Krachující podnikatel: Stát to hraje na velké firmy. Já nemám šanci

22.10.2011 21:44

PŘÍBĚH Kvůli škrtům v dopravě a nesmyslným požadavkům zadavatelů veřejných zakázek hrozí malé stavební firmě z Prostějova krach. Její majitel prozradil ParlamentnímListům.cz proč.

Krachující podnikatel: Stát to hraje na velké firmy. Já nemám šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Pan Josef podniká ve stavebnictví už sedmnáct let. Dává práci dvaceti zaměstnancům. Jeho firma se specializuje převážně na železniční stavitelství, ale i na pozemní stavby. Kvůli škrtům v dopravě a nesmyslným požadavkům zadavatelů veřejných zakázek ale hrozí firmě pana Josefa bankrot. Musel už dokonce propustit čtyři pracovníky.

Nesplnitelné požadavky

Malé firmy jako ta, kterou provozuje pan Josef, mají obrat asi osmnáct milionů ročně. Na veřejné tendry proto nedosáhnou. „Požadavky pro získání takové zakázky jsou totiž nastavené tak, že jsou splnitelné jen pro velké firmy. Často se třeba objevuje jako jeden z požadavků obrat firmy ve výši 150 milionů korun ročně, což není můj případ," uvedl pro ParlamentníListy.cz podnikatel s tím, že je tak automaticky ze hry venku.

Sledujeme téma: NEZAMĚSTNANOST


Musí proto doufat, že mu větší stavební společnost, která na velkou zakázku dosáhne, nějakou tu práci takříkajíc přihraje. „Jenže kvůli vládním škrtům není zakázek tolik, aby nám něco velké firmy pouštěly. Berou totiž i ty práce, které bychom jinak dělali my. Vystačí si samy. A když nejsou zakázky, není zisk a není z čeho platit zaměstnance a také nejsou peníze na opravy strojů," řekl živnostník.

Malé firmy bojují o přežití

A pokračuje: „Situaci by vyřešilo, kdyby se zakázky nevypisovaly jen ve velkých balících peněz, ale i třeba do dvou milionů korun. Jenže je tu tlak velkých firem, které financují politické volební kampaně, takže k tomu pravděpodobně nedojde," konstatoval. Podle něj by to také znamenalo pro zadavatele více práce, protože by musel organizovat víc veřejných soutěží. „Na každou malou zakázku by musela být soutěž a takhle se to dá do jednoho balíku, udělá se soutěž jedna a přenese se problém na velké firmy, které pak samy udělají totéž, totiž seženou ty, kteří to pro ně udělají nejlevněji," upřesnil situaci kolem veřejných zakázek v dopravě prostějovský podnikatel.

Další příběhy:


Jenže když jsou dnes velké stavební společnosti nuceny dělat i různé dodatečné stavební práce, které by jinak prováděly menší podniky, tak firma pana Josefa bojuje o přežití. Kvůli těmto takzvaným vícepracem se také otevírá prostor pro korupci, protože úředníci v souvislosti s tím mohou zvýšit zakázku bez soutěže až o pětinu.

Podnikatel: Nechci propouštět

„Jsem rád, když seženu pro své zaměstnance vůbec nějakou práci. Musíme dělat vše. Třeba i malá parkoviště. A proto musím i do městských zakázek. To je ale problém i velkých firem. A pokud získáme alespoň malou zakázku, není tu takový zisk, abychom z něj mohli pokrýt ztráty v době, kdy je práce nedostatek," sdělil ParlamentnímListům.cz. A dodává: „Zaměstnávám své pracovníky, jak se dá. Nechci je propustit."

Přesto už byl nucen čtyřem z nich dát výpověď. Teď mu hrozí, že bude muset propouštět další, anebo že dokonce pověsí podnikání na hřebík. Už teď všechno lepí překlenovacími úvěry a dalšími půjčkami, které už téměř nemá z čeho splácet. „Je to hrozný stres. Jenže je mi pětapadesát. Mohl bych se nechat zaměstnat, ale práci mi v mém věku nikdo nedá. Nezbývá než doufat, že se brzy situace změní k lepšímu. Ale vidím to černě," svěřil se redakci.


Pomůže novela zákona?

Pomoci by mohla novela zákona o veřejných zakázkách. „Požadavky na kvalifikaci prokazovanou určitou výší obratu firmy patří k velmi diskutovaným tématům. V projednávané novele jsou zcela zakázány. Stávající úprava je sice umožňuje, ale pokud se některá z firem cítí takto formulovaným kvalifikačním požadavkem diskriminována, může vznést proti takovému jednání námitky u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Dvořák, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, které novelu připravilo.

K novele zákona zaznívají četné výhrady. Zda se některé nápady kritiků ujmou v rámci pozměňovacích návrhů se ukáže na konci října.

Čtěte také:

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …