Komárek: Nulovou základní sazbu DPH si ti naši pitomci neumí ani představit

08.11.2012 22:10

ROZHOVOR Podle významného českého ekonoma a prognostika Valtra Komárka je ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jako pes. Honí si vlastní ocas a točí se pořád dokola. Až se do něho zakousne, a to se podle Komárka stane, bude zle.

Komárek: Nulovou základní sazbu DPH si ti naši pitomci neumí ani představit
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Valtr Komárek

K nejpalčivějším problémům této vlády patří rozpočet. Zeptám se úplně laicky – co je jeho největší Achillovou patou?

Rozpočet je tu problémem řadu let. Je zajímavé, že rozpočtová politika vlády je klasickým potvrzením základních pravidel politické ekonomie, a přesto jsou její autoři natolik vzdáleni vědomostem z politické ekonomie, nebo jsou natolik otrlí, že si myslí, že mohou říkat cokoliv. Smysl má jen taková ekonomická politika, která vede k ekonomickému růstu. Je třeba posílit spotřebu. Když není spotřeba, není výroba, krizová spirála je neustále prodlužována nesmyslnou politikou. Je třeba, aby lidé mohli více spotřebovávat, pak ekonomika půjde nahoru. Existují servilní ódy, třeba Klausových mladých stoupenců, ale to je nesmysl. Mělo by se jim říct: zkuste dát lidem peníze, uvidíte, jak rychle si s nimi poradí. Dnešní průměrná výplata je 24 tisíc korun, oproti Německu, kde je reálná kupní síla šedesát tisíc korun. Ani s ní by se Češi nepřejedli k smrti, věděli by, co s ní. Potřeby jsou u nás velmi nenasycené. K tomu, aby lidé žili slušně, bez tlaku nesplacených hypoték a dalších povinností, potřebují více peněz. Nepotřebují nic víc než trochu lidský, slušný život. Ne neustálé přemýšlení o tom, co a z čeho zaplatit. Ale naše vláda celá léta dělá politiku snižování kupní síly obyvatel. Pak se diví, že klesá HDP a podobně. Ale není se čemu divit.  Kalousek je pak jako pes, který si honí svůj ocas. A diví se, že ho nemůže chytit. Tragédie ale bude, až se do něho zakousne, do vlastního kusu masa. To mu nepřeju, jinak je mi velice sympatický, sám ho osobně znám.

Kalouska často kritizují, že je cynický, arogantní, lidem neumí vysvětlit proč a kde škrtá. To si tedy nemyslíte?

To už je kolorit jeho povahy. Podstatné je, že to je politika Ministerstva financí. Když už státní kasa nestačí, zvyšují se desátky, zvyšuje se robotová povinnost. To dělají finančníci od nepaměti. Kalousek je typický ministr laik, není finančník. Je vládním mluvčím ministerstva, to neumí nic jiného, než obsluhovat bilanci, kolik příjmů připlyne, a kolik mají dáti do rozpočtů. Vždycky si řeknou, že neškodí, když něco škrtnou, poněvadž lidé to stejně rozkradou a projedí. Takovou mají úředníci představu. Ale nerozumí národnímu hospodářství, ani politické ekonomii, ani skutečným makroekonomickým analýzám a vztahům.

Hodně se teď mluví o sazbách DPH, o její výši, v ODS kvůli tomu došlo i k rozbrojům a odchodu poslanců. Nebylo by řešením udělat jednotnou sazbu, třeba 15 procent?

Existuje přísloví, že se v něčem někdo přehrabuje jako študák, co raději před dámou nebudu vyslovovat. Neustálé pranice o daně mi tohle připomínají. Nikdo na nich nic moc nevymyslí. Ve tvrdě kapitalistických státech, třeba ve Velké Británii, je základní sazba DPH nula. To si ti naši pitomci snad neumí vůbec představit. Přitom v sedmi, osmi špičkových nejbohatších státech Evropy je základní sazba DPH do deseti procent. „Naši“ dělají, jako by to neexistovalo. Jsou i bohaté země, které mají DPH třeba na patnácti, nebo až na dvaceti procentech. Ale to jsou země, kde jsou nesmírně vysoké platy. Třeba Dánsko, kde je průměrný plat čtyřikrát vyšší než u nás. Když dva počítají totéž, není to totéž. U nás si vždycky hledají ten příklad, který se hodí. Ale tato politika při takto nízkých platech je nesmyslná. Je vražedná. Ale pokud nejsme příznivci teorie nadčlověka, i Češi mají, stejně jako třeba Němci, nárok na budoucnost. Pan Kalousek zase koukal do pokladny a má tam tmu. Chybí mu dvacet miliard, tak se ptá úředníků, co s tím. Oni říkají: pane ministře, vždyť máme daně. Ty lidé zaplatí a zase v kase budou peníze. Zkušený právník napíše novelu zákona o daních za jedno odpoledne. A ve státní pokladně to zase zacinká. Ale to není politika, to je pokračování českého politického i ekonomického kabaretu. Nebo spíše řecké tragédie.

Jakou roli má v tomto, Vašimi slovy „kabaretu“, prezident Václav Klaus? (někdejší Komárkův podřízený v Prognostickém ústavu, pozn.aut)

(velmi dlouho přemýšlí a posmutněle odpovídá) Já politice Václava Klause nerozumím.

Mluví se o tom, že si připravuje předpolí pro svou další poprezidentskou politickou kariéru. Je třeba blízký exšéfu školství Josefu Dobešovi, který teď zakládá nové hnutí. Lze třeba v tomto hledat logiku jeho jednání?

Naprosto ne. Klaus je velký hráč, tohle je žabařina. Klaus by nedělal pakt s nějakými politickými nulami jen proto, aby se mohl dál producírovat. Je to velký hráč a je klíčový aktér celé této hry. Zná všechny klíčové oligarchy, nejen křestními jmény, ale křestními jmény jejich dětí. Jde mu o velkou hru. On by v ní mohl hrát tragickou roli, mohl by vystupovat jako velký tragéd, Oidipus král, nebo by mohl přispět k nějakému rozuzlení. Ale problém je, že národ v této podobě nemá budnoucnost. Nemá zajištěn dostatek pracovních míst. Nestojí na kapitálu, nemá Bati, nemá Zlíny. Má tu jenom cizí kapitál a množství spekulativních transakcí a obchodů a la Sazka, Sportka. Šedesátiletí si mysleli, že jsou za vodou. Ale teď zjištují, že mají doma 25leté nezaměstnané vysokoškoláky jako trvalý jev. Klaus je dost zkušený politik na to, aby chápal, o co se tu bude hrát. To nemůže řešit žádná kapesní strana, kde by se producíroval. Nechtěl bych ho podceňovat.

Mluvili jsme o kapitalismu, jak Vy sám hodnotíte coby prognostik úvahy o jeho konci? Mluvilo se o něm třeba v souvislosti s krizí v USA.

Je to nesmysl. S kapitalismem je problém. Kapitalismus je v Saudské Arábii, Thajsku nebo v Pákistánu. Možná ve Skandinávii, tam se tomu ale říká skandinávský socialismus. Rigorózní uplatňování Marxovy klasifikace je nesmyslné, mezi jednotlivými takzvanými kapitalismy existují obrovské rozdíly. Mluvit o konci kapitalismu, když se nedefinuje, co tím kdo myslí, je dost planá diskuze.  Existují dvě skupiny lidí, ti, co vědí, že nic nevědí, a pak ti, co nevědí, že nevědí. Samozřejmě Klaus ví všechno. Ovšem není sám, taková je drtivá většina politiků. Václav Havel mluvil o mafiánské demokracii. Teď je na místě si položit otázku, jestli nevystrčila své růžky i tady. Jsou to ale tabuizované problémy. V domě oběšence se také o provaze nemluví. My se raději než o podobě demokracie bavíme o té DPH.

Jak jako prognostik vidíte budoucnost EU za 10, 15 let? Má šanci uspět proti Číně, Indii, Brazílii? A jak?

Evropská unie je největší hráč světové ekonomie, v základních veličinách je před Čínou a podobně, má nejsilnější ekonomický potenciál, ale není v globálu akceschopná. Do budoucna vidím dvě varianty, buď ekonomickou integraci, nebo hledání skutečné podoby. Rozpad ale nehrozí.

Nedávno jsme si připomněli výročí 17. listopadu. Jak se podle Vás česká společnost od roku 1989 posunula?

Všechny důležité zákony byly schváleny v prvním roce po revoluci. Svoboda shromažďování, svoboda tisku a podobně. Všechny demokratické principy se opsaly ze západoevropských konstitucí, ať už z německé nebo francouzské. Pak se ale reformy, zejména ekonomická, zadrhly. Společnost se zaplevelila.

Před revolucí jste působil jako šéf Prognostického ústavu, jímž prošla řada v 90. letech i nyní významných politiků. Dokonce tři prezidentští kandidáti. Klaus, Zeman a Dlouhý. Jak na ně vzpomínáte?

Miloše Zemana ani Vladimíra Dlouhého teď raději nechci komentovat, je před prezidentskou volbou. Obecně jsem ale zklamán, mrzí mě, že jsem ty Klause a Ježky nenaučil, že zisku má být předřazena lidskost a humanita. Oni vše podřídili jedinému kritériu, zisku, zisku, zisku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …