Lída Rakušanová: Zeman se na Hradě postará o rozruch

29.01.2013 7:28

Téměř 55 procent voličů se o víkendu rozhodlo pro Miloše Zemana jako příštího prezidenta ČR. Mnozí z nich jistě nikoli jen kvůli závěrečné fázi jeho kampaně, kdy Zeman a jeho volební tým vytáhli sudetoněmeckou kartu včetně Benešových dekretů a snažili se vyvolat pochybnosti o Schwarzenbergově věrnosti českému národu.

Lída Rakušanová: Zeman se na Hradě postará o rozruch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Mnozí voliči dali v Miloši Zemanovi jednoduše přednost muži s lidovou image, kterého si pomatovali z doby před čtrnácti lety, kdy stanul v čele hospodářsky úspěšné menšinové sociálně demokratické vlády. Prostě mu důvěřovali, že se mu podaří vyrovnat se s funkcí prezidenta v těchto krizových dobách líp než členovi současného neoblíbeného kabinetu Schwarzenbergovi.  

Že tenkrát, za Zemanovy vlády, navzdory hospodářskému vzestupu rostlo zároveň i zadlužení země, a že z podhoubí tzv. opoziční smlouvy, tedy svého druhu písemného paktu o neútočení s tehdejším šéfem pravice Václavem Klausem začala vzkvétat politická korupce, je evidentně pro většinu voličů podružné. Převážily naopak vzpomínky na to, jak Zeman svého času stabilizoval bankovní sektor pomocí privatizace, a jak investičními pobídkami přilákal do země zahraniční kapitál, čímž se postaral o pracovní místa. Což mu konkrétně teď v Karviné přihrálo například přes 80 procent voličských hlasů, jakkoli podobné „kouzlo“ dnes může zopakovat věru obtížně. Dodat je třeba, že se kromě toho za Zemanovy vlády dovršil vstup ČR do NATO a úspěch zaznamenalo i sbližování s EU.  

Zemanovi přívrženci potvrzují budoucímu prezidentovi pronikavou inteligenci, rozhled a vlastenectví. Jeho protivníci jsou naopak přesvědčeni, že je to populista, který svou inteligenci používá k otrlé manipulaci s veřejným míněním. Důkaz o tom podal Miloš Zeman ostatně hned při svém prvním povolebním vystoupení, když na otázku novinářů, zda vůbec některý z českých deníků považuje za seriózní, odpověděl, že rozhodně žádný z těch, jehož šéfredaktoři vyzývali před prezidentskou volbou k podpoře jednoho z kandidátů. Jelikož se to, jak prohlásil, neslučuje s kodexem nezávislého, objektivního a vyváženého média. Ve skutečnosti se ale při volbách vztahují zásady tohoto druhu hlavně na veřejnoprávní rozhlas a televizi, zatímco soukromá média mohou vyzývat k podpoře kohokoli a k čemukoli, co není protizákonné. Pokud to nedělají, pak obvykle proto, že nechtějí ztratit široké spektrum čtenářů.  

Že Miloš Zeman jen pár hodin po svém zvolení vyzval vládu de facto k tomu, aby odstoupila, svědčí kromě toho o tom, že bude usilovat o podstatně větší podíl na moci, než by mu podle ústavy mělo náležet. Členové vlády včetně ministra Schwarzenberga se tak budou muset nejspíš připravit na setrvalý zápas s prezidentem o svou legitimitu. Ale těžký život budou zřejmě mít třeba i ochránci životního prostředí, které Zeman v minulosti nazval „zelenými fanatiky“, kvůli kterým si „krásnou zelenou Šumavu nenecháme sežrat kůrovcem“. (Konec citátu)  

Jak chce budoucí prezident za těchto okolností dodržet slib, že rozpolcenou zemi opět sjednotí a stane se prezidentem všech občanů, je otázka. Jasné naproti tomu je už teď, že vzhledem k poslední fázi jeho volební kampaně budou mít zdejší rodiče nejspíš problém dávat příštího nájemníka pražského Hradu svým dětem za příklad férovosti a pravdomluvnosti.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…