Kvůli Drábkovi prý může padnout celá vláda. Čtěte dál

01.02.2012 4:14

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chystá po revoluci v sociálních dávkách i změnu co se týče pravomocí stávkujících pracovníků. Právě nový zákon určující mantinely pro stávku by mohl ale položit celou vládu. Jak ParlamentnímListům.cz sdělili zástupci ČSSD, bude nejsilnější opoziční strana v případě, že zákon bude předložen, trvat na vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Ministr Drábek se toho nebojí.

Kvůli Drábkovi prý může padnout celá vláda. Čtěte dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek

Ač kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) sice prozatím zažehnal všechny korupční i jiné skandály a, byť křehce, se drží, kvůli novému zákonu, který připravuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) může zřejmě definitivně padnout.

Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž během čtrnácti dnů k připomínkovému řízení  pustí návrh zákona omezující práva osob, které by případně chtěly stávkovat. Do konce března by pak předpis měl jít rovnou na vládu.

A právě to by v případě, že by jej podpořila, pro ni mohlo být smrtící. Opoziční ČSSD se totiž netají svou nechutí k podobnému předpisu. V případě, že by prošel vládou, by prý vyvolala dokonce hlasování o nedůvěře. Už před časem to uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka. A ze svého plánu neslevil.

O tom, že by kvůli zdánlivě neklíčovému zákonu mohla padnout celá vláda, svědčí i fakt, že by ČSSD v jejích snahách podpořili i komunisté. Ti jsou Drábkovými snahami ohledně omezení práva na stávku rozhořčeni.

Komunisté se přidají. Pryč s vládou

„KSČM v žádném případě nepodpoří omezení práva na stávku. Šlo by o přímý útok na Listinu základních práv a svobod. V takovém případě bychom určitě podpořili vyslovení nedůvěry současné vládě,“ řekl ParlamentnímListům.cz komunistický poslanec Stanislav Grospič.

Jeho partajní kolega je ještě tvrdší. „Podpoříme vše, co urychlí konec mandátu této vlády,“ řekl redakci Miroslav Opálka. A jak podle něho hlasování o nedůvěře dopadne? To prý není jasné. „Záleží to na pevnosti koalice,“ dodal neurčitě zákonodárce.

Drábek: Pádu se nebojím

Sám autor návrhu, který by v krajním případě mohl i svrhnout vládu, je ale navzdory negativním reakcím v klidu. „Zákon nebude omezovat právo na stávku, jen vymezovat mantinely,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Na dotaz, zda má obavy z možného pádu vlády zapříčiněného právě tímto předpisem odpověděl lapidárně: „Ne.“

Odboráři pomáhají

Drábek přitom ve svých snahách omezit možnosti stávek aktivně spolupracuje s odboráři. Ministerstvo  je prý požádalo například o informace, kolik se za posledních 20 let konalo stávek a nátlakových akcí.

V současné době  upravuje možnosti stávky zákon o kolektivním vyjednávání. Ten byl naposledy novelizovaný v roce 2006. Podle něj může být stávka vyhlášená jako krajní prostředek v případě, že nedojde k uzavření kolektivní smlouvy. Přímo stávkou se pak rozumí částečné nebo úplné přerušení práce zaměstnanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…