Komunisté na straně Nečase: Premiér pochopil, že jsme s Čínou měli pravdu

11.09.2012 22:02

Komunisté se zcela výjimečně zastali premiéra Petra Nečase. Ten konstatoval, že podpora, ba přímo adorace dalajlámy nebo ruské skupiny Pussy Riot jsou jednou z brzd českého exportu v Číně a Rusku, tedy na velkých trzích. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se proti tomu výroku prudce ohradil, že nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva.

Komunisté na straně Nečase: Premiér pochopil, že jsme s Čínou měli pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Módní politické projevy, jako je podpora ruské skupiny Pussy Riot či dalajlamy škodí českému exportu, přesto podpora lidských práv musí nadále zůstat klíčovou v české zahraniční politice,“ řekl premiér na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Zcela výjimečně souhlasím s premiérem, říká radikální Semelová

 „Vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda, jako kdyby šlo o to nastavit stav z před x lety,“ kontroval na premiérův projev rozčílený ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nečasovo vyjádření označil za poklonu před režimem. „A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí,“ dodal Schwarzenberg.

„Zcela výjimečně, ale opravdu výjimečně musím souhlasit s premiérem Petrem Nečasem,“ říká pro ParlamentníListy.cz jinak kritická k vládě, komunistická poslankyně Marta Semelová. Jak dodává, je to jen část problémů naší zahraniční politiky, či vnějšího pohledu na náš stát. „Jsou to záležitosti na první pohled viditelné a skutečně výjimečně souhlasím s premiérem Nečasem,“ konstatovala.

Nejlépe by pro ČR bylo, kdyby šel Schwarzenberg na odpočinek

„Pokud jde o Karla Schwarzenberga, tak jsem přesvědčená, že nejlepší variantou pro Českou republiku by bylo, kdyby odešel na zasloužený či nezasloužený, ale odpočinek,“ říká Semelová. V této souvislosti zmínila i rušení českých ambasád v Latinské Americe a Africe, kde naopak jiné země posilují svou přítomnost s ohledem na velké potenciální možnosti exportu.

Stejně tak souhlasí s premiérem i pokud jde o ruskou skupinu Pussy Riot. „Už jsem to i říkala, že dívky z této skupiny pošlapaly hodnoty důležité pro velkou skupinu Rusů a jejich podpora mi připadá zcela nemístná. Také proto zcela výjimečně podporuji stanovisko Petra Nečase, tím spíš, že je nesmyslné odrazovat kvůli tomu tak význačného obchodního partnera, jakým Rusko je.

Zvláštní, USA bez problémů obchodují s Čínou, která je jejich největším věřitelem

Řekněme, že situace donutila Petra Nečase, aby souhlasil s KSČM,“ říká ParlamentnímListům.cz předseda klubu komunistických poslanců Pavel Kováčik. „Copak nevidíme, že USA jako ‚kolébka lidských práv’ zcela bez problemů jedná a obchoduje s Čínou?“ dodává. V případě obchodních zájmů jdou podle něj tyto citlivé otázky zcela stranou. „Anebo nastrkují 'hrdiny' z České republiky, a pak se divíme, že náš zahraniční obchod s Čínou stagnuje,“ říká šéfposlanec komunistů.

Přesto ale Petru Nečasovi předseda komunistického klubu nevěří. „Věřím, že to řekl veřejně, ale nevěřím, že to myslel doopravdy a upřímně,“ konstatuje Kováčik. Zároveň připomněl, že komunisté vystupovali varovně už v případě, kdy tehdejší parlamentní Strana zelených vyvěšovala z oken parlamentu tibetskou vlajku. „Tehdy jsme ale nezaznamenali, že by někdo z ODS naše varování podpořil,“ připomněl Kováčik.

Na námitku redakce, že od té doby uplynula už řada let a situace se vyvíjí, Kováčik připustil, že „situace donutila Petra Nečase, aby konečně souhlasil s KSČM“. Spor Schwarzenberga s Nečasem označil předseda komunistických poslanců za pouhé škádlení, z čehož nic vážného prý stejně nebude.

V této souvislosti je vhodné dodat, že prvním a největším zahraničním věřitelem USA je právě Čína. Rusko je mezi věřiteli „až“ na třetím místě.

Souhlasím s ministrem zahraničí, hlavu bychom sklánět neměli

„Souhlasím s ministrem zahraničí,“ konstatoval komunistický europoslanec Jiří Maštálka. „Také si myslím, že by český ministr zahraničí neměl sklánět hlavu před velmocemi, jen by to nemělo být výběrové a mělo by to platit i pro země jako USA,“ dodal hned na vysvětlenou. „Jsem ale velmi rád, že pan premiér pochopil, že jsme celou dobu měli pravdu,“ dodává europoslanec pro ParlamentníListy.cz.

„A pokud jde o demokracii a lidská práva, je zvláštní, že právě u Spojených států platí jednoznačná tabu. Například, kolik lidí ročně zahyne na americko-mexické hranici. Nebo kolik lidí zahynulo skutečně v Kosovu,“ připomíná Jiří Maštálka.

Německo hlavu před nikým nesklání, přesto s Čínou intenzivně komunikuje

Také on připomněl návštěvu Hillary Clintonové nebo Angely Merkelové v Číně, kdy otázka lidských práv byla zmíněna, jak říká, jen jemně a letmo, protože hlavním tématem byla samozřejmě ekonomika a vzájemné obchodní vztahy. „Myslím, že je dobré si vzít příklad i z velmi vyvážené zahraniční politiky Německa, která se nikomu neklaní, ale reálně vnímá možnosti a jedná ve prospěch vlastního státu, což se o našem ministru zahraničí říct nedá,“ konstatuje Maštálka. „Ten to dělá snad v zájmu někoho jiného,“ dodává. „Ať si pan ministr alespoň promluví s podnikateli, kteří s Čínou obchodují, možná pak pochopí, jak to republice škodí,“ doporučujeme šéfu diplomacie.

Pro ParlamentníListy.cz zmínil europoslanec jako příklad také Slováky. „Víte, oni tu páteř mají rozhodně vzpřímenou a neslyšel jsem v orgánech Unie, že by byli kritizováni za svůj postoj. Také jsem ale nezaznamenal, že by nás někdo chválil za to, že je převodníkovým kolečkem zájmů někoho jiného," řekl Jiří Maštálka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…