Líbeznice povede vládní mluvčí Kupka. Je to můj domov, říká

02.11.2010 21:05

Obec kousíček na severovýchod od Prahy, Líbeznice s necelými dvěma tisíci obyvatel, povede následující 4 roky bývalý mluvčí vlády, předtím mluvčí ODS, pražského magistrátu a Středočeského kraje, ještě před tím moderátor rádií Classic FM a Český rozhlas 3 Vltava, Martin Kupka (ODS). Vtírá se myšlenka, že lidé zvolili mediálně známou tvář, ve kterou vkládají větší naděje, než jsou možnosti konkrétního člověka.

Líbeznice povede vládní mluvčí Kupka. Je to můj domov, říká

Mediální známosti se budoucí starosta Líbeznic neobává. „Mediální známost je vrtkavá záležitost," řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz.

„Letošní volby, a nejen ty komunální, ukázaly, že to nemusí být vždy výhoda. Každou chvíli se vynoří někdo, kdo se svojí tváří působí jako ten, kdo může mnohé zařídit. Má známosti „nahoře"... Nepodceňoval bych voliče. Myslím, že právě v komunálních volbách by se nenechali ovlivnit jen mediální známostí. Jsem přesvědčen, že významnější roli hrála důvěryhodnost kandidátů i jejich dosavadní práce pro obec," zdůraznil Martin Kupka.

Zdá se patřit k optimistům. Titulek na serveru idnes.cz, že vymění Nečase za kanalizaci, ho nijak nerozladil, naopak jej rozesmál. K tématu dodal: „Nepřemýšlím o tom, jak mi je svět nakloněn. Snažím se, abych já byl světu nakloněn přátelsky."

ODS a Bezpečné Líbeznice

Hlavním zájmem nového vedení obce je bezpečnost v obci, což má v názvu i koaliční partner vítězné ODS - SNK - Bezpečné Líbeznice.

Vraždí se tu snad, zajímaly se ParlamentníListy.cz? „Od samého vzniku byla hlavním tématem sdružení Bezpečné Líbezníce dopravní situace v obci a výstavba obchvatu. Jde tedy o bezpečnost z dopravního hlediska. Jinak jsou Líbezníce stejně bezpečné jako jiné srovnatelně velké obce," dodal mluvčí a nyní i komunální politik.

Martin Kupka má na co navázat. Svoje předchůdce ve vedení obce (SNK-ED) považuje za úspěšné. „Ani v kampani jsme dosavadní práci radnice nezatracovali. Mou hlavní motivací bylo osobně přispět k tomu, aby se v Líbeznících dobře žilo. Je to domov i pro mé děti. Chci, aby vyrůstaly v co nejhezčím a nejzajímavějším prostředí. K tomu patří nejen samotná tvář obce, ale i aktivity všech místních spolků, podmínky pro sportovní vyžití, nabídka kulturních a společenských akcí, a také množství dostupných služeb."

S tím vzdáleně souvisí i demografický vývoj obce. „Nechceme, aby se Líbezníce dále rozrůstaly na úkor zemědělské půdy. To jsme jasně řekli i v našem programu. Budeme ale usilovat o to, aby se k trvalému bydlišti v obci přihlásilo co nejvíce lidí, kteří v Líbeznících skutečně žijí. Stejně jako v jiných obcích v blízkosti Prahy si stále řada lidí nechává trvalé bydliště na území hlavního města. Obec tak přichází o důležité finanční prostředky, které by mohly pomoci ke zlepšení či rozšíření služeb," plánuje Kupka.

Líbeznice - obec bez návsi

Líbeznice mají na svém území vše, co je typické pro mnoho českých obcí. Skauty, zahrádkáře, baráčníky, hasiče, od roku 1920 fotbalisty. Představy nového starosty obce s líbezným názvem Líbeznice jdou ale dál. Redakci sdělil: „Určitě by bylo dobře, kdyby Líbezníce měly vedle známého divadla kouzel a vyhlášeného zahradnictví ještě další magnet pro návštěvníky. Mám několik nápadů, ale chci nejprve prověřit, co by mohlo být reálné a na co bychom mohli sehnat finanční prostředky."

Líbeznice jsou sice typická česká obec, ale jedna věc typická pro většinu českých obcí, zde úplně chybí. Náves. Náměstí. Místo, kde se lidé spolu posedí, sousedky poklábosí, sousedi zhodnotí fotbálek. V Líbeznicích není, protože středem obce se valí frekventovaná silnice. „Pro život místních obyvatel je důležité vytvořit přívětivé centrum obce, kde by se mohli přirozeně potkávat. Do zprovoznění obchvatu ale větší změna není možná," smutně poznamenal Kupka.

Nejenom kanalizace

Jako první řešení čeká Kupku a jeho tým opravdu dobudování zmíněné kanalizace. „Zároveň bych ale rád zkvalitnil internetovou prezentaci obce. Za samozřejmost pokládám zveřejňování všech výběrových řízení na webu. Zájemcům budeme každý týden posílat elektronicky informační bulletin. Úplně první významný akt bude ještě v listopadu otevření nového pavilonu mateřské školky. Už před volbami jsme se za realizaci tohoto projektu zasadili. Pomůže určitě mnoha mladým rodinám," říká budoucí (od poloviny listopadu 2010) líbeznický starosta Martin Kupka, který se až dosud živil hlavně mluvením.

Pravda je, že jako mluvčí magistrátu hlavního města Prahy a posléze i Středočeského kraje nahlédl do hrnce komunální politiky jistě hodně hluboko. Kromě toho, mnoho reforem a novinek v tomto státě narazilo v nedávných letech právě na to, že nebyly veřejnosti správně nebo vůbec vysvětleny. A to je parketa, na které je Martin Kupka doma.

A kdyby ani to nezabralo, možná přijde i kouzelník. Líbeznice jsou totiž sídlem známého kouzelníka a iluzionisty Pavla Kožíška...

Více:

Z vlády na radnici. Kupka se stane starostou Líbeznic 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …