Klaus se sešel se Zemanem. Víme o čem mluvili

17.11.2012 12:50

Současná hlava státu se dnes v kavárně na Národní třídě sešla s expremiérem a kandidátem na prezidenta Milošem Zemanem. Setkání se zúčastnili i někteří ministři a Klausovi blízcí spolupracovníci.

Klaus se sešel se Zemanem. Víme o čem mluvili
Foto: Radim Panenka
Popisek: Václav Klaus v kavárně s Milošem Zemanem

Po položení kytic u památníku studentské demonstrace z listopadu 1989 se v kavárně Le Patio na Národní třídě na „kus řeči“ sešli prezident Václav Klaus a kandidát na tento post v lednové přímé volbě Miloše Zeman.

Zeman si do kavárny na pověstnou cigaretku přišel sednout ještě před tím, než před chystaným setkáním vyrazil k pomníku na Národní třídu.

Provokatér Vondrouš se opět blížil ke Klausovi

Vzhledem k tomu, že bezpečnostní složky i někteří novináři na Národní třídě viděli levicového radikála Pavla Vondrouše, který 28. září v Chrastavě hlavu státu zranil plynovou kuličkovou pistolí, provázela setkání dvou předních českých politiků zpřísněná bezpečnostní opatření.

Spolu s Václavem Klausem do podniku Le Patio dorazili i jeho nejbližší spolupracovníci. Kancléř Jiří Weigl, tajemník Ladislav Jakl i vicekancléř Petr Hájek, kterého v sobotu odpoledne čeká další program. Akce D.O.S.T. totiž pořádá autorské čtení z jeho nové knihy Smrt v sametu.

Ministr Chalupa „hned utekl“

Přišli i ministři průmyslu a obchodu Martin Kuba a životního prostředí Tomáš Chalupa a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Neformálního posezení se zúčastnil i předseda konzervativní pravicové Akce D.O.S.T. Michal Semín.

Václav Klaus se po příchodu s již sedícím Milošem Zemanem přátelsky pozdravil. Než do podniku přišli další významné osobnosti, hradní šéf protokolu Jindřich Forejt pohotově zorganizoval uspořádání stolů, aby mohli všichni pohodlně sedět a diskutovat spolu.

Sotva však dosedli, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa už vstával a přítomným se omlouval, že musí odejít. „Ale ale, kampak to jdete, pane ministře?“ rýpnul si do něho Zeman.

Kandidáti na prezidenta pijí alkohol?

„Kdo si dá slivovici?“ ptal se přítomných politiků číšník. Miloš Zeman odpovědí nezklamal: „No, konečně nějaká rozumná otázka,“ vtipkoval a objednal ostatním své oblíbené pití. Klaus pak neodolal a přisadil si: „Já myslel, že kandidáti na prezidenta alkohol nepijí,“ usmíval se.

Ne všichni si však dali. „Doufám, že mladý pán slivovici nepije“ obrátil se přátelsky prezident Klaus na syna Michala Semína Františka.

Oba státníci se během setkání i s ostatními bavili o celé řadě věcí. Především zabrousili do různých politických otázek a témat polistopadového vývoje České republiky.

Ať žije Klaus!, skandovali před kavárnou

Hlavu státu přišli na Národní třídu podpořit desítky příznivců již zmiňované Akce D.O.S.T. se státními vlajkami a prapory svého sdružení. Během příchodu prezidenta do kavárny skandovali heslo „Ať žije Klaus, ať žije Klaus!“

Na Václavák prý přijdou desítky tisíc lidí

Zdaleka ne všechny akce se během oslav 17. listopadu ponesou v přátelském duchu. Na Václavském náměstí bude demonstrovat platforma Stop vládě, která sdružuje odborové organizace, různá občanská hnutí a iniciativu ProAlt. Pořadatelé odhadují účast v řádu desítek tisíc lidí.

Vedle vzpomínkových setkání se bude protestovat proti koaliční vládě Petra Nečase i v Brně a Ostravě. Zde se už ale účast demonstrujících odhaduje minimálně o řády nižší. Výslednou účast bude zajímavé pozorovat. Politolog Zdeněk Zbořil totiž v pátek pro ParlamentníListy.cz vyjádřil názor, že lidé, než aby vyšli do ulic, svoji zlost budou raději vylévat v internetových diskusích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …