Lžete, pane Bessere, volali na ministra kultury rozzlobení umělci

28.02.2011 12:12

„To není pravda! Lžete! To vy jste nekompetentní!“ takové a i jiné hlášky včetně pískotu si musel dnes vyslechnout před budovou svého úřadu ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). Nespokojení zaměstnanci Státní opery Praha zde totiž Besserovi předali otevřený dopis, v němž nesouhlasí s restrukturalizací divadla.

Lžete, pane Bessere, volali na ministra kultury rozzlobení umělci

„Ředitel Státní pery pan Dolanský je pověřen jen řízením divadla. Funguje tedy jako státní úředník a svoji úlohu nepříliš dobře zvládá," řekl Besser roztrpčeným zaměstnancům divadla poté, co od nich převzal dopis. Okamžite ale na něj zamířila sprška zlých slov, včetně nepříliš srozumitelných nadávek.

„Já jsem ten, který je zodpovědný za chod divadla a musím říci, že zaměstnanci se nemají čeho obávat," snažil se přehlušit slyšitelný slovní zmatek Besser.

„Pane ministr, lžete," byl však v tu chvíli Besser přerušen poměrně ostrým nesouhlasem divadelníků, což se neslo i přes obrazovku České televize, která předání dopisu odvysílala v přímém přenosu. 

Čtěte také:

Ministr se ovšem nedal a do hukotu a pískotu zmínil, že fungování operní scény, která je zadlužená a nutně potřebuje generální rekonstrukci, bude jasné až po závěrech odborné komise. „Nechci, aby někdo kompetentnost této komise zpochybňoval. Protestujte a stávkujte, až se něco stane, až budou závěry. A ty budou tak za dva až tři měsíce," snažil se vysvětlit klidně Besser. Ovšem marně.

Jeho slova o tom, že je nyní zbytečné říkat nějaké konkrétní varianty, už nebyla příliš slyšet.

O co jde? Ministerstvo kultury již dříve dalo najevo, že vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor. Reformu, v níž se počítá se sloučením Státní opery a Národního divadla, připravuje náměstek ministra Radek Zdráhal. Ten tvrdí, že sloučením se dosáhne úspornějšího provozu a zkvalitnění produkce, nikoliv zrušení provozů. Jenže to se lidem, kteří ve Státní opeře Praha pracují, hrubě nelíbí. Proto na dnes svolali demonstraci, na níž předali  ministrovi Jiřímu Besserovi otevřený dopis, kde své výhrady shrnují.

Podle organizátorů protestu plánované majetkové sloučení obou scén není zcela v souladu se zákonem a z hlediska času je neproveditelné. "Zákon o hospodaření se státním majetkem sice uvádí možnost, že zřizovatel příspěvkové organizace může organizaci založit nebo zrušit, nicméně nenajdete tam ani zmínku o slučování," uvedl k tomu nedávno pověřený ředitel opery Radim Dolanský.

Dodal, že po poradě s několika právníky nenašel způsob, jak zaměstnance s platnou pracovní smlouvou přimět k rekonkurzům, které jsou předpokladem ke sloučení divadelních sborů. Deklarované snížení financí ani zvýšení kvality se prý navíc neopírá o reálné informace.

Do dvou měsíců bude mít ministerstvo jasněji

Komise, která nyní projednává budoucnost obou scén, vznikla na začátku února. Ke komisi své návrhy předal i nynější pověřený šéf opery Dolanský. Navrhuje zachovat i nadále samostatnou existenci Státní opery, jiný návrh se týká umělecké vize a organizační struktury.

Náměstek Bessera Zdráhal uvedl, že asi do měsíce a půl by měla být dokončena právní analýza možných řešení, v horizontu dvou měsíců by měly být známy výstupy z diskusí týmu, které se budou konzultovat jak s ředitelem Dolanským, tak i se šéfem Národního divadla Ondřejem Černým. Do dvou měsíců by se navíc mělo dokončit posouzení technického stavu opery.

Právě kvůli technickému stavu a minusovému schodku rezignoval koncem roku tehdejší šéf Státní opery Praha Oliver Dohnányi. Důvodem jeho rezignace byla i velká plánovaná rekonstrukce v řádech desítek milionů korun. Ty totiž Praha v rozpočtu nemá.

Změny v chodu obou scén se mají týkat i Stavovského divadla. Ministr kultury Besser  již dříve prohlásil, že činohra z pražského Stavovského divadla nezmizí. Toho se obávali herci Národního divadla, kteří proti uvažovaným změnám protestovali.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …