Komunisté nabídli novou omluvu za minulost. Chtějí za to vládnout

27.07.2009 8:49

Dvacet let po sametové revoluci chtějí komunisté přijít s novou omluvou za minulost. Očekávají ale "něco za něco". Pokud ho vyřknou, předpokládají, že je za to ČSSD uzná jako svého blízkého politického partnera.

Komunisté nabídli novou omluvu za minulost. Chtějí za to vládnout

Šéf komunistů Vojtěch Filip má plán, jak po volbách zasednout do vlády. V rozhovoru pro Hospodářské noviny přiznal, že je ochotný omluvit se za 40 let totality. Za to by očekával, že ČSSD zruší takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které jí zakazuje spolupráci s KSČM. Pak by spolu obě strany mohly zasednout ve vládě.

Představitelé KSČM se liší v tom, jak by měla omluva vypadat. "Znovu bychom zopakovali omluvu z roku 1989. Naším zájmem je spolupráce levice a jsme pro to ochotni něco udělat. Aby mohla být spolupráce úspěšná, musí obě strany udělat nějaký krok," říká Vojtěch Filip.

Místopředseda partaje Jiří Dolejš by raději zformoval omluvu zcela novou. "Pokud by to měla být bariéra ke spolupráci levicových stran, tak bychom měli omluvu znovu zformulovat a aktivně ji sdělit. Levicový volič nechce slyšet, že se hádáme. Proto by se měly obě strany nějak umět dohodnout," uvedl

ČSSD se však k návrhu staví chladně. Místopředseda strany Zdeněk Škromach prohlásil: "Ať se klidně znovu omluví, na vztahu ČSSD ke komunistům to ale nic nezmění. K rušení bohumínského usnesení není žádný důvod".

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v minulosti již několikrát označil podobnou omluvu jako jednu z podmínek, kterou musí KSČM splnit, pokud má zájem o partnerství s ČSSD.

Paroubkův poradce Oto Novotný již před volbami v roce 2006 sestavil interní dokument nazvaný "Volební strategie ODS a jak ji čelit". Ten vyjmenovává podmínky, po jejichž splnění dostane KSČM od ČSSD označení "strana plně integrovaná do systému".

Stane se tak, pokud KSČM vyřkne "jasnou a ne dvojsmyslnou omluvu za zločiny spáchané v bývalém komunistickém režimu", pokud se "jasně distancuje od bývalé KSČ jako strany, která porušovala občanské svobody a lidská práva", pokud se "jasně přihlásí k demokratickému polistopadovému vývoji" a pokud bude "obhajovat právo na soukromé vlastnictví".

Foto: kscm.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …