Kompenzace za amnestii? Ne, za neschopnost státních orgánů, oponuje Šťastný

08.01.2013 15:13

Špičky TOP 09 přišly s nápadem, aby lidé, jichž se negativně dotkne novoroční prezidentská amnestie, byly odškodněni státem. Zatím se o tom diskutovalo při koaličním jednání, ve středu o tom má jednat vláda. Poslanec ODS Boris Šťastný souhlasí s myšlenkou kompenzace, ale nikoli za amnestii, ale za neschopnost státních orgánů.

Kompenzace za amnestii? Ne, za neschopnost státních orgánů, oponuje Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ve středu projedná vláda případné odškodnění lidí, na něž negativně dopadne amnestie. „Pokud se prokáže, že rozhodnutím prezidenta Václava Klause o amnestii byla poškozena některá práva poškozených v příslušném trestním stíhání, měla by vláda najít kompenzační mechanismy,“ uvedl na brífinku po koaličním jednání místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Během jednání zástupců ODS, TOP 09 a LIDEM s tímto návrhem přišel předseda TOP 09 a prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Prezidentská amnestie bude ve středu hned prvním bodem jednání Nečasova kabinetu. Sám premiér a také ministr spravedlnosti Pavel Blažek mají pro vládu připravit zprávu o amnestii.

Stát by platil za neschopnost svých orgánů

„Má to smysl, ale ne jako kompenzace za amnestii, ale jako kompenzaci státu za vlastní neschopnost vyřešit kauzy v přiměřené lhůtě,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný. Pokud jsou prý orgány státu tak neschopné, že nemohou v přiměřené době případy rozsoudit, tak je možné k nějaké kompenzaci přistoupit. „Ale odpovědnost za tyto kompenzace by nenesl kvůli amnestii Václav Klaus, ale ty orgány státu, které nebyly schopny případy v odpovídající době vyřešit,“ zdůrazňuje Boris Šťastný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…