Kovářová odvolala náměstka, kterého dosadili zelení. Liška se zlobí

12.07.2009 0:00

Ministryně spravedlnosti propustila svého náměstka Františka Korbela. Strana zelených, která právníka na post navrhla, žádá vysvětlení od předsedy vlády Jana Fischera.

Kovářová odvolala náměstka, kterého dosadili zelení. Liška se zlobí

Náměstek ministryně spravedlnosti František Korbel přišel o místo. Šéfka úřadu Daniela Kovářová ho odvolala v pátek a ještě týž den se ozvala Strana zelených, která Korbela na post navrhla.

"Jednání ministryně považují zelení za nekorektní a budou po premiéru (Janu) Fischerovi požadovat vysvětlení," rozčiloval se předseda strany Ondřej Liška.

Ministryně médiím vzkázala, že odvolání náměstka souvisí se systematickými změnami a úsporami na ministerstvu. "Důvodem je systemizace, úspory a zefektivnění systému řízení ministerstva," řekla serveru Novinky.cz.

Odvolání bez porady

Korbel je podle zelených legislativní odborník, který na ministerstvu bude chybět. "Ministryně Kovářová odvolala náměstka Korbela z funkce i přesto, že v minulosti veřejně deklarovala, že personální změny na postech náměstků činit nebude. Navíc tak udělala bez toho, že by jakkoliv o svém kroku informovala vedení SZ, která Korbela jako zkušeného legislativce do funkce navrhla," píše se v Liškově tiskovém prohlášení.

Zaskočen byl také bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který usiloval, aby Korbel v úřadě zůstal i po pádu vlády Mirka Topolánka. "Rozhodnutí mě překvapilo, neznám jeho důvody. Obávám se, že může mít vliv na probíhající justiční reformy, může je to zbrzdit," řekl exministr České televizi.

Korbel sám odmítl postup ministryně Daniely Kovářové komentovat s tím, že nadále zůstává podřízeným ministryně v legislativní radě.

Foto: vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…