Lidé nemají volit a pak čtyři roky mlčet, říká Zeman

27.05.2010 14:40

Miloš Zeman si myslí, že by lidé měli dostat šanci podílet se na fungování státu i mezi volbami, například by měli mít možnost odvolat neúspěšné politiky.

Lidé nemají volit a pak čtyři roky mlčet, říká Zeman

"To znamená, že lidi nemají jednou za čtyři roky volit a pak držet hubu," dodává expresivně v dotazníku pro Aktuálně.cz, který dostali šéfové sedmi z osmi stran, které mají šanci dostat se do sněmovny.

Chtěl by dát voličům větší pravomoci a větší svobodu rozhodování, než mají teď.

Největší volební úspěch?

Za volební úspěch Zeman považuje "cokoliv, co povede k překročení pětiprocentní hranice". To Ondřej Liška by chtěl, aby jeho zelení dopadli stejně jako v minulých volbách, tedy aby získali 6 mandátů.

Šéf ČSSD očekává 80 až 85 mandátů a lidovci, kteří v průzkumech balancují těsně pod pětiprocentní hranicí, by rádi víc než 13 mandátů.

Nové strany TOP 09 a Věci veřejné by rády dosáhly deseti procent hlasů. Vedení TOP 09 přitom prý tajně doufá, že by strana mohla mít víc hlasů než komunisté, kteří chtějí nejlépe více než 26 mandátů.

Antipatie ke komunistům s blížícími se funkcemi mizí

Ještě donedávna byl koaliční partner v podobě komunistů jedno velké tabu. S blížící se vidinou poslaneckých pozic ovšem výrazné "ne s komunisty!" pozvolna mizí na "s kýmkoli, kdo..".

ČSSD, o níž se v souvislosti s komunistickou podporou nejvíce mluví, by ústy jejího šéfa ráda vytvořila koalici se středovými stranami, včetně Věcí veřejných a TOP 09. Je ovšem ochotná jít s kýmkoli, kdo přistoupí na její programové minimum.

Stejně tak TOP 09 a Věci veřejné, u nichž sice u koalice svítí stále výrazné "ne!", ale fakticky se nebrání spolupráci s jakoukoli stranou na rozumných návrzích. Klidně i tou komunistickou.

Do žádné koalice naopak nechce vstupovat Zeman. "Nepůjdeme do žádné koalice. Budeme tolerovat vítěze voleb, ať už to bude kdokoli, pokud splní 7 změn volebního zákona," vysvětlil.

Protože tohhle jsme vs. protože tohle dělají ostatní

Na otázku, proč by si měli voliči vybrat právě jejich stranu, šéfové vesměs odpovídali svým programem. Radek John antikorupčními hesly, Liška čistou politikou, Cyril Svoboda křesťanskými hodnotami.

Jediný Jiří Paroubek argumentoval proti ostatním stranám. Nikoli tedy volte nás, protože vám nabízíme tohle nebo tohle, nýbrž volte nás, protože ostatní dělají tohle a tohle špatně.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …