Křeček: Stavět sociální byty pohromadě by byla chyba. I teď tu máme ghetta

11.09.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec ČSSD Stanislav Křeček jako odborník na bytovou problematiku nevidí budoucnost bydlení v Česku nijak růžově. Podle něho chybí například sociální byty, dokonce i jejich definice i stanovené přiměřené nájemné. Co se týče problematiky sociálně vyloučených lidí, jejich problémy částečně přisuzuje rovněž způsobu a podmínkám bydlení.

Křeček: Stavět sociální byty pohromadě by byla chyba. I teď tu máme ghetta

Je sobotní půlnoc - co s ní spojujete? Co v tomto čase běžně děláváte?

Všední dny a večery se u mně příliš neliší. Tak do půl dvanácté většinou ještě pracuji, sleduji nějaké články, pořady v televizi či rozhlase, o půlnoci chodím spát. Výjimkou je snad jen to, když jsem na chalupě. To se před spaním ještě jdu podívat na hvězdy, zda jsou tak, jak je porovnávám s hvězdnou mapou, sleduji i fáze Měsíce. V Praze si člověk takovou podívanou moc dopřát nemůže.

To znamená, že ani o víkendu se neodměníte třeba sklenkou vína či půllitrem piva?

Pokud jsem na chalupě, tak musím dokonce skoro "povinně" jít do hospody. Když se tam totiž neukážu, už tam vykřikují, že: Oni to v té sněmovně tak zvorali, že už se bojí jít i mezi nás do hospody. Tak raději jdu, aby viděli, že se nebojím.

Stalo se, že by se do vás někdy někdo ostře pustil? Přece jen posílen alkoholem umí být silákem kdokoli, jak se nedávno mohl přesvědčit i poslanec Věcí veřejných Michal Babák. A skončit to může ledajak...

Ne, občas sice slyším různé uštěpačné poznámky, ale jinak jsou mé pobyty v hospodě v celku v poklidu. Asi je to dáno i tím, že se zabývám sociální oblastí.

Sociální oblastí a také bytovou problematikou... Myslíte si, že je u nás vytvořena dostatečná záchranná síť pro lidi, kteří po uvolnění tržního nájemného i ve velkých městech nebudou na nájmy mít? Jaká je situace s takzvanými sociálními bytu v Česku?

U nás jsou všechny nájmy nyní stanovené tržním způsobem. Sociální byty u nás nemáme - ani právo je nijak nedefinuje. Teoreticky by to měly být byty menší než je 120 metrů čtverečních, tak, jak jsou posuzovány v zahraničí. Ovšem jelikož chybí definice, nedá se určit, co to vlastně je. Měl by to být byt, který by byl prohlášený za sociální na základě sociálního postavení nájemníka - nájemníků. Ne, že se postaví celé sídliště, čímž vznikne jen a pouze ghetto sociálně vyloučených lidí s minimální šancí na znovuzačlenění se do společnosti. To si myslím až teprve nyní uvědomuje řada lidí, která to nechtěla vnímat, v souvislosti s problematikou, jež se vyhrocuje ve Šluknovském výběžku a severních Čechách.

SLEDOVALI jsme: Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo


V minulosti přece však byly návrhy na ministerstvu pro místní rozvoj, které plánovaly nařizovat developerům s výstavbou nových bytů vystavit také určité procento právě bytů pro sociálně slabší občany. Ty byly totálně zavrženy?

Ano, těmi se už nikdo nezabývá. Dá se říci, že zřejmě skončily v propadlišti dějin.

Takže ani důchodci, ani lidé, kteří pobírají a budou pobírat nyní nově sedm let příspěvek na bydlení, nebudou mít po vypršení tohoto termínu kam se odstěhovat?

Víte, já bych snad ani nehledal problém v tom, že není kam se odstěhovat. Sedm let je však celkem docela dlouhá doba na to, aby se to dalo řešit - jakkoli. Problém vidím v tom, že neustále upozorňuji na to, že jsou v Česku na mnoha místech nepřiměřené nájmy, které ničí hlavně sociálně slabé a nikoho to příliš nezajímá. Až nyní si lidé uvědomují na příkladu Romů na Šluknovsku, ale i jiných sociálně slabých spoluobčanů, že to prostě problém je. Pokud budeme tolerovat nepřiměřené nájmy a necháme, ať na ně doplácí realitkám a jiným majitelům stát, aby z toho profitovali, tak se skutečně těžko tento problém vyřeší. To se spíš rychleji vyčerpají prostředky, které bude moci na to stát investovat.

A pokládáte tedy návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který omezuje dobu výplaty příspěvku na bydlení na sedm let v něčem za adekvátní a účinný?

Přiznám se, že se tím moc nezabývám, za sedm let budou na tomto ministerstvu zcela jiní lidé, tito, co to navrhli a rozhodli, už tam nebudou. vše se tedy opět s největší pravděpodobností zase změní a bude jinak.

Co si myslíte o návrhu, o kterém se zmínil v posledních dnech předseda Věcí veřejných Radek John, tedy že by měly být vytvořeny jakési kvóty pro to, kolik lidí se může zdržovat v bytech určité velikosti?

Rozumím tomu, čemu tím chce pan John zabránit, ale pokud by se něco takového uvedlo skutečně do praxe, kam by šli z bytů ti lidé, co by byli nadbyteční? Podle mě je takový návrh nereálný.

Nedávno jste upozorňoval na další fenomén v bydlení. A to, že po spuštění deregulace nájemného i ve větších a velkých městech budou soudy zahlceny žalobami majitelů domů na nájemníky, kteří jim odmítnou stanovené nájmy platit. Potvrzuje se vaše varování?

Ano, už takové žaloby na některých soudech leží. A je to dle mého opravdu zbytečné. Tu otázku, jak to bude, si měl už někdo klást a připustit dříve a hledat řešení. I soudy postupovaly dosud v takovýchto sporech dost váhavě, Ústavní soud stanovil pro takové případy řadu podmínek - ale problém to jednoznačně bude. Řekl bych, že to je v bytové politice doslova časovaná bomba.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE


Položit dotaz poslanci Stanislavu Křečkovi můžete ZDE

##MINIPAS 187##


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …