Kumpošt neuhlídal lyžařský šampionát. Teď povede kandidátku liberecké KDU

13.08.2009 12:45

Lidovce do voleb v Libereckém kraji povede odvolaný prezident organizačního výboru lyžařského šampionátu Roman Kumpošt.

Kumpošt neuhlídal lyžařský šampionát. Teď povede kandidátku liberecké KDU

V čele liberecké kandidátky Roman Kumpošt vystřídá předsedu liberecké organizace a zastupitele Kamila Jana Svobodu. Změnu ještě musí schválit krajská organizace.

Podle ČTK předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda Kumpošta sám navrhl. Věří, že lidovcům pomůže zvýšit jejich šance ve volbách. S odvolaným prezidentem organizačního výboru šampionátu lidovci prý jednali už delší dobu, kandidaturu mu nabídli už před krajskými volbami. "Tehdy ale kvůli jiným závazkům odmítl," dodal Svoboda.

Svoboda doufá, že Kumpošt naláká i voliče, kteří by jinak lidovcům hlas nedali. V malém Libereckém kraji není jednoduché prosadit se do poslanecké sněmovny.

V minulých parlamentních volbách získali lidovci jen 4,23 procenta hlasů, k zisku mandátu je však potřeba více než dvojnásobek. Ani zelení, které naposledy v kraji podpořilo 9,58 procenta voličů, se do sněmovny nedostali. Čtyři křesla získala ODS, tři sociální demokraté a jedno komunisté.

Roman Kumpošt je v Libereckém kraji populární osobností. Velmi přispěl k tomu, že Liberec získal pořadatelství mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskutečnilo letos v únoru a březnu. V létě 2007 byl však odvolán a ve funkci ho nahradila lyžařka Kateřina Neumannová.

K jeho odvolání přispěla tehdejší ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová. Kdyby tehdy Kumpošt v čele organizačního výboru setrval, ministerstvo by šampionátu neposlalo peníze, díky nimž se mohly dostavět areály ve Vesci a na Ještědu.

Liberecký šampionát nakonec skončil se značnými dluhy vůči vydavatelům. Kateřina Neumannová je odhadla na 70 až 100 milionů korun.

V minulých parlamentních volbách stál v čele kandidátky lidovců v Libereckém kraji čestný prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek. Nyní je ale členem nové strany TOP 09 a vede kandidátku strany v sousedním Ústeckém kraji.

V dalších regionech budou na kandidátkách KDU-ČSL evropští demokraté, nikoli ale na čelních místech, řekla ČTK místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová.

Foto:kdu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…