Kradou všichni hejtmani, naznačil Zeman. ČSSD je v krizi a Dienstbier je neschopný

24.05.2012 19:57

Ohledně kauzy Davida Ratha omílá jezevec z Vysočiny Miloš Zeman opět nutnost přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Případ hodnotí jako chybu celého systému, která umožňuje hejtmanům, aby se obohacovali z veřejných zakázek. Mimo jiné i v tomto kontextu Zeman dost kritizuje vedení současné ČSSD.

Kradou všichni hejtmani, naznačil Zeman. ČSSD je v krizi a Dienstbier je neschopný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

Měřeno počtem mediálních výstupů stojí kauza zatčeného poslance Davida Ratha na vrcholu žebříčku popularity. Avšak je to špatný systém, co umožňuje v udělování veřejných zakázek korupci. „Nejde jen o záležitost bývalého středočeského hejtmana Ratha, ale o systémovou chybu, která hejtmanům umožňuje, aby se obohacovali z veřejných zakázek. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku,“ řekl vlivný důchodce z Vysočiny ParlamentnímListům.cz. Ostatně ten zákon je jeho prioritou dlouhá léta.

Pro zloděje ani procento z lupu

„Nesouhlasím s názorem, který deklarovala ČSSD, že má být tento nelegálně získaný majetek zdaněn šestasedmdesáti procenty. Nevím, proč by si měl zloděj čtyřiadvacet procent ponechávat. Podle mě by přicházely v případě schvalování zákona do úvahy pouze konfiskace majetku, ale i nepodmíněné odsouzení,“ doplňuje Zeman. Ostatně návrh zákona o prokazování původu majetku měla předložit i vicepremiérka Karolína Peake, ale je ticho po pěšině. Vládní strany ODS i TOP 09 jej totiž odmítají.

Nejvíce tomuto nápadu větší strany koalice vyčítají, že je nesmyslný, populistický a administrativně náročný. „Řešilo by se to stejně jako v celé západní Evropě, kde důkazní břemeno není na finančních úřadech, ale na těch, co mají prokázat, jak k svému majetku přišli. Každý, kdo ho získal poctivě, to může snadno dokázat. Dědickou, darovací či jinou smlouvou. A ti ostatní ať se potí,“ hází do koše protiargumenty pravice Zeman.

Za opoziční smlouvy nic

Zeman reaguje i na časté námitky kritiků opoziční smlouvy, na jejímž základě byl v letech 1998 až 2002 předsedou jednobarevné menšinové vlády, že právě tehdy začalo masivní rozkrádání země. „Tito kritici by se měli seznámit s fakty. Pak budou vědět, že největší korupční aféry vznikly před a po opoziční smlouvě, nikoliv během ní. Vzpomeňte si na lehké topné oleje, a když se podíváme na aktuální vývoj, ani Rath nebyl nijak s opoziční smlouvou spjat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Ostatně, jak už bylo řečeno, ani návrh zákona zpracovaný ČSSD mu nevoní. Sociální demokracie ho předložila loni. Lidé by podle něj museli dokládat výši příjmů, pokud si pořídí cenné papíry za více než pět milionů korun, nebo nemovitosti dražší než 20 milionů korun. Pokud by nebyli schopni prokázat, že si na ně vydělali, zaplatili by z dané částky daň ve výši 76 procent. Příjmy by neměli dokládat plošně všichni majitelé nemovitostí či cenných papírů, ale pouze ti, u nichž bude mít finanční úřad podezření, že si na ně nemohli vydělat sami.

Cvachové oranžové politiky

V kritice ČSSD zachází Zeman ještě dál. Autentičtí sociální demokraté podle něj nejsou ani současný předseda strany Bohuslav Sobotka, ani druhý místopředseda Lubomír Zaorálek. „U Sobotky jsem argumentoval tím, že byl podle mého přítele Eduarda Janoty nejhorším ministrem financí, jenž v době konjunktury ztrojnásobil deficit státního rozpočtu, a s tímhle hodnocením by asi nebyl ani dobrým ministerským předsedou. O Lubomíru Zaorálkovi se obecně říká, že je doktor Cvach české politiky a pokud znáte seriál Nemocnice na kraji města, víte, o čem mluvím,“ pokračuje v kritice Zeman.

Ostatně u svého možného protikandidáta na post příštího prezidenta Jiřího Dienstbiera mladšího si zase vzpomíná, jak byl kdysi z funkce předsedy mladých sociálních demokratů odvolán pro neschopnost. Smírně však zakončuje, že každý člověk má ve své historii úspěchy i neúspěchy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …