Libor Dvořák: Rozpadá se vládní ukrajinská strana?

31.08.2014 21:22

Krysy opouštějí potápějící se loď, chtělo by se nejspíš užít tohoto starého a přesného českého přísloví, protože tak to opravdu vypadá. Nejzasloužilejší spolubojovníci Julie Volodymyrovny včetně jejího věrného pobočníka Oleksandra Turčynova se dva měsíce před 26. říjnem, kdy by Ukrajinci měli opět přistoupit k volebním urnám, rozhodli pro krok, který je zřejmě vůbec nejdůležitější a nejosudovější v dějinách této v zásadě velmi úspěšné politické strany.

Libor Dvořák: Rozpadá se vládní ukrajinská strana?
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Vystoupil jsem z politické rady. Nechtěl jsem čekat na konec polemik a nutně následující ideový rozchod. Nehodlám se hádat s lidmi, jichž si vážím a jichž si velmi cením,“ napsal na svém facebooku ministr vnitra Arsen Avakov, který dál tvrdí, že důvodem jeho odchodu z politické rady strany jsou rozpory, týkající se spolupráce s jinými politickými silami v zemi, kterou podporoval právě Avakov a další „dezertéři“.  

I když to expresis verbis řečeno nebylo, jde zřejmě o to, že část vrcholných funkcionářů Baťkivščiny horuje pro spolupráci a součinnost s prezidentskou stranou Solidarita, nedávno pohotově přejmenovanou na Blok Petra Porošenka – aby to pro prosté voliče bylo srozumitelnější.  

Autorem zmíněného rebrandingu se stal nový vůdce této dnes rozhodující politické síly, bývalý ministr vnitra a soukromý politický vězeň Viktora Janukovyče Jurij Lucenko. Ten dal na nedávném sjezdu této politické formace celkem jednoznačně najevo, že přeběhlíci od Tymošenkové jsou v prezidentově bloku vítáni. Inu, zřejmě přeskupování sil podle zásady držme se toho, kdo zrovna slaví úspěch. Anebo reakce na to, že Tymošenková trochu ztrácí smysl pro realitu.  

Petro Porošenko to samozřejmě v této chvíli má nesmírně těžké, ale je třeba říct, že svou roli hlavy státu sehrává přinejmenším důstojně. Zkušená politická harcovnice Tymošenková naopak skoro všechno prohrála při nešťastném vystoupení na Majdanu 22. února, pár hodin poté, co byla propuštěna z charkovské ženské věznice.   

Potvrdil to i výsledek ukrajinských prezidentských voleb, kde najednou zůstala zcela bez šancí. Od té doby jako by z ukrajinského politického života zcela zmizela.  

Kdo ale tuto nesmírně zdatnou bojovnici a skvělou táborovou řečnici alespoň trochu zná, dobře ví, že i v této situaci nic nevzdává. Poté co ji její věrní opustili, bude podle mnoha analytiků čekat na to, až se nové ukrajinské mocenské garnituře přestane vést: v takové chvíli by prý byla schopna zorganizovat třetí Majdan. Nechme se překvapit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…