Litvínovu bude vládnout hnutí ANO 2011 společně s KSČM a STAN

22.10.2014 6:26

V Litvínově na Mostecku se na koaliční spolupráci dohodli zástupci vítězného hnutí ANO 2011 s pěti mandáty ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu, KSČM a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Tyto subjekty mají po čtyřech mandátech. ČTK to sdělila Kamila Bláhová, kandidátka hnutí ANO na starostku. Strany se podle ní shodují na potřebě zachovat limity těžby uhlí.

Litvínovu bude vládnout hnutí ANO 2011 společně s KSČM a STAN
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

První místostarostkou se na základě koaliční smlouvy stane Erika Sedláčková z KSČM a druhým místostarostou dosavadní starosta Milan Šťovíček (STAN). V radě města bude mít ANO tři a další koaliční partneři po dvou křeslech. "Shodli jsme se na tom, že opozičním stranám nabídneme co nejširší spolupráci na rozvoji města v následujících čtyřech letech," uvedla Bláhová.

Koalice trvá na zachování těžebních limitů

Nyní se podle ní řeší technické detaily dalších programových bodů, například čerpání dotací k pokrytí investičních záměrů města, transparentní financování, zlepšení komunikace mezi radnicí a občany. "Základní prioritou koaliční dohody je shoda na postoji k zachování limitů těžby a nepřenášení další ekologické zátěže z jiných regionů na území města," dodala Bláhová.

Stejný postoj k otázce zachování územních limitů těžby hnědého uhlí byl pro vznik koalice zásadní. Právě v tomto bodě se hnutí STAN neshodne s ČSSD, což prakticky vyloučilo jejich povolební spolupráci. Sociální demokracie (čtyři mandáty), sdružení Litvínováci, SNK-Evropští demokraté a hnutí Otevřená radnice (po dvou mandátech) tak budou v opozici.

Referendum o limitech těžby se v Litvínově konalo už v roce 2006

Zachování limitů je prvořadé pro dosavadního starostu Šťovíčka. Ten se ještě před volbami pokusil v zastupitelstvu prosadit vypsání místního referenda k otázkám limitů a zákazu hazardu ve městě. Neuspěl, protože několik opozičních zastupitelů i z řad ČSSD svým odchodem ze sálu jednání zablokovalo. "K limitům se v novém zastupitelstvu určitě vrátím. Považuji to za zásadní otázku dalšího rozvoje města," řekl už dříve ČTK Šťovíček.

Referendum o limitech těžby se v Litvínově konalo už v roce 2006. Tehdy to bylo měsíc po komunálních volbách. K urnám přišlo 38 procent voličů, 95 procent z nich prolomení limitů odmítlo. Podle tehdy platného zákona ale byla nutná účast poloviny oprávněných voličů, a referendum tak bylo neplatné.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády z roku 1991. Zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) po jednání s odbory řekl, že otázka prolomení limitů těžby uhlí by měla být vyřešena v roce 2015. Zaměstnanecké svazy podporují úplné zrušení limitů. O tom, že se v Česku limity těžby uhlí "dříve či později" prolomí, je přesvědčen i prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…