Klaus se zle vyjádřil o ODS a zastal se svého syna

21.01.2013 10:34

Za velice krátkozrakou politiku ze strany ODS považuje Václav Klaus její podporu pro druhé kolo prezidentské volby Karlu Schwarzenbergovi, protože na vládní spojenectví s jeho TOP 09 už takhle strana doplácí. Stejné hlasy zní i od europoslanců Ivo Strejčka a Hynka Fajmona. Se slíbenou podporou kvůli postoji k Benešovým dekretům váhá i vyřazený kandidát Přemysl Sobotka.

Klaus se zle vyjádřil o ODS a zastal se svého syna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Tvrdé kritice kvůli přímé prezidentské volbě podrobil svoji bývalou stranu prezident Václav Klaus. Vadí mu výběr kandidáta ODS a také doporučení pro druhé kolo. „Kdyby dostala šanci kandidovat Miroslava Němcová, nemusela vyhrát, ale mohla získat 15 až 20 procent hlasů. Ty ´její´ hlasy si ve volbách rozebrali jiní, a tím vzniklo dnešní druhé kolo a jeho účastníci,“ konstatuje v rozhovoru pro časopis Týden prezident Václav Klaus.

Překvapilo ho, že ODS pro druhé kolo prezidentské volby podpořila předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Je to velmi krátkozraká politika. Sama ODS na spojenectví s ním velmi doplácí. Činnost vlády je více formována stranou TOP 09 než ODS, ale odpovědnost nese ODS. Nedovedu pochopit, že to její představitelé nevidí,“ diví se Václav Klaus.

ODS by se měla pokusit znovu stát čitelnou pravicovou stranou

Prezident souhlasí s obsahem článku v časopise Revue Politika, kde se píše, že údajný konzervatismus Karla Schwarzenberga „nemá kromě jistého aristokratického retronádechu žádný reálný základ. Ekonomicky má blíže k politickému středu a ve společenských otázkách již několikrát prokázal, že se blíží spíše neomarxistické levici.“

Podle hlavy státu nehrála vyhlášená amnestie žádnou roli pro výsledky prvního kola prezidentské volby. „Je zbabělé, že se na to část dnešního vedení ODS vymlouvá,“ zlobí se Václav Klaus. Straně, kterou zakládal, by doporučil, aby se znovu pokusila stát se čitelnou pravicovou stranou. „Pokud už není pozdě. Nejsem si jist, že je taková změna možná, ale fandil bych tomu,“ přiznává prezident.

Jde o zájmy Německa, Rakouska i sudetoněmeckého landsmanšaftu

Odmítavé postoje k podpoře Karla Schwarzenberga zazněly i zevnitř samotné ODS. „Schwarzenberga nebudu volit z mnoha možných důvodů, ale to nejdůležitější je to, že z mého pohledu se nejedná o českého kandidáta. Karel Schwarzenberg má jistě vazby k naší zemi. Především majetkové. Má zde rozsáhlý majetek. Ale není to český kandidát. Jeho rodina nemluví česky, on sám mluví česky špatně, nezná ani naši národní hymnu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz europoslanec Hynek Fajmon.

Fajmonovi vadí Schwarzenbergovy vazby na zájmy a instituce, které jsou v rozporu se zájmy České republiky: „Jde o zájmy Německa, Rakouska, zájmy sudetoněmeckého landsmanšaftu. Ochota obhajovat tyto zájmy proti zájmům České republiky mě silně znepokojuje. Kníže Trautenberk na Hrad nepatří. Ta volba bude o tom, jestli se chceme vrátit před 28. říjen do doby temna, kdy se nám vládlo z ciziny a vládli nám cizinci.“

Českou národní banku přes Schwarzenberga ovládnou Kalousek a Bakala

Europoslanec je znepokojen i Schwarzenbergovými vazbami na Miroslava Kalouska a uhlobarona Zdeňka Bakalu. „Schwarzenberg na Hradě rovná se ovládnutí České národní banky Kalouskem a Bakalou. To je přímé ohrožení české suverenity a ekonomické stability a hospodářských zájmů státu. Schwarzenberg podporuje bankovní unii, která znamená, že EU a zahraniční matky vysají peníze českých střadatelů do zahraničí,“ varuje Fajmon.

Přidává se k němu i další europoslanec ODS Ivo Strejček. „Druhé kolo prezidentské volby považuji za referendum svého druhu o tom, zda bude ODS nadále žít jako důstojný politický projekt. Domnívám se, že o postavu Karla Schwarzenberga jde, bohužel, jen okrajově. Jde o to, zda se Miroslavu Kalouskovi podaří prostřednictvím výsledků přímé prezidentské volby převzít a ovládnout český středopravicový prostor,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Ivo Strejček.

Předseda TOP 09 přichází i o podporu vyřazeného kandidáta ODS

Karel Schwarzenberg možná přijde i o podporu vyřazeného kandidáta ODS z prvního kola Přemysla Sobotky. Důvodem jsou jeho postoje k Benešovým dekretům, které přednesl v televizních prezidentských debatách s Milošem Zemanem. „Pokud pan Schwarzenberg myslel své stanovisko vážně, ztrácí mou podporu,“ zareagoval Přemysl Sobotka pro lidovky.cz na slova předsedy TOP 09 o neplatnosti Benešových dekretů.

Karel Schwarzenberg zaujal kromě vyjádření o Benešových dekretech v prezidentské kampani i zpěvem české hymny. Neznalostí jejích slov někoho pobavil, jiného rozhořčil. Mezi ty druhé patřil Václav Klaus mladší, který coby ředitel gymnázia si v odpovědi na nabídku vydavatelství Mladé fronty Dnes a Lidových novin ohledně inzerce ze Schwarzenbergovy neznalosti české hymny utahoval, za což se mu dostalo kritiky z mnoha stran.

Neznalost české hymny je jen pověstná špička ledovce

„Můj syn je zvyklý nazývat věci pravými jmény. Fakt nedostatečného zakotvení kandidáta Schwarzenberga v českém prostředí vnímá velmi silně. Já spolu s ním. Neznalost české hymny je jen ona pověstná špička ledovce, které si lidé i jinak málo všímaví povšimli. Titanic se ale nepotopil nárazem na ten viditelný malý kousek ledovce. I mne trápí to, že ten podstatný zbytek ledovce není v případě tohoto prezidentského kandidáta – při mediální jednosměrnosti – vidět,“ říká prezident Václav Klaus pro časopis Týden.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…