Klausovský nářez Halíkovi: Fandí Vám neznabozi a bývalí bolševici

07.12.2011 9:47

Do sporu o kněžské svěcení Tomáše Halíka, které minulý týden zpochybnil prezidentův vicekancléř Petr Hájek, se nyní vložili i Halíkovi spojenci a jeho ideoví přívrženci převážně z okruhu bývalého prezidenta Havla. Ve výzvě, kterou sepsali, žádají po vicekancléři, aby se Halíkovi omluvil. Petra Hájka se naopak zastávají prohradní politici a osobnosti včetně šéfredaktora katolického časopisu.

Klausovský nářez Halíkovi: Fandí Vám neznabozi a bývalí bolševici
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Vyčítají Tomáši Halíkovi jeho údajně pokrytecké chování, kdy u svých názorových oponentů kritizuje už jen samotný opačný názor či jistou spřízněnost prezidentova okolí s církevními kruhy. Navíc on sám nikdy nebyl apolitický, naopak se chová velmi otevřeně jako politický aktivista.

Výzva Petru Hájkovi zde:

Osobnosti hájí Tomáše Halíka:

Pro Halíka je Klaus horší než ďábel

„Pan Halík, jak já jsem měla možnost ho poznat, je velmi aktivistický kněz, který třeba sloužil mši pro vzbouřence v rámci televizní krize. To není člověk, který by byl apolitický a který by nevstupoval do politiky. Ať je to vysvěcený kněz nebo není, tak je to také politický aktivista a neříkejme, že není. Je to politický aktivista se svým jasným názorem, který se shrnout něco jako Klaus nikdy více a Klaus horší ďábla, mám-li to malinko parafrázovat. To prolíná veškeré jeho konání a myslím si, že je to jeho právo se i tímto způsobem projevovat, žijeme v demokratickém světě, na druhou stranu také jiní mají právo na to veřejně poukazovat nebo o tom otevřeně hovořit," je přesvědčena předsedkyně Suverenity a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková.

TÉMA: Hájek versus Halík

Podle bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka se u nás evidentně neměří všem stejným metrem. „Jsou zde jedni, kteří když něco prohlásí, tak se na ně snese kritika a jiní mohou říkat, co chtějí. Ten Halík mnohdy říká tak nehorázné věci, že se vůbec nehodí do úst kněze, nebo duchovního člověka, ať je či není vysvěcen, a nikomu to nevadí. U nás média i veřejnost zdaleka neměří stejným metrem," řekl pro ParlamentníListy.cz Knížák.

Halík vyvolává roztržky a volá po nepřátelství, není to duchovní člověk

„Petr Hájek je teď pro ně dobrý terč, tak se do něho pořád strefují, ať řekne cokoliv. Mimo to prostřednictvím něho útočí na prezidenta. Nemůžou neustále jít proti Klausovi, tak se pouští i do lidí z jeho okolí. Navíc současného arcibiskupa znám a znal jsem i jeho předchůdce a musím říct, že Dominik Duka je vynikající hlavou církve a řekl bych, že daleko odpovědnější a úspěšnější než jeho předchůdce," pokračuje Milan Knížák a dodává, že skutečnost, že si arcibiskup Duka rozumí s prezidentem je jen báječné, což se podle něho ukázalo třeba na rychlé dohodě nad správou svatovítské katedrály.

„Kněz a každý duchovní člověk by měl volat po tom, aby se lidé setkávali a rozuměli si, Halík ale volá po nepřátelství a vyvolává roztržky, není to duchovní člověk. U jiných kritizuje údajné propojení církve s politikou, přitom on sám se nikdy netajil prezidentskými ambicemi a myslím, že je má pořád," dodal exšéf Národní galerie.

Čtěte také: Hájek: Trvám si na svém. Pořád nevěřím, že Halík je kněz

Šéfredaktor tradičně katolického dvouměsíčníku Te Deum Martin R. Čejka chápe, co Petra Hájka vedlo k jeho obavám o Halíkovo kněžství. „Představte si, že by katolík chtěl jít do kostela k Tomáši Halíkovi, což mimochodem nikomu nedoporučuji, neboť by tam mohl narazit na marxistu Dalajlámu, který je tam pečený vařený. A jak víme, čím méně potkáme marxistů, tím je den krásnější. Ale i kdyby se k tomu někdo odhodlal, tak musí mít jistotu, že se tam skutečné koná mše, tedy, že dotyčný je kněz. Samozřejmě nemusí jít na mši, ale pak může stejně tak jít do divadla," uvedl redakci ParlamentníchListů.cz Čejka.

Za Halíkovo kněžství se perou osvícenci, pro které je kněz totéž co herec

Kolem problému, na který jen upozornil vicekancléř Hájek, se podle něho strhla bouře. „Zase se podepisují petice uvědomělých, kterým ale většinou ani o podstatu problému nejde. Je to pro ně otázka politická. Když se dívám na jména grafomaniakálních profesionálních osvícenců, nacházím mezi nimi řadu nekatolíků, pro které je v rámci égalité kněz na stejné úrovni jako nějaký herec nebo dramatik, nic víc. Dost dobře tedy nechápu, proč je případné nevysvěcení Tomáše Halíka tak strašně bolí. Věří snad v nesmazatelné znamení, které kněžské svěcení vtiskuje do duše dotyčného? Věří v přepodstatnění, k němuž kněžskýma rukama a slovy dochází? Věří v moc kněze odpouštět hříchy? Samozřejmě, že ne. Je to jen semknutí lóže spravedlivých a nejspravedlivějších," kritizuje některé signatáře zmíněné výzvy šéfredaktor časopisu Te Deum.

Pro katolíky je to však podle něho otázka nanejvýš důležitá. Pokud Tomáš Halík skutečně nebyl vysvěcen, pak jsou všechny jeho mše neplatné, stejně tak i jeho zpovědi. „Je to stejné, jako kdyby se člověk zpovídal dámě na veřejných záchodcích: může vás psychicky potěšit, ale odpustit hříchy nikoli," shrnuje jednoznačně Čejka.

Psali jsme: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř

Pokud prý existuje vážná pochybnost týkající se toho, zda byl Halík vůbec vysvěcen, neměl by vykonávat svoji činnost, neboť by mohla být neplatná. „Zveřejněný dokument, který má prý dokazovat uskutečnění svěcení, je nedostačující. Byl vydán minimálně až deset let (sic!) po údajném svěcení, tedy v době, kdy už byl Joachim Meisner kardinálem a kolínským arcibiskupem," pokračuje Martin Čejka.

Halíka hájí neznabozi a bývalí komunisté. Příště homosexuální satanista?

Ten dále doplňuje, že dokumentu chybí veškeré nutné náležitosti, jako je alespoň datum dopisu, případně pod jakým číslem bylo svěcení Tomáše Halíka zapsáno do registru, jak to vyžaduje kanonické právo. „Je rovněž zvláštní, že Tomáš Halík dostal potvrzení o svěcení až po deseti letech, neboť ho měl dostat podle kanonického práva ihned. Znám jednoho kněze, který byl rovněž svěcen v NDR s účastí biskupa z tzv. západního Německa, a všemi těmito náležitosti se může prokázat," dává příklad šéfredaktor.

„Osobně jsem zvědav, zda se k celé záležitosti oficiálně vyjádří kardinál Meisner. Myslím, že by to složitou věc jenom vyjasnilo. Ale nevyřeší jí „zbožná" přání a petice pokrokových intelektuálů, nota bene, mezi nimi i několika neznabohů a bývalých komunistů. Kdo se ozve příště? Soudruh Filip, anebo snad homosexuální satanista Jiří Valter?" uzavírá pro server ParlamentníListy.cz Čejka.

Podle místopředsedy konzervativní Akce D.O.S.T. Petra Bahníka by řešení celého případu spadá pouze do kompetence církevních autorit, které budou problém posuzovat dle platného církevního práva.

Není to pastýř duší, jen politický aktivista

„Je psáno ‚po ovoci poznáte je‘ a já považuji ovoce působení Tomáše Halíka za trpké a červivé hned ze dvou důvodů. Jednak kvůli jeho postmoderním filosofickým východiskům, jež vedou ke zpochybnění objektivní Pravdy a psychologisujícímu chápání Víry, a jednak kvůli jeho bezprecedentní dlouhodobé politické angažovanosti (obojí před časem demonstroval snad nejvýmluvněji v roli moderátora ‚mírového setkání‘ zástupců různých náboženství ve svatovítské katedrále v rámci Havlova Fora 2000)," řekl v komentáři serveru ParlamentníListy.cz Petr Bahník.

Ten se nediví, že při takové veřejné prezentaci vznikly pochyby o autenticitě jeho kněžství. Také jeho mediální výpady proti politickým oponentům podle Bahníka nepůsobí zrovna jako slova pastýře duší.

ROZHOVOR Šokující informace. Halík asi není kněz, říká Klausův Hájek

„Nevím, jak se to věcně s jeho svěcením má, ale jednu věc považuji za nešťastnou, a pro Tomáše Halíka bohužel příznačnou. Halík totiž nebyl jediným knězem, nad jehož svěcením se s ohledem na úvodem popsané podmínky objevily pochyby. Řím tuto věc před časem řešil tak, že takové kněze vyzval, aby přijali podmínečné svěcení ‚sub conditione‘, aby byly do budoucna jakékoliv pochyby rozptýleny. Je to obřad, kdy světitel uděluje svěcení ve smyslu: Nejsi-li vysvěcen, světím tě!" vidí možné řešení místopředseda DOSTu.

„Profesor Halík tuto možnost nevyužil. Proč? Uráží ho? Cítí se něčím více než jeho kněžští spolubratři, kteří takové svěcení podstoupili? Nevím, ale je to myslím výmluvné. Každopádně by to bylo více na místě, než přijímat klaku peticí," uzavřel Bahník.

Sám Tomáš Halík nezávisle na tomto článku zaslal do redakce ParlamentníchListů.cz prohlášení, ve kterém píše, že bude dnes přednášet v německém Bonnu na sekretariátu Německé biskupské konference a doufá, že se ho nebudou ptát právě na nedávno vyvolaný spor o jeho kněžství. 

„Obávám se, že zahraniční novináři už zaznamenali útoky pana Hájka na mou osobu a na věrohodnost dokumentu, vydaného kardinálem Meisnerem, který předložila Česká biskupská konference k svému oficiálnímu prohlášení, vyvracejícímu Hájkovy smyšlenky. Doufám, že nebudu muset v Bonnu odpovídat na jejich otázky, protože absurdní dehonestující výroky vicekancléře prezidenta pro oblast komunikace a kultury (sic!) vážně poškozují nikoliv mne, nýbrž pověst České republiky v zahraničí. Pro mne je ta věc uzavřená," napsal Halík.

Celé prohlášení:

K tématu:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…