Lidi si tu jezdí pro dávky mercedesem a na památky není, protestuje ministr Balvín

01.07.2013 20:34

ROZHOVOR Jiří Balvín by byl rád, kdyby se mu za krátkou dobu v působení na pozici ministra kultury podařil změnit přístup státu k některým památkám, chtěl by pomoci vyřešit autorský zákon a zuby si brousí i na problém v Národní galerii. Naopak otázku církevních restitucí považuje již za uzavřenou. Co dalšího plánuje? To Balvín nastínil v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Lidi si tu jezdí pro dávky mercedesem a na památky není, protestuje ministr Balvín
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Balvín, ilustrační koláž

Parta přátel Miloše Zemana. Tak vládu Jiřího Rusnoka pojmenoval odcházející ministr financí Miroslav Kalousek. Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín, který přijal místo ministra kultury v Rusnokově vládě, tuto myšlenku ale vehementně odmítá. Prý si má každý myslet co chce, on ale bude rád, když za tak krátkou dobu dá do kupy třeba autorský zákon či stav v Národní galerii. Prostor pro změnu v církevních restitucích ale prý mít už asi nebude...

Máte již představu o tom, co vás v dobrém i zlém čeká na Ministerstvu kultury, které budete přebírat po TOP 09? Čekáte třeba, že na vás ze stolů tamních úředníků vypadnou nějaké hrůzy?

Já jsem eufemisticky naladěný, takže nevím, zda tam na mne vypadnou nějaké „hrůzy“. Teď asi nejaktuálnější bude problém v ředitelském postu Národní galerie, což slýchávám ze všech stran, že se to tam kolem této pozice mele. Doslýchám se také o různých komisích sestavovaných paní bývalou ministryní. Což asi bude první věc, která bude k nějakému řešení či k seznámení. A když to bude nejasné, tak asi nezbude nic jiného, než vyhlásit veřejné výběrové řízení, které podle mých informací asi dosud vyhlášeno nebylo a řešilo se to jen přes nějaké ad hoc komise.

Je něco, čemu byste na ministerstvu rád pomohl, čím se podle vás ministři dosud nezabývali?

Já bych nechtěl nikomu sahat do svědomí, jsou ale samozřejmě témata, která jsou pro média atraktivnější a těm se pak ministři rádi věnují a pak jsou témata, která jsou potřebná, ovšem nejsou tak mediálně zajímavá. Já bych za to potřebné téma považoval – nechci říkat zvýšenou, aby to nebylo na úkor někoho jiného – ale alespoň nějakou - péči památkám. Ne že bych byl nějaký nezřízený ctitel hradů, zámků či kostelů, ale myslím si, že mezi kulturní památky, které má Česká republika, patří i různé zahrady a stavby, které se do památek také počítají. My jsme na jednu stranu hodně pyšní na vybrané skvosty jako je Karlštejn, ale některé jiné stavby, co nejsou tak viditelné, nám tady chátrají a my se o ně nestaráme. Kulturní památky mají ale trvalou hodnotu, stát by jim tak měl umět pomoci.

Patří mezi věci, které byste třeba chtěl změnit, i otázka církevních restitucí? Myslíte si, či čekáte, že k tomu na ministerstvu existují nějaké "tajné" smlouvy? Jste třeba pověřen tím je najít?

Tak to ne, rozhodně ne. Žádné takové pověření nemám, nikdo mi zatím v této věci nic nepodstrkuje, kromě toho, že se mi nabízejí lidé na práci – to je ale samozřejmé, že se budou lidé, které člověk několik let neviděl a neslyšel, hlásit do práce. Ale já žádné pověření v této věci nemám a mou opravdu upřímnou snahou bude zargumentovat, pokud se k tomu dostaneme při tvorbě rozpočtu, aby do té kultury – to je ale hodně široký pojem přes živou hudbu, divadlo, památky, o nichž jsem už mluvil – šlo více peněz. Já bych to nechtěl nijak zlehčovat, ale na druhou stranu se tady vydávají sociální dávky lidem, kteří si pro ně jezdí mercedesem a opravdu si je nezaslouží.

Když už jsme hovořili o církevních restitucích, myslíte si, že se na nich dá ještě něco změnit?

To si myslím že ne. Tady je to sice ve fázi nějakých politických sporů a předmětem žalob u Ústavního soudu, ale myslím si, že se s tím už asi nedá nic dělat.

Co budete chtít změnit ve vztahu k veřejnoprávním médiím? Existuje třeba něco v souvislosti s Českou televizí, co bude předmětem změn? Ostatně jste právě v ČT působil jako generální ředitel, takže její chod znáte velmi dobře...

Ministerstvo do chodu České televize podle mne nemůže nijak zasahovat a já bych byl nepřítelem myšlenky, abych zasahoval nějak do práce panu řediteli Dvořákovi, do jeho pravomocí. Čím bych ale tady chtěl panu řediteli Dvořákovi pomoci – ovšem nevím, jestli na to člověk bude moci dosáhnout v takovém krátkém období – tak to je naopak pomoc ve vztahu k Radě České televize, k níž mám výhrady. Mám výhrady třeba k tomu, jakým způsobem Rada ČT, či spíše její jednotlivci, přímo narušují práci této instituce, protože za tu instituci odpovídá její generální ředitel a Rada je pouze kontrolním orgánem. Proto si myslím, že by měla poněkud méně zasahovat do pravomocí generálního ředitele.

Co byste vzkázal těm politikům, kteří říkají, že v případě nové vlády Jiřího Rusnoka jde spíše o vládu Miloše Zemana a jeho přátel?

Když mne Jiří Rusnok oslovil, tak mi zdůraznil, že je to rozhodnutí jeho, že má tzv. bianco šek, tedy volnou ruku od prezidenta Miloše Zemana, který mu do ničeho neingeruje a že mne chce ubezpečit, že nápad na to oslovit právě mne byl nápad jeho. Prý ho nikdo ani v tom nejmenším neovlivňoval. A já nemám nejmenší důvod mu nevěřit. Takže ať si tady v tom každý říká co chce.

Pokud bych se měla vrátit k otázce toho, jestli se obáváte na ministerstvu nějakých kostlivců ve skříních, co by to bylo? Naskakuje vám třeba při zmínce nějakého úkolu husí kůže, pokud si uvědomíte, že právě ten budete muset řešit?

Ne, tak to ne. Nenaskakuje mi husí kůže z ničeho. Zatím taková věc, kterou mám ale jen z veřejných zdrojů, se týká několikaleté práce lidí a organizací typu Dilia či jiných profesních organizací, které se snažily změnit autorský zákon. Jenže prý asi po dvou či třech letech najednou toto všechno - jak jsem se dočetl - spadlo pod stůl. Tak to je podle mne velká neúcta, jelikož navíc vím od pana doktora Srstky, jak dlouho se na tom pracovalo a že se tam začerňovaly všechny možné předpisy Evropské unie... A teď by to mělo spadnout pod stůl? Já bych byl rád, aby to pod stůl nespadlo a aby se to oživilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …