Klaus se bojí odsouzení. Neuvědomuje si, co udělal, píše Respekt

09.01.2013 14:05

Novinář týdeníku Respekt Jaroslav Spurný kritizuje amnestii prezidenta Václava Klause a zároveň se pokouší vysvětlit, proč se nyní prezident brání kritice a označuje ji za útok médií.

Klaus se bojí odsouzení. Neuvědomuje si, co udělal, píše Respekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Klausovou největší chybou podle Spurného je, že nikdy nepochopil rozsah  a dopady divokých 90. let. Hlavně to, že právě tehdejší situace nahrála budoucím defraudačním zločinům a korupci. „Klaus to ovšem tak nikdy nevnímal, nikdy nepochopil, že bohatství zlodějů stojí na ztrátě a ústrcích drobných střadatelů a živnostníků,“ píše Spurný.

Klaus je závislý na moci

Právě proto je podle novináře možné, že si opravdu neuvědomuje, co způsobil. „Podobně jako si feťák neuvědomuje, že jeho drobné krádeže kvůli penězům na drogu přinášejí někomu utrpení. Klaus byl a je závislý na moci, na obdivu, na pochlebování. Bez ohledu na to, jaké nonsensy to přináší,“ komentuje Spurný.

Projev, ve kterém se Klaus brání vlně nevole, kterou podle něj způsobila média, je podle novináře výrazem jeho slabosti. „Místo toho, aby vysvětlil, proč se rozhodl, jak se rozhodl, kdy jej myšlenka na amnestii napadla, jak vznikala její koncepce a kdo mu radil – jedině tak se může pokusit svůj dekret obhájit, hledá vinu kolem sebe,“ dodává.

Takový postup je podle Spurného podobný vystupování totalitních papalášů z doby před rokem 1989. „Vidí to stejně jako oni – občané podle něj neprotestují, protože se opravdu zlobí, ale proto, že chtějí zničit jeho autoritu. Totéž si myslel poslední významný šéf komunistické strany Milouš Jakeš. Snad se i Klausova doba, stejně jako kdysi Jakešova, chýlí ke konci,“ doufá novinář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …