Knížákova fackovačka: Drsně o knížeti, Zemanovi a jedné zvláštní dámě

14.05.2013 14:42

ROZHOVOR „Miloš a Karel či Eva a Vašek – vrcholy české popkultury?“ Tak profesor Milan Knížák nazval následující rozhovor o prezidentu Miloši Zemanovi a ministru Karlu Schwarzenbergovi. Knížák však pro ParlamentníListy.cz zhodnotil i současnou situaci v Národní galerii a kompetence šéfky resortu kultury Aleny Hanákové.

Knížákova fackovačka: Drsně o knížeti, Zemanovi a jedné zvláštní dámě
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

V rozhovoru pro časopis Týden vás Meda Mládková nařkla z řady věcí. Pokud jste ho četl, co za tím stojí? Co byste jí vzkázal?

Nečetl jsem Týden, takže nevím, z čeho mě Meda Mládková obviňuje, ale já o ní od začátku vím, že lže a neustále vyžaduje pro sebe výjimky. Nechápu proč je naší společností tak velebena. Považuji ji za vypočítavou, arogantní a nevychovanou. Rozhodně to není dáma.

Pokud jde o nedávné odvolání generálního ředitele Národní galerie (NG) Vladimíra Rösela ministryní kultury, vidíte to jako pozitivní či negativní krok? Jaká je další budoucnost NG?

Vše co psychopatický Rösel v Národní galerii udělal, bylo devastující. Její budoucnost je nejasná. Je v takovém stavu, že ji těžko dá někdo dohromady, zvlášť když vládu Národní galerie nezajímá, jinak by totiž nemohla nechat Vladimíra Rösela téměř dva roky řádit. A nevěřím, že Ministerstvo kultury vybere dobrého nástupce.


 
Co si obecně myslíte o ministryni Hanákové? Spekuluje se, že ministerstvo ve skutečnosti neřídí ona… A když například byla v Německu, na dotaz tamních novinářů, jaký je její neoblíbenější německý umělec, odpověděla, že W. A. Mozart. O čem to vypovídá?

Vypovídá to o špatných politických poměrech v zemi, kdy se Ministerstvo kultury dává k dispozici politické straně, která nemá, z čeho by ministry vybírala a ministerstvo rozdává jako trafiku. Paní ministryně je milá dáma, ale o kultuře ví asi tolik jako já o hloubkovém potápění.
 
V reakci na zdravotní indispozici prezidenta Zemana média spekulovala o jeho údajném alkoholismu, oproti tomu spánek Karla Schwarzenberga při projevu prezidenta ve sněmovně takovou pozornost nezískal. Jsou v tom česká média objektivní?

Česká média nejsou objektivní a nikdy v novodobé historii nebyla. Schwarzenberg je dnes médii milován a nestydí se ho nazývat knížetem, i když od roku 1918 jsou u nás šlechtické tituly zrušeny. Asi máme nějaký komplex. Ale i Miloš Zeman má, pro mne z neznámých důvodů, u médií velký pardon. Anebo se ho bojí? Či nechtějí kritikou Zemana přiznat kvality Klausovi? Ukazuje se, že mé rozhodnutí nevolit ani Zemana, ani Schwarzenberga bylo správné.  
 
Proč si může ministr Schwarzenberg dovolit daleko více než prezident Zeman a mediálně mu to bez problémů, na rozdíl od prezidenta, projde?

Na to jsem již v podstatě odpověděl. Karel Schwarzenberg se stal při prezidentských volbách ikonou pro české pseudointelektuály a většiny umělců. Ti mají blízko k médiím a ta medvídka Karla šanují.

Jak se teď, po více než dvou měsících v úřadě, díváte na politiku prezidenta Zemana? Je to "váš prezident"?

Miloš Zeman, i když ho v řadě věcí omlouvám, mým prezidentem rozhodně není. Stále v něm vidím velkou podobnost s ruským Jelcinem. I on se podobně potácel a obličej se mu alkoholem kroutil.
 
Co vás v jeho činnosti na Hradě nejvíce potěšilo a naopak zklamalo, pokud něco takového existuje?

Zatím jsem nezaregistroval nic speciálního. Miloš Zeman opakuje to, co řekl již v kampani, a to mě připadá často malicherné. Jeho tažení proti neonacistům je směšné. V Česku je hrstka teanegerských hajlujících hlupáků, kteří z toho vesměs vyrostou. Dospělí, kteří je vedou, jsou jasně viditelní, a společnost si s nimi může lehce poradit. Horší jsou komunisté (připomínám, že komunismus a nacismus jsou u nás postaveny mimo zákon stejným paragrafem), jejichž přítomnost ve vládě či spolupráce s vládními stranami Zemanovi nevadí. A co mi opravdu vadí, je tzv. vlajka EU na Hradě. A žvásty o euru? To je víc než neprozřetelné. Jediné, co mě těší, je, že Zeman prosazuje Livii Klausovou na velvyslankyni do Bratislavy, čemuž se Schwarzenberg zavile brání a tím dokazuje svoji malost. Šlechtic nešlechtic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…