Landovi se bojím zavolat, ale urazit jsem ho nechtěl, brání se Vidím

18.11.2011 10:43

Dlouholeté přátelství poslance ODS Jana Vidím a zpěváka Daniela Landy je v troskách. Může za to článek ParlamentníchListů.cz, kde poslanec prohlásil, že se vlastenecký zpěvák Landa chová nestandardně. Vždy něco založí a pak od toho uteče. Nicméně zpěvák si to líbit nenechal a na turné Vozová hradba začal poslance napadat. Vidím nyní říká, že ho to velmi trápí a nechce ztratit dobrého kamaráda.

Landovi se bojím zavolat, ale urazit jsem ho nechtěl, brání se Vidím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

„Dan zareagoval zcela landovsky. Mohu si za to sám. Vy jste napsal přesně, co jsem říkal, ale vyznělo to jako bych prohlašoval, že Landa opouští kamarády, což fakt není pravda. On je pro své kamarády schopen udělat cokoliv. Ten konflikt mě mrzí a tak se to snažím přes stejné médium vysvětlit," říká poslanec ODS Jan Vidím.

Bojí se Landovi zavolat

„Netroufám si mu zavolat. Buď by to nezvedl anebo by byl chladný jako, co si přejete pane Vidíme. Já to takhle blbě řekl a dostal jsem teď za to pořádně vyčiněno, ale nechtěl jsem to. Ještě jednou říkám, že Dan je úžasný kamarád a nechci ho ztratit," dodává pro ParlamentníLIsty.cz Jan Vidím.

Landa na koncertním turné Vozová hradba v Ostravě kvůli článku ParlamentníchListů.cz . vzkázal Janu Vidímovi, který se dříve hlásil k řádu Ordo Lumen Templi, že se sice do politiky motat nebude, ale národ neopustí. Vidím prý zpěvákovi v médiích pouze "kálí na hlavu", když říká, aby mu lidé nevěřili. Vidím v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz Landu popsal jako člověka, který lidi kolem zapálí pro myšlenku a pak se rozloučí. Varoval před jeho vstupem do politiky.

„Daniel je člověk, co někam přijde, zapálí kolem sebe pro nějakou myšlenku hromadu lidí, ti začnou hořet a Dan se pak rozloučí. To je třeba případ sdružení Ordo Lumen Templi. Přišel s myšlenkou věřícího vlastenectví, chtěl z toho udělat velký chrám Češství, ale pak šel. Přitáhl lidi jako lampa můry, ale najednou zhasl a pak se rozsvítil o pár oken dál," řekl poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Související: Landa si rýpl do Vidíma. Přímo před diváky na koncertě


Omluva Landovi

„A jak řekl poslanec, co se nazývá mým kamarádem. Je to poslanec ODS Jan Vidím, co mi v médiích kálí na hlavu. Řekl, že jsem opustil Ordo Lumen Templi, ale já ho neopustil. Byla to upřímná snaha, protože jsem se bál, že muslimové začnou proudit do Evropy. A tak jsem viděl templáře, boxery, tenisty a nechtěli jste to. Zkoušel jsem cestu draka. Chci vzkázat panu Vidímovi, že do politiky se motat nebudu, ale vás neopustím, zkusíme to spolu, jestli dovolíte," řekl na koncertu v Ostravě Daniel Landa.

„Využívám stejný zdroj, z něhož to vzešlo. Danovi se upřímně omlouvám," říká poslanec ODS Jan Vidím. Na přátelství je pyšný, protože Dana považuje za ohromně zajímavého člověka. O Landově bývalé skupině Orlík pro ParlamentníListy.cz řekl: „Jejich písničky v sobě měly nádech rasismu. Dan mi říkal, že bydleli na Žižkově, kde se prali s Kubáncema a pak zpívali tyhle písně. Vždyť to už je staré dvaadvacet let. Neposlouchám je a téhle části Danova života netleskám, ale znám ho teď. Nemá s rasismem a nacismem nic společného." Také dodal, že by se Landy v politice bál.

„Myslím, že bych v politice užitečný nebyl. Z politiky a celého systému mám chuť zvracet a nikam se nehrnu. Možná je to jen subjektivní pocit, ale je poměrně silný. Navíc se mi často špatně orientuje v tom, jaká je vlastně skutečnost. Můžu věřit tomu, co mi servírují média? Tak se raději řídím citem, no a to patří spíš do oblasti kultury. Neboť hudba, třeba i blbá, kultura pořád je," prohlásil již dříve pro ParlamenntíLidsty.cz Landa.

Landova výpověď

„Je to nekonečné blablablabla o ničem. Jinak dvě skvělé písně od Orlíku si teď v listopadu s radostí zahraju na čtyřech obřích koncertech. Nevím, třeba bych to neudělal, kdyby už mi dali pokoj, ale takhle spíš opět zpětně zjišťuji, že mimo pár textů, které byly z dnešního pohledu přes čáru, se není za co stydět. Ať těm lidem třeba praskne žlučník, už je mi to jedno. Každopádně mne přestává bavit, že mne někdo označuje za nebezpečí, lidskou špínu, rasistu a ještě nevím co, protože jako umělec zpracovávám do děl své pocity a přitom na nikoho neútočím. Místo toho, abychom se v klidu a bez invektiv bavili o podstatě toho, co říkám, jsem jen osobně očerňován. Ti lidé mne jmenují v médiích a definují jako nepřítele. Zatím je osočování zcela jednostranné, radil bych trochu se zamyslet nad skutečností, jak by to vypadalo, kdybych jim oplatil stejnou mincí. To pro zpřesnění znamená, kdybych začal zcela konkrétně (i jmenovitě) vášnivě definovat nějakého nepřítele, jako to dělají oni mě. Zatím se tak neděje a ani to nijak neplánuji, ale už bych pomalu klidnil vášně, přestává mne to bavit. Kdo seje vítr, sklidí bouři. Já vítr dávno neseju, kdybych to učinil, byli bychom teď úplně jinde. Nebylo by špatné si to občas jen tak uvědomit a diskutovat o věcech vstřícně a s chladnou hlavou. Ne se jen vzájemně urážet a obviňovat, jak se to běžně děje v současnosti. Politici nám jdou v tomto opravdu tím nejblbějším příkladem," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Landa.

Zpěvák a vlastenec Daniel Landa se nakonec k roztržce vyjádřil i pro ParlamentníListy.cz. "Co jsem chtěl říci, jsem řekl. Ale dál to komentovat nebudu. Popovídám si o tom případně s Janem osobně."


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …