Kriminalita v ČR stoupá. Řešte nezaměstnanost, radí městům Drábek

23.01.2012 21:41

Sociální nepokoje hrozí ve 35 regionech České republiky. Podle analýzy ministerstva vnitra největší riziko hrozí na severu Čech a Moravy, kde se situace za posledních deset let pouze zhoršuje. Lidé, kteří kvůli nezaměstnanosti žijí jen ze sociálních dávek, se často pouští na dráhu zločinu.

Kriminalita v ČR stoupá. Řešte nezaměstnanost, radí městům Drábek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Neradostnou situaci obyvatel připouští i ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitka Gjuričová. „Jsou dokonce lokality, kde žijí lidé v tak strašných podmínkách…, z těchto lokalit nemůže vzejít nic dobrého,“ uvedla Gjuričová pro Českou televizi.

Odbor prevence kriminality se zabývá tvorbou map rizikových oblastí už šestnáct let. Podle jejích tvůrců se situace v severních Čechách a Moravě za tu dobu nijak výrazně nezměnila. „Měla by se efektivně plánovat prevence kriminality…Musí ji provázet účinné represe,“ je přesvědčen Ferdinand Raditch z odboru.

Zároveň je podle něj potřeba lepší koordinace policejních výjezdů a vysílání posil, a to přesto, že policie disponuje svou vlastní mapou a tak by měla být teoreticky samostatná. Mluvčí policie uvedl, že se v současnosti pracuje právě na systemizaci policie na základě konkrétních problémů v jednotlivých oblastech.

Například v Karviné, kde kriminalita stoupla oproti loňskému roku o celých 35 procent, posílili hlídky městských strážníků, které rizikové lokality kontrolují. Podle primátora Tomáše Hanzela to ale zdaleka nestačí.

„Chceme, aby stát začal řešit otázku nezaměstnanosti. V posledních dvaceti letech stát do Karviné příliš prostředků nedal,“ postěžoval si primátor Hanzel. Ministerstvo práce a sociálních věcí svůj díl viny odmítá. Města prý mají dostatek možností, jak situaci s nezaměstnaností řešit, například tvorbou nových pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…