Krajské volby: ODS by zvítězila v jediném kraji. Třetí jsou komunisté

31.01.2012 18:53

PRŮZKUM Krajské volby by podle průzkumu společnosti SANEP vyhrála ČSSD. ODS by zvítězila jen v Libereckém kraji. Na třetím místě by se napříč Českem umístila KSČM, která ovšem za ODS zaostává jen v průměru o dvě procenta.

Krajské volby: ODS by zvítězila v jediném kraji. Třetí jsou komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

V deseti krajích by podle průzkumu uspěla TOP 09 a v osmi krajích by získali své zástupce i lidovci. O reálném úspěchu TOP 09 ovšem bude zásadně rozhodovat avizovaná společná kandidátka se Starosty a nezávislými, kteří mají například ve Zlínském kraji silnou podporu. Ve třech krajích by překročily hranici pěti procent také Věci veřejné.

Celý průzkum ZDE

Do letošních podzimních voleb do krajských zastupitelstev ovšem mohou velice zásadně promluvit také politické strany a hnutí s lokální působností nebo politické strany úplně nové. Na tuto skutečnost poukazují v řadě krajů až třicetiprocentní hodnoty „ostatních stran".

O úspěch v krajských volbách budou zřejmě usilovat i bývalí premiéři Miloš Zeman (a Strana práv občanů - zemanovci) a Jiří Paroubek (a jeho Národní socialisté – levice 21. století. Účastnit voleb se bude rovněž Suverenita-Blok Jany Bobošíkové a Strana zelených.

V Jihočeském kraji pak může do krajských voleb významně zasáhnout hnutí Jihočeši 2012, v jehož vedení je bývalý poslanec ODS Michal Doktor. Velké překvapení může do konečného výsledku nadcházejících podzimních krajských voleb vnést i nově vznikající strana miliardáře Andreje Babiše ANO 2011.

Zejména v oblastech s eskalujícími rasovými konflikty mohou také uspět pravicové extremistické strany, nebo naopak nově vznikající romská strana.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…