Levicový pohled na svět není dobrý, varuje Přemysl Sobotka

24.10.2010 7:06

Přemysl Sobotka (ODS) je senátorem za Liberec již 14 let, tedy nepřetržitě od samotného vzniku horní komory v roce 1996. Přesto, že post senátora opět obhájil, není s výsledkem voleb spokojen.

Levicový pohled na svět není dobrý, varuje Přemysl Sobotka

Senátní volby skončily a své vítěze a poražené znají i voliči v Liberci. Z prvního kola postoupil dosavadní předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se ziskem přes 17 tisíc hlasů a hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) se ziskem přes 12 tisíc hlasů.

Ve druhém kolem zvítězil Sobotka s prakticky totožným počtem hlasů od voličů, tedy něco přes 17 tisíc, zatímco Eichlera ve druhém kole podpořilo přes 15 tisíc voličů. Eichler tak v týdnu mezi prvním a druhým kolem voleb dokázal přesvědčit řadu lidí, že je důstojným protikandidátem dosavadního předsedy horní komory, ale k vítězství mu to nakonec nestačilo.

Zklamaný vítěz Sobotka

I přes svůj neúspěch může být Eichler s výsledkem voleb spokojen, protože ČSSD v nich získala 12 nových senátorů a obsadila tak nadpoloviční většinu křesel v horní komoře. Z toho není nijak nadšen dosavadní předseda Senátu Přemysl Sobotka.

„ODS si udržela jen osm senátních postů a to pro ni není dobrý výsledek. Bohužel v této zemi převládl levicový pohled na svět a myslím si, že to není dobrý pohled, protože v daném okamžiku naši zemi čeká hodně reforem a pokud je bude Senát blokovat, tak to nebude dobré," prohlásil pro Parlamentní listy.cz Sobotka.

V zápětí dodal, že o post předsedy horní komory jistě přijde, ale osobně ho to nijak netrápí, protože taková je povolební matematika a ČSSD má na post předsedy právo. „Věřím, že ČSSD se bude chovat stejně korektně, jako jsme se chovali my před šesti lety," uzavřel Sobotka.

Samotná ČSSD zatím nechce hovořit o kandidátovi na šéfa Senátu s tím, že to je předčasné. Již před volbami připustil kandidaturu bývalý šéf odborů Milan Štěch. Nyní se jako o horkém favoritovi hovoří o místopředsedovi ČSSD Zdeňku Škromachovi, který vyhrál na Hodonínsku. Možnou kandidátkou je i dosavadní místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Související:

  • POLITOLOGOVÉ: Levicový Senát? Proč ne, míní politologové

  • Nečas tvrdí: Přímou volbu prezidenta stále chceme. ČSSD nevěří

  • Štětina: Polibek smrti soudruha Filipa prohrál Lipovskému volby

  • Kalousek si posteskl: Většinový systém je krutý

  • Obhájit všechna křesla by byla mission impossible, řekl Nečas

  • ČSSD splnila plán: Má 12 senátorů. Škromach by mohl být šéf

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Miloš Polák

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…