, že nárůstá asymetrie v interpretaci historie. Podle něho se de facto násilí Čechů na Němcích související s odsunem a koncem války se nedá srovnat se zločiny Němců páchaných na Češích před a během okupace.

„Nesmíme ztratit proporce. Domnívám se totiž, že se součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, svým rozsahem nemůže ani zdaleka vyrovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech. Nemám po ruce přesná data, ale troufl bych si odhadnout, že i na našem území bylo v posledním měsíci okupace (z celkových 75 měsíců jejího trvání) okupanty zavražděno více lidí, než kolik jich přišlo o život v prvním měsíci po skončení války," řekl Klaus u Hlávkovy koleje.

Naopak Havel míní, že násilí spáchané po válce na Němcích bylo po celá desetiletí tabu, a proto je podle něj pochopitlené, že se o něm v současné době více mluví. „Zlo je vždy zlé, ať je velké nebo malé, a to zlo, které páchali Češi po válce, bylo tabu, o tom se nesmělo celá desetiletí nic říct. Není tudíž divu, že dnes se o tom možná mluví více, prostě ruší se dávná a hluboce zakořeněná tabu," reagoval na Klause Havel.

Spor o polistopadový vývoj

Prezident i exprezident se nepřímo střetli v interpretaci polistopadového vývoje. Havel u památníku na Národní třídě sice řekl, že základní směr polistopadového vývoje je správný, ale mrzí ho, že země opakuje v ještě horší podobě chyby, které před ní udělaly zavedené demokracie.

„Domnívali jsme se, že komunistická pauza ve vývoji našeho státu může být zhodnocena tím, že se vyhneme některým chybám, které musely podstoupit tradiční demokracie. Je tomu naopak, ty chyby opakujeme v horší podobě," řekl.

Klaus potom zase ve svém projevu ve svatovítské katedrále řekl, že interpretace období komunismu začíná být velmi zjednodušená a zploštělá. „Je to i proto, že je - díky absenci jiných hlasů - monopolizována těmi, kteří z této minulosti žijí, těmi, kteří mají pocit, že po listopadu 1989 nebyli dostatečně oceněni a těmi, kteří se nemohou či nechtějí smířit s polistopadovou svobodou a s uspořádáním naší společnosti v podobě, jak se u nás evolučně, spontánně, neplánovaně, nikým shora nediktovaně vytvořila. Těmi, kteří chtěli naši polistopadovou společnost - po svém a k obrazu svému - organizovat," čímž si Klaus nepřímo rýpnul do okruhu „pravdoláskových" disidentů.

OBRAZEM 17. listopad na Národní 
OBRAZEM Od magistrátu na Václavák

Souboj na třech frontách

"Komunismus je mrtev a neměli bychom ho oživovat ani tím, že jsou lidé, kteří - s trochu přehrávanou horlivostí - zrovna teď varují před jeho možným návratem. Nebezpečí dneška je v něčem jiném. Je v novém rozmachu současného, v něčem odlišného, ale v mnohém velmi podobného postmodernistického útoku na samotné základy naší civilizace. Je ve zpochybňování tradičních institucí. Je v relativizaci hodnot, které byly - zejména zde v Evropě - přes dvě tisíciletí naší hlavní životní orientací. Tento útok - stejně jako tomu bylo v minulosti - vytváří velmi úrodnou půdu pro věrozvěsty nových „ismů", nových, tentokráte globálních a teď už konečně nepochybně dokonalých uspořádání světa," dodal prezident.

Celý projev ZDE

Politolog Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně řekl redakci ParlamentníchListů.cz, že souhlasí s tím, že obě osobnosti využily 17. listopad k pokračování svého sporu ve všech třech zmíněných směrech: 1) spor o spolupráci ODS a ČSSD v Praze s reminiscencemi na opoziční smlouvu, 2) spor o míru reflexe odsunu Němců v národní paměti a 3) vývoj polistopadového demokratického systému.

Související:

Haló noviny se smějí: Pravda a láska se někde zadrhla

Pragmatik Klaus versus snílek Havel. Skóre 46:31

Klaus jako Havel: Rozdává prezident polibky smrti?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…