Komunisté hrozí demonstracemi, antiradarovci také

30.07.2010 12:21

VÍME PRVNÍ Komunisté a antiradaroví aktivisté jsou připraveni znovu vejít do ulic s transparenty proti americké základně. Plán na stavbu pracoviště potvrdily Spojené státy.

Komunisté hrozí demonstracemi, antiradarovci také

Českou republiku patrně čeká druhá vlna demonstrací proti „americkému radaru". Bílý dům totiž podle Hospodářských novin potvrdil, že zapojí Českou republiku do svého projektu protiraketové obrany v Evropě. A v sídle KSČM i u nevládních aktivistů už je oheň na střeše.

„Pokud bude s Washingtonem jednat vláda bez veřejné diskuse, určitě dojde na petice a demonstrace," řekl serveru ParlamentníListy.cz stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý.

A přidá se k nim i nyní utichlá iniciativa Ne základnám. „Pokud by se měla účast Česka na takovém projektu odbýt mezinárodní dohodou, pak to určitě vyžaduje protest," řekl redakci mluvčí iniciativy Jan Májíček.

I když tentokrát nejde o oplocený radar s obsluhou amerických vojáků, ale o kanceláře s počítači, komunisté i aktivisti jsou naladění stejně ostře jako před čtyřmi roky, kdy se hovořilo o radarové kupoli. Petici Ne základnám za konání referenda o základně během uplynulých let podepsalo přes 170 tisíc lidí.

Dohoda bez souhlasu sněmovny

Podle HN může v Česku takřečený systém předběžného varování vyrůst na základě dosavadních česko-amerických smluv, tedy bez souhlasu Parlamentu, bez referenda.
Je tudíž pravděpodobné, že titulní stránky novin budou opět plnit fotografie transparentů s přeškrtnutým radarem. Zvláště, pokud se má základna v Česku stavět ještě letos.

List uvedl, že všechny tři strany vládní koalice nemají proti projektu, jenž má být součástí NATO, výhrady. Dokonce i druhdy protiradaroví sociální demokraté nyní "mlčí".

„Pokud se v NATO i s dalšími spojenci dohodneme, že budeme budovat systém protiraketové obrany, měla by Česká republika zvážit svůj podíl," cituje deník úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku.

Černý: ČSSD se obrátí na správnou stranu

Podle komunistů se ovšem Lidový dům nakonec postaví na „správnou stranu". „ČSSD vždycky s radarem trošku laškovala, ale až zjistí, že prostí lidé mají více rozumu než její vedení, rozhodne se správně. I když populisticky," myslí si Černý.

„My jsme vždycky proti radaru protestovali. I veřejné mínění bylo vždy proti radaru a tento varovací prvek je součástí stejného systému," dodal expert komunistů na bezpečnost státu.

„Já jsem určitě proti. Nelíbí se mi, jak si USA s Ruskem s námi dělají, co chtějí a my jen přihlížíme," vzpomněl navíc předseda komunistů Vojtěch Filip dohodu velmocí o snížení počtu jaderných zbraní podepsanou letos v Praze.

Stejné argumenty používá i Ne základnám. „Navíc stále není vyjasněn smysl tohoto zařízení. Tady se mluví o Íránu, ale ten nemá kapacitu ani důvod sem střílet," myslí si Májíček. Černý navíc zopakoval čtyři roky staré argumenty o tom, že vystavění protiraketové základny naopak může z Česka cíl spíše udělat.

Místo radaru kanceláře

Původní plán na výstavbu radarové základny v Brdech z roku 2006 rozdělil českou veřejnost na dva tábory a vehnal do ulic tisíce demonstrantů. Nová administrativa prezidenta USA Baracka Obamy ovšem od někdejšího záměru George Bushe ustoupila.

Potvrzení o tom, že Washington s Českem počítá, přišlo - ne náhodou - po sněmovních volbách, kdy se vlády jímá koalice nakloněná tomuto záměru. Sociální demokracie, která byla proti výstavbě prvků systému protiraketové obrany, skončila s komunisty v menšinové opozici.

Podle HN uvolní Kongres 2,2 milionu dolarů, aby na zatím neurčeném místě vybavil dvě kanceláře počítači a dalším technickým vybavením k analyzování cílů a letu raket. Zařízení by měli obsluhovat čeští vojáci.

ČTĚTE TAKÉ:

ČR sice nebude mít radar, jeho informační centrum ale možná ano
Radar nebude: Levice oslavuje, pravice varuje

Foto: archiv

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…