LN o TOP 09: Kalousek a kníže to přehnali. Schwarzenberg nikdy nic nevymyslel

13.03.2013 9:06

Podle Daniela Kaisera z Lidových novin je probíhající přeskupování sil na pravé straně politického spektra především důkazem významu osobností v politickém zápase. Pravici ovládá TOP 09, která nedokáže nabídnout nic víc, než osobnost noblesního knížete, u něhož je navíc pravicovost toliko fasádou.

LN o TOP 09: Kalousek a kníže to přehnali. Schwarzenberg nikdy nic nevymyslel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg měl na náměstí Jiřího z Poděbrad svůj poslední předvolební mítink

ODS, podle Kaisera dlouhodobě vážně oslabená všemi svými patáliemi, dnes slouží spíše jako vděčná látka pro všeobecné veselí. Prezidentská volba pak dokázala dát konkurenční TOP 09 dynamiku k trháku. V poslední době ve všech průzkumech ODS poráží a jestli to tak půjde dále, lidé to přijmou jako fakt a k Schwarzenbergově a Kalouskově straně se definitivně přikloní nerozhodnutí pravicoví voliči.  

To však prý může přinést četná rizika. Právě Schwarzenberg je podle Kaisera jednoznačným důkazem, že politickou kariéru lze od určitého stupně popohánět uměle. „Ten muž nikdy nedal dohromady koherentní sadu názorů (konzervativec, který by 's těžkým srdcem' hlasoval pro adopci dětí do homosexuálních domácností, atd.), nic pořádného nenapsal ani nevymyslel, spojoval a odstřihával se od lidí, kteří mu v jednu chvíli mohli být užiteční, a pak užiteční být přestali,“ útočí doslova Kaiser.

Ač místopředseda vlády, dokáže se tvářit, že s jejími aférami nemá nic společného, a nebo rovnou vůbec neví, o co se jedná, což navíc máme považovat za specifický druh roztomilosti. Jenže ve světě, který víc dá na dojmy, než na skutečnost, je tento patriarchální typ s nepopiratelným šarmem pro jakoukoliv partaj neocenitelný vklad.

ODS dojíždí do značné míry na to, že od Václava Klause nikoho takového nemá. Nadějného Mirka Topolánka zničilo prostředí velké politiky a seriózní Petr Nečas není žádný vůdce davů, ale pouhé překlenovací řešení. Jenže na konci tohoto mostu se nerýsuje už vůbec nikdo, kdo by silou své osobnosti dokázal aspoň trochu upoutat.

Ve chvíli rozkladu pravice je pak pro Miroslava Kalouska ideální chvíle, jak ji ovládnout. A to i s relativně malým nasazením, kterého je démonický veterán Schwarzenberg pořád ještě schopen. „A pokud by si ještě modré podhoubí z druhé strany začala rozebírat nějaká formace kolem Václava Klause, ocitá se ODS v nebezpečí, že sestoupí mezi tzv. malé strany, od nichž se už ani neočekává, že by někdy někoho ze svých řad nominovaly na premiéra,“ píše Kaiser.

A zbyde jen Langšádlová, která neví nic

V tom případě by ale voliči pravice podle něj měli zvážit jedno riziko. Topka bez Schwarzenberga se rovná obnažený Kalousek, který je při své nepopularitě velmi voličsky zranitelný. „A 'topka' bez Kalouska není nic. Je to strana, v níž se místopředsedkyní může stát i taková Helena Langšádlová, která o politice neví nic,“ poznamenává komentátor.

Proto podle něj dnes Schwarzenberg působí jako reklamní leták na nový podnik, který láká na zaváděcí ceny, které však nebude možné udržet. „Člověk má takový divný pocit, že si tu oba pánové ukrojili docela tlustý krajíc,“ poznamenává Kaiser na adresu Schwarzenberga s Kalouskem.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …