Kšefty s byty a žádná práce. Tak vidí problémy Romů v Liberci

09.09.2011 21:06

Potřebují Romové ze severu Čech práci nebo spíše tvrdou ruku, která zajistí, že nebudou dělat problémy? V souvislosti s dnešními protesty nejen v Novém Boru odpovídali na tuto otázku serveru Parlamentní listy.cz politici z krajské metropole Liberce.

Kšefty s byty a žádná práce. Tak vidí problémy Romů v Liberci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Zatímco minulý týden na Šluknovsku protestovali místní obyvatelé, ke kterým se přidávali radikálové, tuto sobotu se chystají protesty, které proběhnou již plně v režii krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v čele s Tomášem Vansdasem a to jak v Rumburku, tak Vansdorfu, ale i v Novém Boru, který patří pod Liberecký kraj.

Nazývejme věci pravými jmény

Ačkoli krajská metropole Liberec v žádném případě nepatří mezi nejohroženější města v zemi, server ParlamentníListy.cz chtěl přesto slyšet názor zastupitelů statutárního města k aktuálnímu problému s nepřizpůsobivými občany, neboť i v Liberci existují rizikové lokality, např. sídliště Rochlice.

SLEDUJEME témata ŠLUKNOVSKO a ROMOVÉ

Roman Šotola (ČSSD), jenž je zastupitelem statutárního města, ale také Libereckého kraje, je ve svých názorech poměrně nekompromisní. Viníky aktuálních problémů jsou podle Šotolova názoru nepřizpůsobiví Romové, na které doplácí majoritní společnost.

„Mám poměrně radikální názory na řešení dané problematiky. Myslím si, že by se měl viník nazývat viníkem a oběť obětí, my nenazýváme věci pravými jmény. Ve zmíněných lokalitách je viníkem romská komunita, nerad bych paušalizoval na celou republiku, ale v těchto lokalitách tomu tak je," zdůrazňuje Šotola.

Související: Romové v Novém Boru demonstrovat nebudou. Jen Vandas

Šotolův kolega Martin Sepp (ČSSD), který byl také zvolen do zastupitelstva města i kraje a je radním Libereckého kraje pro dopravu, se svým spolustraníkem souhlasí jen částečně. Starousedlíci nejsou podle něj ti, kteří dělají problémy a je lhostejno jestli jde o starousedlíky romské či neromské. Zkrátka nelze všechny Romy házet do jednoho pytle.

Psali jsme:

Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD

Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

„Ten problém je bohužel legislativní a bohužel toho využívají podnikatelé, kteří sestěhovávají sociálně slabší obyvatelstvo na jedno místo. Podobné problémy měli např. i Němci s tureckou komunitou, ale dokázali se s tím vypořádat. Přišli na to, že je lepší velká ghetta rozdělit a nastartovali projekty, které vedly k integraci přistěhovalců do společnosti," uzavírá Sepp.

Na podobnou vlnu je naladěn i bývalý liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec), který má za to, že za současnou situaci nesou svůj díl viny i ti, kteří v uplynulých dvaceti letech důsledně uplatňovali politiku neviditelné ruky trhu. Zrodily se díky tomu problémy, které jsou sice řešitelné, ale půjde o běh na dlouhou trať.

Nepřehlédněte: Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

„Tohle je výsledek dlouho uplatňovaného přesvědčení, že všechno vyřeší neviditelná ruka trhu. Pokud je ekonomicky výhodnější Romy sestěhovat do okrajových oblastí, s tím, že se někde uvolní byty, které se využijí lépe, tak se aktuální situaci nelze divit," tvrdí Korytář.

Někdejší první muž na radnici vyjádřil pochopení i pro ty, kteří v těchto dnech protestují, ale dodal, že sám by nechtěl být v kůži Romů, kteří nemohou spoustu let najít práci a potácejí se díky tomu v problémech. Lídr liberecké opoziční strany má za to, že je až příliš snadné tyto lidi odsoudit.

K tématu: Pane Nečasi, pomozte nám, prosí premiéra Romové

„Možnost sebrat Romům dávky, to může napadnout jen někoho, kdo se nenarodil v jejich podmínkách. On je rozdíl, když startujete do života s tím, že jste Rom, vaši rodiče nemohou dvacet let sehnat práci a žijete v ghettu, anebo jste člen úspěšné bílé většiny," ukazuje rozdílnost náhledů na sociální problémy exprimátor.  

Potřebují práci, ale i striktní dozor

Řada lidí dnes tvrdí, že za minulého režimu se podobné sociální bouře neodehrávaly, protože komunisté nepřipustili sestěhování Romů na jedno místo a udrželi je v práci. Liberecký zastupitel Jaroslav Morávek (KSČM) upozorňuje, že to tak úplně není pravda, protože to byli právě komunisté, kdo sestěhoval Romy na litvínovské sídliště Janov. Právě v Janově přitom svými protesty výrazně zabodovali neonacisté.

K věci: Romové chtějí práci a vzdělání, říká exministryně Džamila Stehlíková

„Současné problémy plynu podle mého ze dvou příčin. První je, že se Romové stěhují do menších ghett, ale mnohem důležitější je, že pro ně není práce. Sám jsem měl zkušenosti, že jsme měli zaměstnané Romy na stavbách, kde se nám osvědčili, ale museli mít nad sebou vlastního kápa, kterého se báli víc než stavebního mistra. Dostali úkol, bylo jim řečeno, kolik si mohou vydělat a mohu říct, že jsme s nimi byli spokojení," popisuje zaměstnávání Romů Morávek.

Dodává k tomu, že šlo zpravidla o pomocné práce, ale to nijak nesnižovalo kvalitu provedení. Ideální by podle něj bylo, kdyby tento člověk s autoritou vzešel z romské komunity samotné.

Čtěte:
Zmocněnkyně chápe lidi na severu. Řekla to v televizi
S Vietnamci nás nesrovnávejte. Vinu nesou radnice, řekl romský člen Rady vlády
Romský policista z Ústí: Jednou mi romák nadával, jinak dobrý

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…