Kníže o voličích: Starého dědka nepřesvědčím. Otevřeme TOP 09 mladým

14.02.2013 11:23

Karlu Schwarzenbergovi prý bylo v průběhu přímé prezidentské volby jasné, že jeho vítězství by se rovnalo zázraku. Věděl, že nepřesvědčí staré dědky, že jistí voliči ho budou vždy odmítat, ať by se je snažil oslovit sebevíc. Ale chtěl by zúročit obrovskou přízeň mladých a využít jejich nadšení a ideálů pro úspěch jím vedené TOP 09 za rok ve sněmovních volbách.

Kníže o voličích: Starého dědka nepřesvědčím. Otevřeme TOP 09 mladým
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Poražený z druhého kola přímé prezidentské volby tvrdí, že své vítězství v boji o Hrad stejně neočekával. „Vždycky jsem byl přesvědčený, že by byl zázrak, kdybych vyhrál,“ říká v rozhovoru pro týdeník Reflex vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Dlouhou dobu jsem dělal politické analýzy a tisková mluvčí vám potvrdí, že jsem vždycky říkal: ´Cukroušku, to se nedá vyhrát.´ Kdyby ty volby byly před dvěma lety, tak samozřejmě ano, vyhrát se dalo. Ale od té doby se tolik změnilo, že jsem na to nevěřil,“ prohlašuje nyní Karel Schwarzenberg.

Proto nelituje, že před poslední televizní debatou, místo aby si šel odpočinout a připravit se na ni, fotil se a diskutoval s fanoušky přes půlnoc v Mlýnské kavárně na pražské Kampě. „Ale víte, to byli báječní lidé! To nadšení, to jejich nasazení. Už tím, že byli tak nadšení, že bylo jejich nasazení snad ještě větší než moje. Oni byli neskuteční. Proto stálo za to tam zůstat, dokud jsem mohl. A totéž při diskusích v Chotěboři, v Brně, v Olomouci nebo kdekoli. To byl báječný zážitek. A přesvědčilo mě to, že národ to použije a pomalu se od stínů minulosti osvobodí,“ myslí si Karel Schwarzenberg.

Starého dědka nepřesvědčí a důchodců tu máme velký počet

Nenechá se rozhodit ani poznámkou, že před druhým kolem nedokázal jeho tým změnit strategii a oslovoval už oslovené a pro něj rozhodnuté voliče. „Jistí voliči, a je to dáno také generačně, mě budou vždycky odmítat. To já cítím. Také když se podíváte dodatečně na generační rozložení voličů, je to jasné. Stejně starého dědka, jako jsem já, už nepřesvědčím. A my tu máme velký počet důchodců,“ vysvětluje poražený prezidentský kandidát.

Naopak se mu perfektně dařilo přesvědčovat a získávat na svou stranu mladé, což bylo patrné především v Praze, kde nebyl „in“ ten, kdo neměl placku „Karla s čírem“, nebo se k němu nějakým jiným způsobem nehlásil. A právě mladá generace je příčinou toho, proč se rozhodl přehodnotit svůj původní záměr, že TOP 09 už do dalších sněmovních voleb nepovede. „Rád bych ještě tu stranu, kterou vedu, rozšířil. Právě o mladé lidi, kteří se teď objevili,“ přiznává Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Kvůli velrybářům byla TOP 09 zpočátku uzavřená

Uvědomuje si, že TOP 09 vyšla z jistého prostředí jisté skupiny lidí, ale to jí do budoucna nebude stačit. „Tudíž to chce ještě to, abychom byli mnohem otevřenější. My jsme se ze začátku vědomě spíše uzavřeli. To bylo v době, kdy začal krásný český vynález velrybářů a kdy jsme zaznamenali, že si tam či onde někdo osvojil naši tamější buňku. A pak jsme ho s námahou museli vykopnout a podobně. Teď už se situace stabilizovala a můžeme si dovolit to opravdu otevřít,“ konstatuje tolik populární šéf TOP 09.

Rozhodně však nemíní mladé lidi lákat, aby vstupovali do TOP 09, ale chce využít společných ideálů s mladými. Obdobu Mladých konzervativců coby zálohy ODS však neplánuje. „Bráním se tomu, aby to bylo takto stranické propojení, takové věci už dneska nefungují. To musí být mnohem otevřenější,“ míní Karel Schwarzenberg. „Musí zde dojít k opravdové změně, to mi je naprosto jasné. Musíme si uvědomit, že hospodářství je důležité, protože každý chceme vydělávat prachy. Ale není to všechno. To, co se tu ustálilo v devadesátých letech, musí pomalu odejít,“ dodává.

Spolknul ropuchu a kývl na Klausova člověka ve Vatikánu

Stejně jako si rozmyslel svůj konec v politice, změnil Karel Schwarzenberg názor na obsazení velvyslaneckého postu ve Vatikánu. Ještě před rokem říkal, že by se na něj ředitel Klausova hradního protokolu Jindřich Forejt mohl dostat pouze přes jeho mrtvolu. V minulých dnech však i na tuto možnost kývl. „Musel jsem získat souhlas prezidenta a stalo se. Musel jsem prostě prolomit ledy, které tady byly,“ zdůvodňuje ministr zahraničí pragmatickou výměnu s Václavem Klausem na způsob „něco za něco“.

Popírá přitom, že by přítrž jeho váhání s obsazením diplomatických postů souvisela s obavou, že s Milošem Zemanem by se na jménech nedohodnul. „Já bych ho dokonce jmenoval, i kdybych se stal prezidentem, protože jsem to slíbil. V politice musíte někdy ustoupit, aby ta druhá strana také ustoupila,“ poznamenává Karel Schwarzenberg k souhlasu s působením Jindřicha Forejta jako velvyslance ve Vatikánu. „Přesně tohle byla ta ropucha, kterou musíte někdy spolknout,“ uvádí. Nakonec si ale Jindřicha Forejta ponechal Miloš Zeman ve funkci šéfa protokolu na Hradě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…