Konec prázdnin a návrat do práce

29.08.2016 0:00

Z letních dovolených si přivážíme především řadu krásných a nezapomenutelných zážitků. Někdy si ale spolu s nimi můžeme dovézt i nežádoucí suvenýr v podobě zdravotních problémů.

Konec prázdnin a návrat do práce
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: škola

Většina obtíží nebývá závažná a jde pouze o komplikace vzniklé následkem dlouhého cestování a změnou režimu po dovolené. V některých případech je ale nutné vyhledat lékaře.

Nejčastěji hrozí po letních dovolených vyčerpání z cestování a nachlazení. Mezi typické projevy nachlazení patří rýma, škrábání či bolest v krku, zvýšená teplota nebo horečka, kašel a bolesti hlavy, svalů i kloubů. „V takovém případě doporučuji klidový režim a tlumení bolesti i horečky pomocí analgetik-antipyretik, například pomocí paracetamolu. Tablety Paralen 500 s účinnou látkou paracetamolem tlumí bolest a pomáhají snižovat horečku. Výhodou je existence lékových forem vhodných i pro malé děti, např. perorální suspenze Paralen sus pro děti již od tří měsíců nebo čípky Paralen 100 pro děti s tělesnou hmotností nad 7 kg,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Chceme-li obtížím předejít, je důležité si po příjezdu z dovolené doma důkladně odpočinout a nesnažit se být hned plně provozuschopní. Po delší cestě je tělo unavené, při návratu ze vzdálenějších destinací je třeba vyrovnat se i s vlivem časového posunu (tzv. jet lag). Tělo se také musí přizpůsobit aktuálním teplotám (většinou chladnějším). Proto se doporučuje nedělat hned první den po příjezdu žádné namáhavé činnosti, pít hodně vody a vyhýbat se alkoholu a kofeinu. Jste-li přes den unavení, dopřejte si pouze krátký odpočinek (20 – 30 min), abyste pak byli schopni spát v noci.

Pro děti je přechod z volnějšího prázdninového režimu k pevnějšímu řádu školního roku také náročný. Návrat do kolektivu je každoročním zátěžovým testem jejich imunity, protože v dětských kolektivech se všechny druhy infekcí přenášejí neobyčejně dobře. Ke spuštění nemoci může přispět i zvýšená psychická zátěž spojená se začátkem školního roku, protože při stresu se snižuje obranyschopnost. Nesnažte se proto po dětech chtít všechno hned a z počátku slevte ze svých nároků.

Někdy si z dovolené můžeme přivézt i vážnější komplikace. Mezi nejčastější infekční onemocnění z cest patří nejen běžné respirační nákazy nebo lehký cestovatelský průjem, ale i rozličná kožní onemocnění, malárie, žloutenka typu A a B, kapavka a břišní tyfus. „Mezi varovné příznaky patří vysoká horečka nad 38 stupňů Celsia, bolesti břicha a průjem s příměsí krve a kožní projevy. Pokud jimi po příjezdu z exotické dovolené trpíte, a to zejména kombinací těchto příznaků, je třeba neprodleně navštívit lékaře,“ doporučuje MUDr. Lazák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …