Koaliční Polčák: Amnestie není špatná, za problémy může Nečas

03.01.2013 13:21

Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Polčák se nedomnívá, že by se kvůli nynější dílčí amnestii měl v ústavě zrušit tento institut jako takový. Pochybuje ale o postupu premiéra Petra Nečase, který prezidentovo rozhodnutí podepsal.

Koaliční Polčák: Amnestie není špatná, za problémy může Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Pro vypuštění amnestií z ústavy není ani opoziční ČSSD, která z nynějšího plošného propouštění vězňů viní vládu. Ústava je podle člena výboru a předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce koncipována tak, že neodpovědný prezident navrhuje a odpovědná vláda mu vyhoví, nebo ne. "Není v tomto konkrétním případě důvod pro změnu ústavy, ale k tomu, aby odešla vláda, která se rozhodla osvobodit všechny kmotry 90. let," řekl dnes Tejc.

Polčáka zarazilo, že na vládní úrovni amnestii konzultovali jen premiér s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, když vláda podle ústavy rozhoduje ve sboru. Polčák uvažuje o tom, že by o tomto postupu měl výbor jednat. Nečas by měl odůvodnit po právní stránce, jak vnímá akt kontrasignace, zda jako své výsostné právo, nebo jako věc, která přísluší vládě, řekl Polčák.

Pochybuje o tom, že spolupodpis u amnestie je výsadou jediného člena vlády; nedovede si ale zároveň představit, že by vláda projednávala každou milost, kterou chce prezident udělit. Polčák v této věci upřesnění ústavy připouští, museli by se na tom ale shodnout politici. "Že bychom institut kvůli tomu, že se jej jednou nepodařilo aplikovat tak, jak by se mělo, zrušili zcela, to si nejsem úplně jistý," podotkl Polčák.

Tejc soudí, že ministři za TOP 09, když zůstávají ve vládě, převzali odpovědnost za rozhodnutí premiéra. Ani on by se ale případným změnám ústavy ohledně amnestií nebránil. Tejc si dovede představit, že by se amnestie zúžila nebo by její znění prezidentovi navrhovala vláda.

Současná amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, vyvolala pochyby i kritiku některých odborníků a politiků. Věznice by mělo opustit asi 7000 vězňů, přibližně třetina jejich celkového počtu. Vztahuje se i na případy trestního stíhání, které trvá více než osm let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…