Komunista zpražil Nečase: Politruci a pohraničníci nikdy nekradli!

15.04.2013 17:17

Zatímco podle premiéra Petra Nečase (ODS) nabývá situace kolem Ústavu pro studium totalitních režimů skandálních rozměrů, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v tom vidí zoufalé záchranné stéblo pro topící se ODS.

Komunista zpražil Nečase: Politruci a pohraničníci nikdy nekradli!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Podle premiéra jde o ovládnutí Archivu bezpečnostních složek (ABS) a o to, aby informace z něj neohrozily budoucí vládní spolupráci ČSSD a KSČM. „To je typická karta antikomunismu, kterou vytahuje každý, komu se to hodí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Pavel Kováčik. Připomněl, že preference ODS jsou značně při dně.

Komunista: Pane premiére, nechcete počkat první na výsledky voleb?

Nečasovým úvahám, že opoziční sociální demokraté chystají po volbách menšinovou vládu s podporou komunistů, kteří za to prý budou požadovat místa ve státní správě, se Kováčik vysmál. „Je vidět, že je pan premiér v úzkých. Jak může vůbec mluvit o tom, jaká bude spolupráce mezi ČSSD a KSČM? Průzkumy jsou jedna věc, ale definitivní karty rozdají především občané této země, jako ocenění minulého období,“ konstatuje poslanec.

ÚSTR byl zřízen zákonem s cílem zkoumat dobu nesvobody. „A to má být ta jeho nepolitičnost?“ směje se Pavel Kováčik. „Vždyť to byl ústav zcela jednoznačně cíleně založený.“ Dodal také, že od svého vzniku čelí rozporuplným názorům.

Nečas se v pondělí sešel s odvolaným ředitelem ÚSTR Danielem Hermanem. „Herman, ODS, to je všechno jedna parta, a vzhledem k tomu, že nemají nic, s čím by ten propad zastavili a lidi oslovili, tak sahají po antikomunismu. To je přece viditelné i z dálky,“ směje se Pavel Kováčik.

Pod tento ústav spadá také Archivu bezpečnostních složek, ve kterém jsou v depozitech uskladněny materiály 1. správy komunistické rozvědky, 2. správy kontrarozvědky a 3. správy vojenské rozvědky a kontrarozvědky, ale také část archivů 4. správy – sledování vnitřního nepřítele, která se nejvíce podepisovala na osudech lidí. Archiv v současné době dokumenty digitalizuje. Jak řekl před několika dny pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík (TOP 09), „ještě to digitalizované není, ale je to už velmi zapotřebí, aby možná manipulace byla minimální."

Naši pohraničníci a politruci se nebáli a nekradli, tvrdí Kováčik

Podle premiéra Nečase je archiv bariérou, která brání pronikání komunistických kádrů do státní správy. „To skutečně není nic jiného než volební kampaň, protože my s tím opravdu, ale opravdu nemáme nic společného,“ směje se předseda komunistického klubu.

Navíc se mu nelíbí, že Petr Nečas napadá pohraničníky a politruky. „Víte, tehdy to byli pohraničníci a politruci, tehdy se chovali podle zákona i dnes se chovají čestně. A na rozdíl od dnešní garnitury, oni se ani tehdy nebáli a nekradli,“ říká Kováčik, ale jak dodává, sloužili své zemi podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. „Pro ně byla a je základním kritériem dobrá správa. A opakuji, na rozdíl od některých současných správců nekradou, a krást nebudou,“ říká předseda klubu.

Hermanova nástupkyně už s archivy pracovala

Petra Nečase navíc znepokojuje, že rezignovali všichni členové poradní vědecké rady ústavu. Odchází také Hermanův první náměstek Eduard Stehlík, s novou ředitelkou Pavlou Foglovou se nedohodl na spolupráci. V ÚSTR končí, mimo jiné proto, že nesouhlasí se zvažovaným odvoláním ředitelky ABS Zlatuše Kukánové. Na její místo má nastoupit Světlana Ptáčníková, která už z ABS má zkušenosti a o funkci ředitelky dřív usilovala. „Tu paní neznám, takže ji nemohu hodnotit, ale už s těmi archivy pracovala, takže uvidíme,“ říká Kováčik ParlamentnímListům.cz.

Dodejme, že síť agentů zpravodajských služeb se v Československu budovala od 20. let minulého století. Část zahraničních rezidentů byla vyzrazena různými uniklými seznamy v roce 1990 a ohrožena na životě, zejména v neevropských zemích. Většinou také není zvykem kdekoliv v civilizovaném světě vyzrazovat svou zahraniční zpravodajskou síť, která byla těmito kroky naprosto zničena.

Samostatný ústav je nadbytečný, oddělení by stačilo

„Osobně považuji ten ústav jako samostatnou instituci za nadbytečný, protože by se touto problematikou mohlo například zabývat oddělení Historického ústavu soudobých dějin, nebo nějaké nově zřízené oddělení při Akademii věd,“ říká Kováčik. Jak dodává, pokud jde o ty řeči, kdo s kým bude vládnout, je to prý naprosto předčasné. Vyčkejme, co tomu všemu řeknou občané ve volbách, a pak teprve budeme jednat o tom, kdo s kým a na čem bude spolupracovat.

„Pád své strany musí přece pan premiér nějak překrýt,“ říká s úsměvem poslanec. V tuto chvíli se mu prý hodila situace kolem ÚSTR, stejně jako antikomunistická karta. „A ta teprve začne narůstat, uvidíte. Vždycky se tak děje, když nevědí kudy kam, jenže věřím, že tentokrát to bude jiné, protože lidé měli dostatečnou možnost se přesvědčit, co a koho ty pravicové vlády zastupují,“ říká pro ParlamentníListy.cz na závěr předseda komunistického klubu Pavel Kováčik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …