Korte měl odvahu zazpívat ve sněmovně. Nyní ale přiznal: SuperVelký bratr mě děsí

10.02.2013 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR – Poslanec za TOP09 Daniel Korte patří k poslancům, o nichž se politickou terminologií decentně říká, že jsou kontroverzní. Když se mu něco nelíbí, tak to umí dát zřetelně najevo, třeba i tím, že to ve sněmovně vyzpívá.

Korte měl odvahu zazpívat ve sněmovně. Nyní ale přiznal: SuperVelký bratr mě děsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Prioritou je pro něj osobní svoboda člověka, a je to pro něj nejvyšší lidská hodnota. Obává se veškerých jejích omezení a z toho pramení i jeho obavy z nástupu, jak sám říká: „rudé moci“.

Klíčová otázka, pane poslanče. Co dělá Daniel Korte o půlnoci ze soboty na neděli?
Tak to se obávám, že vás zklamu. Danile Korte v té době už pokojně spí.

Další Půlnoční rozhovory ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Takže žádná setkání s přáteli, nebo večírky?
Ani ne, já jsem zpravidla doma, ale pravda, v té době ještě mohu dopíjet sklenku vína a chystat se jít spát.

Co vás v poslední době v politice nejvíce naštvalo, a naopak, potěšilo?
Tak nejvíc mě naštvala odporná, xenofobní, pomlouvačská, lživá, estebácko - aparátčická kampaň nově zvoleného prezidenta.

A co Vás tedy naopak potěšilo?
V politice? Co by mě tak mohlo potěšit… no toho nejspíš není tak moc, že? Ale potěšilo mě, že náš předseda, Jeho Jasnost kníže pan Schwarzenberg, neztratil chuť do dalšího boje.

A co Vás potěšilo nepoliticky?
Byl jsem na několika příjemných koncertech.

Předpokládám, ve Vašem případě, že to byla klasická hudba...?
To nepochybně. Má oblíbená hudba je do období J.S. Bacha. Pak už je to moderna, to už pro mne není.

A co takový Leoš Janáček?
Tak to už je přímo divočina (směje se). Jak bych to řekl… Mám ho ve fonotéce, ale asi bych si ho nepustil k relaxaci. Nicméně, když ho uslyším, například v rádiu, nevypnu to.

Jste členem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Co Vám říká evropský sledovací systém Indect?

Tak k tomu vám nemohu pořádně nic říct, protože poprvé jsem o tom slyšel vlastně od Vaší kolegyně z redakce. Nechal jsem si ale asistentkou vytáhnout nějaké informace, co to vlastně má být, a přiznám se, že jsem se doslova vyděsil.

Co Vás na tom vyděsilo?
To, že toto už není jen „Velký Bratr“, to už je Super Velký Bratr. To je příšerné!

Víte, já se vám přiznám, i když bych možná neměl, že mám z těchto věcí opravdu strach, opravdu se jich bojím jako čert kříže, a to včetně takových systémů, jako je Facebook. Tam už není zapotřebí nějaký skvělý hacker, ale postačí i průměrný hacker, aby si přisvojil váš profil, a pak už se jen nestačíte divit. Může si stáhnout váš profil se všemi kontakty i s výroky, zkrátka se vším všudy.

A ve chvíli, kdy to hacknutí má být Evropou či vůbec zákonem posvěcené, kdy to může někdo ve jménu čehosi udělat ze zákona, tak mi to připadá opravdu děsivé. Navíc nechápu smysl toho, i když jak opakuji, podrobnosti zatím neznám.

Nabízí se otázka, koho by to vlastně mělo ochránit?
To je právě ono. Co se tím má ochránit a před čím? Ochrana proti terorismu? No, nevím. Neznám zatím přesnou podobu, v jaké fázi to je a jak vypadá paragrafové znění, ale nahání mi to hrůzu. Posláním poslance je chránit svobody a práva občanů. A zde by měla nekontrolovanou sílu v rukou státní, vlastně neomezená moc něčeho, co ani není státem.

Vnímáte to tedy jako ohrožení osobní svobody občana, tedy člověka?
Přesně tak. Individuální svoboda je největším výdobytkem naší západoevropské civilizace. Žádná jiná kultura tuto hodnotu individuální svobody nezná. Proto to vnímám jak velmi nebezpečné ohrožení právě této individuální svobody.

Takže byste o ni nechtěl přijít ani v rámci EU?
Tak to bych tedy opravdu nechtěl. A kdyby snad nějaký takový návrh ke mně ve sněmovně dorazil, tak pro něj tedy, ruku nezvednu.

Co říkáte tomu, jak se při volbě prezidenta rozdělila česká společnost?
To je zajímavá otázka, i když bych to neviděl tak negativně, jak tomu většinou je. Já to totiž vnímám deocela pozitivně. Ukázalo se totiž, že se ta společnosti poněkud pootáčí. Začíná smýšlet jinakm než v 90. letech. Navíc, nám svitla naděje, která se ale nakonec ukázala jako klamná.

Co máte na mysli?
Víte, kdyby mi někdo řekl na začátku volební kampaně, že bude Karel Schwrzenberg ve druhém kole, tak bych se mu asi vysmál, že blázní. A opravdu, to byl zázrak, ale také důkaz toho, že se společnost pootáčí. Že konečně zavřela oponu za těmi událostmi 90. let, jejichž kulminací, vedoucí ke všem současným nešvarům, hlavně korupce, byla opoziční smlouva.

Tentokrát to nevyšlo, ale ten obrovský potenciál tu je. A je v mladých lidech. Například moje dvě dcery ve svém okolí neznají vůbec nikoho, kdo by nevolil Karla Schwarzenberga. Pravda, je to jistým způsobem ohraničená skupina, protože je to Praha a vysokoškoláci.

A Facebookem…
Tak jedna dcera, ta se na Facebooku pohybuje, ale ta druhá, zřejmě je v tomto více po mně, o něm nechce ani slyšet.

Jak vidíte budoucnost této vlády?
Já myslím, že není důvod, aby nedovládla do řádných voleb.

Nicméně po volbách se dá předpokládat, že vznikne levicová vláda?
Stále věřím, že ten národ má rozum a nedojde k tomu. Protože máte-li na mysli společnou vládu sociálních demokratů s komunisty, tak to už začne být skutečně nebezpečné. Rudá sněmovna, rudý senát a na Hradě rudý prezident. Myslím, že by pak lidé jako já, měli reálnou šanci skončit ve vězeních nebo v trestních táborech. Páteční vystoupení pana poslance Grebeníčka a následně paní poslankyně Semelové pro mne byla dostatečným potvrzením k těmto obavám. Víte že, za takových okolností bych asi skutečně začal uvažovat o přesídlení do izraelského Aškelonu?

A proč zrovna tam?
I když jsem vyznáním katolík, krev mých předků mi dává právo návratu do Izraele a mám tam i přátele. A Aškelon je sice 17 kilometrů od palestinské hranice, střílí se tam, ale cítil bych se tam určitě bezpečněji než zde.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…