Koskuba k Lessymu: Do ksichtu nám řekli, že se pravdu dlouho nedozvíme

01.09.2012 5:50

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v aréně pravidelných názorů a komentářů uplynulého týdne. Poslanec Jiří Koskuba (ČSSD) a senátor Jaroslav Kubera (ODS) se vyjadřují pro ParlamentníListy.cz k tématům, která hýbala politickou scénou.

Koskuba k Lessymu: Do ksichtu nám řekli, že se pravdu dlouho nedozvíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Tématy komentáře týdne jsou tentokrát: Roman Smetana, řidič autobusu, který maloval tykadla a musí zpět do vězení. Pak to, zda se odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho může nějak negativně odrazit na řešení významných kauz. Ale i to, zda a kolika prezidentským uchazečům dávají oba muži šanci postoupit do druhého kola přímé volby. V neposlední řadě se ParlamentníListy.cz ptaly na to, do jaké míry se dá brát jako zvrat ve vývoji zákona o církevních restitucích apel prezidenta Václava Klause na šéfy koaličních stran se žádostí o osobní záruky, že nedojde k prolomení Benešových dekretů.

Rozsudek nad Romanem Smetanou padl den poté, co byl odvolán policejní prezident. Jsou to náznaky, které by občané měli vnímat a být jimi znepokojeni?

„Jak se to vezme. Ať chceme nebo ne, ale aby byl v zemi skutečný řád a pořádek, musí se pochopitelně striktně dodržovat zákony. A následná rozhodnutí soudu. A to slušní řádní občané chtějí. Včetně mne – a to jsem „jenom ten poslanec“. Ale….To vše by mělo platit vždy a hlavně pro všechny! A ono to neplatí. Jenom naprostí hlupáci nebo účelově mafiáni a na ně napojení politici mohou tvrdit, že tomu tak skutečně je. Není, víme to všichni. A zatím to nedokážeme změnit. Z tohoto reálného pohledu je mi pak pana řidiče Smetany nesmírně líto. A to prosím neříkám proto, že tento děsivě nebezpečný zločinec maloval tykadla hlavně mým politickým protivníkům. Tak moc jsem zase za dva roky ve sněmovně nezblbnul,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec Jiří Koskuba.

Jak dodal, soudí, že nemá cenu opět rozpitvávat všechny okolnosti procesu. „Dle mého je škoda, že nevyužil svého práva na vyslovení možné podjatosti soudu, která bila do očí. Jak vidno, všichni jsme si před zákonem rovni. Bohužel, někteří jsou však rovnější druhých. Těch obyčejných druhých. Ale to už tady přeci bylo, ne? Takže máte pravdu,  občané by dění v posledních měsících měli vnímat velice citlivě a být značně znepokojeni. To, co se děje po šesti letech vlády pravice, už opravdu značně zapáchá. Pochopitelně ani „my“ jsme nebyli a nejsme bezchybní. Ale přiznejte si, že co je moc, to je moc,“ uzavřel první téma Koskuba.

Nestojí to za celonárodní hysterii, říká Kubera

Podle senátora ODS v případě Romana Smetany dochází ke zbytečné celonárodní hysterii. "Přitom ten soudce, dle mého, opravdu nemohl rozhodnout jinak, i když se nám může ten přečin zdát jako malichernost. Kdyby si Smetana namaloval a vytvořil svůj vlastní plakát, který by pomaloval tykadly, byla by to jeho věc. Ovšem on udělal škodu na jiném majetku - a to soud brát na zřetel musel. Kdyby využil jiných druhů trestů, které mu byly nejprve uděleny, do vězení nemusel - to ovšem nerespektoval," sdělil senátor ParlamentnímListům.cz.

Podle něj je problém, že Češi stále nemají úctu k majetku druhého, poněvadž je dvacet let krátká doba na to, aby se to naučili. "Před tím patřilo všechno všem, podle toho to chování tak ještě i nyní vypadá. Spor kolem Romana Smetany však patří ke klasickým sporům.  Holt se budeme muset také naučit to, že se soud někdy prohraje a přiznat si rozsudek," řekl ve svém komentáři týdne Kubera. 

Odvolání Petra Lessyho

Domníváte se, že odvoláním P. Lessyho skončí i další důležité kauzy poněkud jinak, než se očekávalo?

„Prozatím ano. Vždyť o co jiného taky jde! Přiznám se vám, že přes všechna, z mého pohledu negativa, jsem se snažil hledět na současnou vládu co nejpragmatičtěji a pokud možno bez fanatické nenávisti. Bohužel, číše trpělivosti přetekla dávno. Ale nyní z ní proudí již přímo Niagarské vodopády. To, co v současnosti předvádí Nečasova vláda se svými koaličními kumpány a přímými spolupachateli, přesahuje všechny únosné meze. To si fakt nahrabali už tak moc, že zcela kašlou na svou pověst a možné výsledky následných voleb? Nemají žádnou sebereflexi? Či jsou už tak nestydatě drzí a nadutí? Nebo zcela podceňují voliče a domnívají se, že ti jsou tak tupí, že jim to do uren znovu hodí? Dělají z nás všech tak již naprosté blbce. Já tomu nerozumím. A je mi z toho fakt na zvracení. Postarám se však sám o sebe, pan kolega Úlehla mi tentokrát žádnou igelitku nabízet nemusí,“ uvedl k druhému tématu komentáře týdne Koskuba.  

Podle něj to, co vidíme, už není žádný civilizovaný demokratický stát, ale, jak zdůraznil: již přímo jakýsi Kmotristán.

„Když pak slyším na vlastní uši premiéra této země, jak bez uzardění vykřikuje, že jmenování nového policejního prezidenta - mimochodem bleskové jmenování - je zcela a výhradně v kompetenci ministra vnitra, tak nevím, zda se mi to všechno jen nezdá. Ať byl pan John ministr vnitra a vicepremiér jakýkoliv, je zvláštní, že za něj to pan Petr Nečas ještě nevěděl. To bylo tanečků a K9 při jmenování pana Lessyho, co? Doufám, že lidé i páni novináři ve středu mimo jiné taky postřehli, jak pan ministr vnitra Kubice vyslovil předpoklad, že eventuální odvolací kroky bývalého policejního prezidenta se mohou táhnout roky…To nemá chybu, co? Nám všem, a promiňte mi ten výraz, přímo do ksichtu řeknou, že se hodně dlouho pravdu nedozvíme. A o to jim taky jde,“ myslí si sociálnědemokratický poslanec.

Koskuba: Za jisté zklamání si můžeme sami

Hned však podotýká, že z něj naštvaně nemluví jen opoziční politik.

„Poslancem sice jsem, ale příště již být nemusím. Vždyť na ty, co se nedají koupit, není až takové spolehnutí, že? Ale mne to štve jako člověka, který zde žije, chce dožít, má rodinu, přátele, spolupracovníky, a který si naivně v tom sametovém listopadu myslel, že se něco změní. Změnilo. Jistě metody a sumy, které se rozkrádají. To ano. A taky to, že tentokrát si za jisté zklamání a rozčarování můžeme sami. Ať chceme, nebo ne, volby jsou svobodné a lze i trochu kroužkovat. Jen nebýt líný. Není zcela pravda, že jeden je za 18, a druhý bez 2 za 20. Nu a u koho to platí, to bychom snad po 22 letech už vědět měli. Ale skutečnost je, bohužel, poněkud jiná. A tak pan ministr Kalousek se zase může radovat, jak mu to opět všechno nádherně prošlo – pardon, vyšlo. Ale on nic, to všechno vyřešil spolehlivý a odborně zdatný kolega ministr vnitra. Autor přečisté Kubiceho zprávy,“ připomíná Jiří Koskuba ve svém komentáři uplynulých dnů.

A dodává, že ví, jak ho (Kubiceho) „nezávislá justice“ očistila.

„Ha, ha, ha! Ani v tomhle Absurdistánu ještě nechápu, jak mu mohlo projít, když mimo jiné udělal těsně před volbami 2006 z mého expředsedy Jiřího Paroubka pedofila. Myslete si jinak o Jirkovi, co chcete. Nejsem sice právník, ale něco mi říká, že tohle prostě pomluva je. A pomluva je trestný čin. Není-li dotyčný uznán psychiatricky chorým. To by však snad nemohl dělat ani taxikáře, ani elitního plukovníka či nakonec ministra, ne?“ konstatuje dál poslanec.

Chce nám opět někdo zavřít „hubu“?

K tomuto tématu pak přidává Jiří Koskuba ještě jednu obavu.

„Vážení, já mám prostě silný pocit, že někdo nám zase chce v této zemi zavřít hubu. Opět se omlouvám, ale ono to slušněji říci nejde. Tak se začne s odposlechy. Honem se zavře nejukřičenější opoziční poslanec. Netvrdím, že zcela neprávem. Ale na dlouho a s nevídanou kaucí. Srovnejme ji třeba s tím, tuším, že americkým, muzikantem. Tam jde však vlastně „jenom“ o možné zabití, že? Pak se naopak pošle pár závažných, možná korupčních procesů, do kopru. Některé kauzy se raději nevyšetřují a nevyšetří vůbec. Pro jistotu  se rozeštvou státní zástupci a zastraší policajti. I těm slušným zákonodárcům se populisticky sebere imunita. A budeme-li nevhodně někoho kritizovat, tak po ztrátě mandátu bude žaloba pro pomluvu naopak jistá. Se skvělým advokátem – vždyť ONI nejsou chudí,“ vyjmenovává důvody svých obav Koskuba.

A ptá se, zda to je všechno jenom náhoda? „Nerad bych šířil poplašnou zprávu. Ale lidičky, není! Otevřete, proboha, už oči. A jsem rád, že dokonce i pan prezident k tomu nemlčí,“ zakončuje toto téma pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Kolik z dosavadních prezidentských kandidátů se přiblíží reálnějšímu cíli?

Prezidentští kandidáti se stále rozrůstají, přesto prý nikdo nemusí mít obavy, že jich bude takové množství, v kterém by se občané-voliči neměli šanci vyznat, poněvadž neseženou potřebných 50 tisíc hlasů. Kolik z těch dosavadních kandidátů, má podle Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery šanci postoupit do dalšího kola?

„Dělat z voličů blbce, i když někdy zvolí to, co zvolí, se přece jenom nesluší. A přelouskají-li ty obrovské plachty do krajských voleb, tak jistě zvládnou i řadu kandidátů na hlavu tohoto státu. Ostatně máte, co jste chtěli. Jak voliči, tak média. Takže nepředbíhejme. Uvidíme, jak se budou jednotliví kandidáti prezentovat. Třeba někdo jiný krom těch „mediálně profláknutých“ ještě zaujme. Možná by to bylo dobře. Ale dvěma z nich rozhodně po tom, co tato vládnoucí pseudokoalice právě vyvádí, nezávidím. Jmenovat nebudu. Ale jeden je profesí kníže a druhý kolega lékař, rentgenolog,“  reagoval Koskuba.

Kandidáti na prezidenta? Vždyť zatím není ani jeden, připomíná Kubera

Jaroslav Kubera se vývoji kolem přímé volby příštího prezidenta usmívá. "Potvrdila se moje slova - že je přímá volba prezidenta nedomyšlená. Navíc je sice hezké, že se hovoří o tolika kandidátech na prezidenta, ale vždyť ještě není ani jeden - jsou to jen zájemci o to, zkusit se o ten post ucházet. Kandidáti budou, až po zaregistrování někdy v listopadu. A i když někdo už disponuje těmi padesáti tisíci podpisy, stále není nic jistého. Ty podpisy se musí přezkoumat, jak znám z jiných zkušeností, jich celá řada bude neplatných - takže jich ve skutečnosti bude méně..I proto chápu to, že se jich už snaží třeba Jan Fischer získat víc," reagoval Kubera. Kolik skutečných prezidentských kandidátů nakonec v druhém kole bude, si odhadovat netroufl.

Dopis prezidenta se žádostí o osobní záruky

A jak oba dotazovaní muži vnímají to, že prezident Václav Klaus osobně napsal premiérovi, Karlu Schwarzenbergovi a Karolíně Peake, aby dali v případě církevních restitucí osobní záruky, že nedojde k prolomení tzv. Benešových dekretů?

„Já sám opakovaně píši a dokonce ve sněmovně říkám totéž. Až se vám přiznám, že mne mrzelo, jak to média nezajímá. Ono to prolomení totiž hrozí. To kdybych někoho nazval Ferdou Mravencem či tajtrdlíkem, tak jsem na prvních stránkách,“ posteskl si nejdříve k tématu Koskuba.

A ač připomněl, že je pouhý opoziční podposlanec, tak v jednom ze svých projevů skutečně i on vyslovil naději, že právě tento sporný zákon přes prezidenta projít nemůže.

„A že se nám od něj do sněmovny stejně vrátí. Nejenom ze Senátu. Já totiž doufám, dokonce věřím, že alespoň v tomto mne pan prezident nezklame. Neměl by a nesmí. Jeho osobní dopis proto vítám. Jenže pochybuji, že pan premiér zareaguje adekvátně, natož pak dostatečně. Ten chce jenom vládnout a ačkoliv kýmsi zřejmě ovládán, dovládnout své volební období až do trpkého konce. Ať to zem a lid stojí, co to stojí. Pan ministr Schwarzenberg bude reagovat v pozitivním slova smyslu - pozitivně pro pana prezidenta a tento stát, pochopitelně - rovněž těžko. Dokonce může mít na prolomení Benešových dekretů osobní zájem. Ač jen v zájmu jeho aristokratických a říšských přátel,“ myslí si Jiří Koskuba.

A dodává, že obrátit se na paní vicepremiérku „pro kývání“ prezident prostě musel, i když od ní jistě ničeho nečeká.

„Na to je příliš ostřílený a chytrý. Vždyť její vzestup a úloha započaly, stojí i končí toliko na udržení vlády u koryta. Kývat, to jediné se svou partou, která se sice ještě možná rozroste o pana Šťovíčka, smí. A ráda ochotně zvládá. Nic víc. Takže ještě dva roky to asi budeme muset všechno vydržet. Nestane-li se zázrak. Puč těžko. O rozvratu policie jsme již mluvili a armádu máme v troskách. Nebo někde ve válce v cizích službách. Vážná hrozba možného prolomení Benešových dekretů by si však možná i podobnou cestu obrany zasloužila. Tvrdí-li totiž pan Kalousek, že to není pravda, tak na to naopak můžete vzít jed. Kéž to dojde alespoň některým z těch, kteří jsou zatím pouze ve jménu svého poslaneckého žvance ochotni zvednout ruku pro zákon, který tohle způsobí,“ uvedl dále Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj by ten počet neměl být vyšší než 101. „Stane-li se, zaznamenejme si všichni pečlivě jejich jména a i tváře. Ona by to vlastně mohla být i velezrada. Prokáže-li se jednou, že nejen my dva, tedy pan prezident a já, máme pravdu. Ale co pak s tím, milí Češi?“ uzavírá otázkou Koskuba.

Církevní restituce? Prezident je nakonec zřejmě nepodepíše, říká Kubera

Senátor Jaroslav Kubera je z  toho, co vypuklo v zemi ohledně zákona o církevních restitucích, velmi rozladěný. To, že do toho vstoupil prezident, ho nepřekvapuje. "Pokud Schwarzenberg, Peake a Nečas ty záruky, které od nich požaduje prezident Klaus dát nemohou, jak říkají, skončí to zřejmě tak, že nesplní jeho podmínku a tudíž ten zákon prezident nepodepíše," předvídá senátor za ODS a uzavírá tím události tohoto týdne.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…