Kováčik (KSČM): Stranické rvačky odvedly ČSSD od plnění volebního programu

12.11.2013 8:18

Povolební situace je složitá. V ČSSD probíhá boj o pozice a funkce v možné budoucí vládě. Lidé, kteří si říkají přátelé, si jdou krvelačně po krku. Všechny volební sliby jdou stranou, levicové recepty jsou zapomenuty. Církevní restituce ČSSD nezajímají, její politici se už třesou na sídlo vlády - Strakovu akademii. Přítel Michal Hašek jde po krku příteli Bohuslavu Sobotkovi hlava nehlava. A čas letí.

Kováčik (KSČM): Stranické rvačky odvedly ČSSD od plnění volebního programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Země není v dobré kondici. Dalo by se říct, že nikoho nezajímá vysoká nezaměstnanost ani tíživá sociální situace mladých rodin a důchodců. Pravda to ale není.

KSČM se neúčastní hrátek, které mocichtiví politici sociální demokracie rozpoutali. Nehodláme čekat, až se upatlá nějaká podivná vládní koalice. Držíme to, co jsme slíbili voličům. Pracujeme. Krátce po volbách jsme neváhali a ustavili jsme svůj poslanecký klub. Nešlo nám o prestiž, ale o to, abychom mohli v co nejkratším čase něco dělat, nesedět s rukama založenýma v klíně. Ti, kteří nám dali důvěru, nemohou již čekat na změnu, kterou ve volby vkládali. Je třeba se vrátit nohama na zem a vyzvat všechny politické subjekty k práci, kterou tolik při volebním lákání občanů proklamovaly.

KSČM má před sebou nelehký úkol, což si všichni velmi dobře uvědomujeme. Na levici zmizela dominantní síla, jak se dnes módně říká, hegemon. ČSSD se řítí do propasti za účinné pomoci svých vlastních lidí. Vzájemné udávání, osočování a zkoušení, kdo má větší moc, přivedlo ČSSD zcela spolehlivě na okraj propasti.

Vracím se k ustavení našeho poslaneckého klubu. Mohu slíbit, že nás trapné hádanice o pozice zajímat nebudou. Klíčem je program. A jeho prosazování. Může to znít jako klišé, ale v tomto KSČM nikdy nezklamala. Chceme, aby hlas lidí byl v nové Poslanecké sněmovně slyšet ještě více. Věřím, že se toho se ctí zhostíme a podaří se nám naplnit náš program.

Důležité je si ale uvědomit, že se nacházíme nejen v kritické ekonomické situaci, ale také to, že lidé přestávají věřit v parlamentní demokracii. Setkávají se jen se zradou, touhou po funkcích a hádkami. Místo programu řeší politici jen svůj vlastní úspěch. Nic víc je nezajímá. A to je pro občany hrozné poznání a pomalu začínají přemýšlet o tom, proč vlastně k volbám šli.

A jsme znovu zpátky u programu. V povolební situaci je klíčové ho hájit. Není to ale jen úloha KSČM. Všechny parlamentní strany by se měly zavázat, že program je pro ně alfou a omegou. Nejhorší cestou je, když strany jako ČSSD za příslib teplých místeček zradí vše, co lidem říkaly před volbami. KSČM se na tuto cestu v žádném případě nevydá. Budeme důslednou opozicí nové vládě, kterou si rýsuje Bohuslav Sobotka. Velmi dobře si totiž uvědomujeme, že zájmy ČSSD jsou dnes soustředěny na vše možné, jen ne na dodržení programu, který slibovala jak občanům, tak České republice.

Nacházíme se v nebezpečné situaci. Pokud parlamentní strany zradí své programy, bude v důsledku definitivně ohrožena důvěra lidí v parlamentní demokracii. To si lídři politických stran, kromě KSČM, neuvědomují, že svým počínáním, kdy zrazují program, otevírají cestu populistům toho nejhrubšího zrna?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…