Kváč (KSČM): Česká republika a Evropská unie

15.04.2014 15:47

Komentář Ing. Davida Kváče, kandidáta KSČM pro volby do Evropského parlamentu.

Kváč (KSČM): Česká republika a Evropská unie
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Obecně vzato komunistická strana souhlasila se vstupem, ale ne za podmínek, které byly vyjednány. Převážná většina nově vstupujících států si dokázala vyjednat nejrůznější výjimky na přechodná období v různých oblastech rozvoje, ale Česká republika si dokázala vyjednat pouze minimum.

Známou věcí jsou nejrůznější kvóty na produkty jako je mléko, cukrová řepa…, či trvání na dodržování zpracovatelských technologiích, které se v ostatních státech dodržovat nemusí. Přístupová vyjednávání za Českou republiku měl tehdy na starosti JUDr. Pavel Telička, současný lídr hnutí ANO Andreje Babiše do voleb Evropského parlamentu. Ano vážení, právě ten, který vyjednal tak špatné podmínky vstupu naší země do EU…

Po deseti letech našeho členství v EU, již mohu bilancovat a musím konstatovat, že v oblasti získávání dotací z fondů EU patříme k nejhorším z celé evropské osmadvacítky.

Je to dáno několika faktory: Jednak naši úředníci nejsou dostatečně proškoleni v problematice získávání dotací z fondů EU a dochází tak k zamítání v důsledku chybného zpracování dokumentace a dále z důvodu tzv. tunelování fondů mnohými kmotry, což má po odhalení za následek navracení již získaných peněz zpět do EU.

V EU dochází k zvláštnímu přerozdělování peněz obecně. Jde např. o nulovou sazbu DPH na některé výrobky ve starých státech, dotace do zemědělství nebo do firemních technologií. Když se například získá dotace na vybavení nějaké firmy, která má provozovnu na území ČR a je vlastněna zahraničním kapitálem, tak dotace ze strany EU míří sice do Česka, ale vlastní zisk z této operace do zahraničí, takže občané naší země z těchto dotací nemají žádný užitek.

Množí se nejrůznější byrokratické postupy a mnozí úředníci podávají neodborné a nekvalitní návrhy na změnu legislativy, snad jen proto, aby vykázali nějakou činnost a vzhledem k tomu, že legislativa EU tvoří zhruba 80 % zákonů ČR, tak se mnozí naši občané mnohdy nestačí ani divit co vše jsou schopni v Bruselu schválit.

KSČM bude v unii prosazovat rovnoprávné důstojné postavení pro všechny státy. Vytvoření proaktivní politiky zaměstnanosti, protože rekordní armáda nezaměstnaných by se mohla stát ohrožujícím faktorem pro celou unii. Snížit míru byrokracie vzhledem k možnostem čerpání dotací z fondů unie, samozřejmě za pomoci transparentních výběrových řízení v jednotlivých členských státech.

Energetický rozvoj založený na koncepci zelené energie v podobě solárních panelů za předpokladu nepřemrštěných výkupních cen z tohoto zdroje, i když to je v kompetenci členských států, či prosazovat využití geotermálního tepla k výhřevu domů. Energetický mix se musí opírat o nukleární zdroje. Dobudování železničních koridorů, dálničních transitních tahů a obchvatů měst s použitím průhledného kofinancování z fondů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…