Kreténi sluníčkáři, nemají to v palici v pořádku. Nějací cizí lidé jezdí po světě, vraždí a my jim dáváme miliardy. Jiří Krampol otevřeně promluvil o imigrantech

07.08.2016 6:44

ROZHOVOR „Jak můžu přijmout někoho, kdo zabije faráře v kostele? To mu mám poděkovat a mám mu říct ‚ty jsi hodný, že jsi mi zabil ségru, ale mám ještě jednu‘,“ zlobí se herec a dabér Jiří Krampol na poznámku bulvárního novináře Pavla Novotného o tom, že jsme xenofobní národ, pokud nechceme přijímat migranty. Známému herci tak prý v tomto směru výrazně vadí sluníčkáři, protože to vypadá, jako by pořád migrantům za něco děkovali.

Kreténi sluníčkáři, nemají to v palici v pořádku. Nějací cizí lidé jezdí po světě, vraždí a my jim dáváme miliardy. Jiří Krampol otevřeně promluvil o imigrantech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

Dá se nazvat situace, která nyní panuje kolem migrační krize, hysterií?

Něco vám řeknu. Mne se pořád tážou na to, co říkám imigrantům a já na tyto dotazy odpovídám vždy podobně – podívejte se, když jim někdo podá vstřícnou ruku a chová se k nim hezky, ale oni se pak chovají hrozně, tak já nevím, zda je to správné. Jedno bych ale rád vysvětlil: Zdaleka mi nevadí ti lidi sami o sobě, neboť oni vyrostli v určitých podmínkách, takže si ani některé věci neuvědomují, ale kdo mi vadí, tak to jsou ti kreténi, co obhajují různé nesmysly, tedy sluníčkáři. Vypadá to, že pořád děkují! Tu za to, že u nás migranti udělali bordel, tu za to, že někomu uřízli hlavu... Mně to ale nedává smysl! Za co bych jim měl děkovat? Když někomu jde o kejhák, tak by měl být přece rád, když ho někdo zachrání.

Jenže Pavel Novotný, což je syn baviče Petra Novotného...

Prosím vás, toho já znám odmalička!

... totiž, co se týče problému s migranty a s teroristickými útoky, tak se prý bulvární novinář Pavel Novotný nediví tomu, když drtivá většina čtenářů ParlamentníchListů.cz za podobnou věc paušálně odsuzuje islám jako takový. „Inu, česká věčně remcající, pitomá mastná huba od tlačenky. Co od ní mohu čekat?“ uvedl pro nás Novotný v nedávném rozhovoru. Co si o takových názorech myslíte?

Co říká někdo někomu mě vůbec nezajímá a nebudu to tedy ani nijak komentovat. Já jsem možná mastná huba od tlačenky, ale chci rozhodně to, abych si tu tlačenku mohl u nás doma dát a aby mě nikdo nenutil jíst něco, co mi nechutná. Když jsme jezdili do Tunisu a na Djerbu, tak jsem chápal ty lidi tam, kteří byli po tisíciletích v poušti zvyklí pít velbloudí mlíko a mátový čaj a jedli různý placky na ohni, že když jim někdo najednou vnucuje coca-colu a hamburgry, že to nechtějí. Ale tady je to to samé – kdyby nám někdo chtěl vnucovat jinou kulturu a jiný jídlo, tak to je něco, co já odmítám! Ať si každý žije podle svého a nevnucuje svůj život tomu druhému. Co mi má kdo vnucovat islám, když já jsem byl vychovávaný jako katolík, a mí kamarádi chodili do synagogy za rohem? Prostě každý jsme nějak jinak orientovaní a to je třeba vzít v potaz. Základní věcí je tak tolerance – kdyby mi někdo vnucoval něco, co já nechci, tak to by bylo špatně. Týká se to samozřejmě i islámu.

A že jsme remcající huba? Kdysi řekl jednu hezkou větu Zdeněk Nejedlý: „Staletý útlak českého národa uzpůsobil určitou sedlinu nekvalitnosti na charakteru českého člověka.“ A to je pravda, neboť pořád dostáváme přes držku. Vezměte si třeba historii před válkou. Když přijeli Němci do Čech, tak museli i dobří herci, nebo režiséři anebo profesoři hajlovat, pokud nechtěli, aby šli do koncentráku. Jen tahle hrůza skončila, tak přišli komunisti a dělo se totéž, tedy museli se stát členy komunistické strany, jinak by šli od válu. Je jedno, jaký je tady režim, ale pořád ti lidi tady žijí v područí a pořád nám někdo něco nařizuje.

Jsme xenofobní národ, pokud nechceme přijímat migranty?

Jak můžu přijmout někoho, kdo zabije faráře v kostele? Co na to mám říct? To mu mám poděkovat a mám mu říct: Ty jsi hodný, že jsi mi zabil ségru, ale mám ještě jednu... Tomu prostě nerozumím.

Myslíte si, že pokud média hovoří o útocích, které se v posledních týdnech v Evropě dějí, tak že by měla informovat na rovinu, anebo je vám bližší určitá zabalenost problému?

Když tady někdo řekne, že ti imigranti v Evropě můžou i volit a přitom oni nemají ani pas, tak pak je to pro mě idiot. Asi to nemá v palici v pořádku a měl by to někdo někde říct na rovinu. Normální člověk by určitě v žádném případě nechtěl, aby nějaký chudák, který je stíhaný válkou a má děti, žil někde v díře a umíral hlady, ale aby někdo, kdo utíká před nebezpečím, odmítl nabízený hezký byt na náměstí, a k tomu říkal, že v tomto bydlet nebude, neboť to je chlív, tak to je strašný a je dobře, když to lidi vědí. Já už nevím, jak se mám k tomu všemu vyjádřit a připadá mi, že jsem ve zlým snu. Po světě jezdí nějací lidé – tu vyvraždí dvacet lidí, tu třicet lidí a pořád je někdo omlouvá, že prý mají problémy. Za co je ale omlouvají?

Ten mladík, který ve středu v centru Londýna zavraždil šedesátiletou Američanku a pobodal pět dalších lidí, je norský občan somálského původu a také ho omlouvají za to, že se mu asi spustila duševní choroba...

Já mám takový pocit, že se opravdu bojí nazývat věci pravými jmény. Kdyby mně někdo sáhnul na rodinu, tak ho bez výčitek svědomí klidně zastřelím!

Spí podle vás hlavní představitelé Evropské unie, anebo nechtějí vůbec vidět, co se v Evropě deje? A jak si na tom podle vás stojí německá kancléřka Angela Merkelová? Ani ta vůbec nevidí a neslyší?

Četl jsme teď v nějakých novinách, jak se v Evropě vraždí a proto jsme volali paní Merkelovou, jenže ona má „dovču“. Tak to je dobré... Podle mě je od těch funkcionářů z EU naprostá nezodpovědnost, když si vůbec neuvědomují, co dělají, nebo spíše nedělají. Vemte si před rokem, jak byli všichni z Merkelové odvázaní a kolik procent měla sympatizantů a lidí, co ji obdivovali a podívejte se na ta procenta dnes! A to asi něco značí.

Jak se díváte na Brexit? Myslíte si, že se Britové bojí imigrantů a proto chtějí z EU odejít?

Já jsem byl v Anglii několikrát, ale tomuhle nerozumím. Asi nechtějí být s Evropou dohromady a chtějí si v tomto rozhodovat sami za sebe. Ani já nechápu, jaké výhody jsou v tom, že nám někdo něco pořád diktuje. My to nechceme, ale musíme to přijmout, protože to je součástí legislativy Evropské unie...

Měli by si i Češi rozhodovat o tom, zda chtějí v EU zůstat, nebo vystoupit?

Ať si každý hájí svoje. Myslím si, že by nám prospělo, kdybychom si budovali nějakou svou hrdost. Když začala druhá světová válka a byla mobilizace a povolávalo se do armády, tak kolik chlapů a lidí všech možných profesí se dobrovolně hlásilo a šlo a chtělo bojovat okamžitě. Myslíte si, že kdyby dnes udělali mobilizaci, že by to bylo podobné? Já myslím, že ne!

Nedá mi to a vrátím se ještě k Pavlu Novotnému. On prý totiž děkuje za to, že existuje pražská kavárna, neboť čecháčkové jsou jinak prý „xenofobní a homofobní banda zaprděnců“. Takže jinými slovy Novotný naznačuje, že se pražská kavárna ve věci migrační krize rozhoduje a vyjadřuje lépe. Myslíte si, že je dobře, když se naše společnost takto dělí?

Hádání se o kravinách mi připadají úplně mimo. Už jsem ParlamentnímListům.cz asi desetkrát říkal, že bychom se měli nejdříve postarat sami o sebe – tedy o tu babičku v domově důchodců a o nemocné děti. Já když vidím v televizi: „Přispěj na nemocné dítě, ono nemá co jíst!“, tak mi z toho mrazí. K tomu vždycky říkal Pepa Mladý: „Nakrmte Pepíka!“ a já k tomu říkám: „Jirka v nouzi...“. Vybírají pětikoruny na jeden vozíček, aby nějaký postižený chudák mohl vůbec existovat a pak na druhé straně vezmou pár miliard a jen tak je hodí mezi cizí lidi?

Já vím, že jsou na tom blbě, ale copak ten chudák kluk, kterýmu někdo ukradl vozík, ne? Takovému člověku bych já pomohl jako prvnímu a až ve druhé fázi bych se staral o ty druhé. Z jakého důvodu máme dělat protekci někomu jinému? Já si myslím, že naši lidi a jejich zdraví by mělo být na prvním místě. Vždyť to už říkal i Vašek Havel, abychom se postarali napřed o ty nejubožejší, o ty na ulici, a o ty, kteří nemají na činži...

Pokud jste zmínil prvního českého prezidenta, tak já naopak musím zmínit toho posledního, tedy Miloše Zemana, k němuž Pavel Novotný říká s oblibou, že je to „jitrnice z Hradu“. V posledním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to také tak řekl. Myslíte si, že si Zeman zasluhuje takovýto slovník?

Ten rozhovor, na nějž poukazujete, jsem nečetl, ale přece jen je to prezident, takže bych takové výrazy trošku víc zvážil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…