Kubera má strach: Světová válka může začít hned zítra

28.12.2011 4:51

Jak by zhodnotil právě finišující rok 2011 senátor za ODS Jaroslav Kubera? A co si myslí, že nám přichystá rok 2012? Máme se ho obávat? Na to se ho zeptaly ParlamentníListy.cz.

Kubera má strach: Světová válka může začít hned zítra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera, který nikdy nebyl velkým fanouškem Evropské unie, pokládá rok 2011 za určité potvrzení jeho názorů.

„Tento rok nám totiž přinesl nakročení EU k svému rozpadu – o tom asi nikdo příliš nepochybuje – i když tomu mnozí před několika měsíci možná ještě nevěřili,“ řekl ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Podle něj je to důsledkem toho , že nástup jedné krize střídá nástup krize další a ta s sebou opět může přinést krizi ve všech možných formách. „U nás se zatím daří těm největším důsledkům čelit  třeba se to podaří i v příštích letech. Podle mě totiž důležitým nástrojem k tomu je prosazení vládních reforem. Ano, možná mají chyby, ale musí být, abychom se zcela nepropadli. Možná, že já osobně bych s rizikem nastupující krize prosazoval i úspory na různých úřadech – včetně ministerstev. Jejich počet u nás bych snížil na polovinu,“ pokračuje dále senátor Kubera.

V současné době je podle Kubery problémem také to, že svět začíná ovládat v plné míře virtuální realita – která může být záměrně posouvána, pozměňována a být zcela jiná, než skutečnost. „Den staré zprávy jsou dnes již hrozně moc staré – za těch 24 hodin se jejich obsah může zcela zásadně změnit v opak anebo tedy být jen staré – tedy absolutně neaktuální. Možná že to ovlivňuje i tok dějin, i když u nás bychom se měli hlavně zamyslet nad tím, co vstřebáváme. Neustále jsme bombardováni tím , jak je u nás hrozná korupce, vztahy, úředníci, předpisy, zákony a tak dále…Pod vlivem takovéto denní masáže jsme pak vystaveni pocitu, že je to u nás snad nejhorší na celém světě. To ale tak přece vůbec není! Ty věci, co se dějí u nás, se dějí všude…“ konstatuje v komentáři pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Neblázněte a nepodléhejte panice, říká Kubera

Podle něj by tedy měli mít Češi i pro příští rok na paměti hlavně několik zásadních pravidel. „Nepodléhat panice, kterou mohou někdy i vyvolávat média či jiná společenství, nebláznit a šířit dál hlavně to dobré…Možná jinými slovy, ale s touto podstatou o tom mluvil kdysi jak nedávno zemřelý Václav Havel, tak i současný prezident Václav Klaus,“ řekl dál senátor Jaroslav Kubera.

Na chvíli se pak zastavil právě u Václava Havla, který byl pohřben den před Vánocemi. „Byl výrazná osobnost, o tom se nedá pochybovat. Ovšem zejména mladí lidé, kteří těžko mohli vnímat  jeho politickou roli v době Sametové revoluce, jelikož byli malí anebo ještě nebyli vůbec na světě, tudíž znají Havlovu disidentskou minulost opět jen často podle ústně předávaných informací, by si měli dát tu práci a vyhledat si v archívech něco konkrétního. Například Havlův projev na sjezdu spisovatelů v roce 1967 – myslím, že by mnohé pochopili a viděli zase v poněkud jiných souvislostech,“ upozornil senátor Kubera.( Za svůj tehdejší kritický projev na sjezdu byl Havel vyškrtnut z kandidátky do Ústředního výboru Svazu spisovatelů).

K tomu, na co bychom se měli v příštím roce připravit, pak Jaroslav Kubera zopakoval výše uvedená slova. Tedy: ať už to bude cokoli – nebláznit a nepanikařit. Na závěr však vyslovil vážné varování.

Pozor, válka může být během 24 hodin

„Co mě děsí, je to, že myšlenka na světovou válku, stále zůstává a v souvislosti s krizí na mnoha úrovních může opět vejít na scénu. Přitom za současných podmínek může válka vzniknout a začít prakticky do 24 hodin – dokonce i v kratším časovém horizontu. Toho bychom se měli bát a snažit se udělat maximum, aby se tak nestalo. Stačí pozorovat to, co se děje v Severní Koreji, rizikem může být i Írán. A to, že to je od nás daleko, nemusí hrát absolutně žádnou roli,“ uzavřel svůj komentář pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera.

  

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…