Kubera v ČT naznačil, co nám Kalousek nikdy neřekne

31.01.2013 22:39

ODS a TOP 09 se přou o přistoupení k fiskální unii EU. Je to skutečně zásadní bod dnešního vládnutí, nebo je to jen zástupný důvod pro TOP 09, která hodlá využít voličského potenciálu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga? Senátor Jaroslav Kubera (ODS) je přesvědčen, že jde o zástupný důvod, a varuje před tím, co může z této koaliční roztržky vzejít.

Kubera v ČT naznačil, co nám Kalousek nikdy neřekne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Čeká nás další koaliční krize? Představitelé TOP 09 trvají na tom aby se součástí nové koaliční smlouvy stal i závazek přistoupení Česka k fiskální unii. ODS však tento požadavek důsledně odmítá jako předčasný. Občanští demokraté považují za důležitější prosazení finanční ústavy a referenda o přijetí Eura. Znamená to snad pád vlády? Nad touto otázkou se ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize střetli senátor Jaroslav Kubera (ODS) a poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

Pravý důvod vám Kalousek neřekne

"Přistoupení k fiskálnímu paktu neprosazujeme až teď, usilujeme o to dlouhodobě Vzhledem k tomu, že jsme projednávali i zahraniční politiku, tak je to téma, které se nabízí," uvedl v úvodu pořadu Polčák. Senátor Kubera je ale přesvědčen, že kořeny této roztržky je třeba hledat v prezidentských volbách. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to prý sice nepřizná, ale je to tak.

"Pravý důvod je nad slunce jasný, ale Miroslav Kalousek vám to otevřeně neřekne. Je třeba využít potenciálu Karla Schwarzenberga z prezidentské volby, protože tento potenciál už půjde jen dolů," upozorňuje Kubera. Je však prý třeba si uvědomit, že sněmovní volby nejsou totéž co volby prezidentské. Podle Kubery však existuje riziko, že bez nové koaliční smlouvy bude TOP 09 možná hlasovat pro legislativní návrhy ČSSD.

Polčák ale tuto úvahu důsledně odmítl a připomněl, že strany zavazuje i programové prohlášení vlády. A pokud chce Česká republika přijmout daleko přísnější finanční ústavu, není důvod odmítnout na mezinárodní úrovni fiskální pakt.

Pád kabinetu? Vládnout se dá různě

Podle Kubery má ale tato úvaha háček. Na prvním místě stojí skutečnost, že finanční ústava ještě přijata nebyla a na to se nesmí zapomínat. Bude zajímavé sledovat, jak se k otázce finanční ústavy postaví ČSSD. I když to nikdo nepřizná, tak je každému zřejmé, že debata o fiskálním paktu není tím nejdůležitějším tématem dneška, zopakoval Kubera. "Já patřím k těm, kteří se dívají na vývoj v EU velmi skepticky. V EU se mohou dít ještě věci, kvůli kterým nám může být ještě velmi líto, že jsme k tomuto paktu přistoupili. To můžeme udělat kdykoli v budoucnu," dodal.

Pád vlády ale zřejmě nenastane. Polčák s Kuberou se totiž v pořadu shodli na tom, že vláda může pokračovat i bez koaliční smlouvy, pouze na základě vládního prohlášení kabinetu. Definitivně tento spor rozřeší až jednání K9.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…