Komunisté slibují práci pro všechny a nulové DPH u potravin

20.07.2009 18:30

Komunisté dnes představili svůj volební program. Slibují zvýšení minimální mzdy a práci pro všechny. Zrušit chtějí DPH na potraviny.

Komunisté slibují práci pro všechny a nulové DPH u potravin

Komunistická strana ve svém volebním programu slibuje zvýšení výdajů na vědu a výzkum na tři procenta DPH, což by vyšlo na 110 miliard ročně. Vysoké investice do vědy považují komunisté za základ boje proti krizi.

Dále chtějí moderní odvětví podpořit daňovými úlevami, usnadnit přístup k úvěru, podpořit malé a střední podnikatele, zrovnoprávnit podmínky pro české zemědělce v Evropské unii a bránit privatizaci významných podniků, jakými jsou energetická společnost ČEZ, letiště, železnice či pošta.

U všech potravin se chystají DPH úplně zrušit, a u základního zboží daň snížit z devíti na pět procent. Ostře se staví proti privatizaci penzijních fondů, zdravotnických zařízení a veřejných služeb. Posílit sociální jistoty chtějí zvýšením minimálního důchodu na 10 tisíc korun měsíčně.

Hodlají zrušit poplatky ve zdravotnictví, zavést bezplatné očkování pro děti a státní podporu pro dostupné bydlení. Mladým chtějí komunisté usnadnit život nejen vyšší mateřskou dovolenou, ale také státem dotovanými půjčkami na bydlení pro mladá manželství. Podpořit se chystají také všechny služby pro rodiny, děti a mládež.

Školné by s vládou KSČM neexistovalo. Naopak by se snažila zvýšit prospěchová stipendia až na 5000 korun. Čerstvým absolventům by dále nabídla právo na první zaměstnání. Daňové zvýhodnění by čekalo na zaměstnavatele, kteří absolventům práci poskytnou.

Komunisté obecně požadují práci pro všechny. Kromě zvýšení minimální mzdy by rádi prosadili také státní příspěvek na tvorbu nových pracovních míst. Místo uspokojování ostatních pohledávek v krachujících podnicích by přednostně vyplatila mzdy.

V programu komunistů byste našli také zastavení privatizace lesů a vodních zdrojů, ochranu občanů před lichvou a zaměstnanců před krácením jejich práv. Zabránit chtějí snahám dvou nejsilnějších stran "po ovládnutí státu". Chtějí zastavit zahraniční vojenské mise, zabránit stavbě amerického vojenského radaru v Brdech a prosadit rozhodování občanů v referendu o důležitých otázkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…