Malíř Kristián Kodet: Přeji Česku skutečné pravičáky, boháče s noblesou

27.10.2012 13:46

REVUE Náš nejprodávanější malíř současnosti Kristián Kodet, který je napůl Čech a stále napůl Američan, je pověstný coby volič pravice. Výsledky nedávných krajských voleb ho příliš nepřekvapily, i když mírně vyděsily. Chystá se teď do USA, kde bude volit pravicového prezidenta, svěřil se serveru ParlamentníListy.cz

Malíř Kristián Kodet: Přeji Česku skutečné pravičáky, boháče s noblesou
Foto: Radek Kraus
Popisek: Kristian Kodet

Co říkáte na výsledky nedávných krajských voleb, kdy s přehledem vlastně „zvítězili“ komunisté, kteří získali vůbec nejvíce, co se hlasů týče.

Co na to mám říct? Je to prostě odraz toho, jak jsou lidé naštvaní na politiku, na vládu, na ODS. Tato strana si prostě za to tím, jak se chová, co dělá, nebo i spíš nedělá, prostě může sama.

Myslíte si ale paradoxně, že vítězství ČSSD a KSČM něčemu v této zemi pomůže?

Víte, já jsem zásadní volič pravice. Levici bych skutečně nikdy nevolil. Ale pokud to něčemu má pomoct, pak tomu, aby se právě pravicoví politici skutečně probudili a začali něco dělat. Není možné, aby průšvihy, tunelování a různé nadhodnocování zakázek platili ti nejslabší! Ti, kteří mají nejméně a už jim není co brát. To prostě tahle vláda přepískla.


Strašně bych si přál, aby v Česku byla opravdová pravice. Aby to byli lidé s noblesou, kteří mají vyděláno a nepotřebují si nahrabat!
Navíc ani ti voliči ČSSD ani KSČM si neuvědomují, že i tak, ať bude vládnout kdo bude vládnout, ty průšvihy se budou muset stejně zaplatit a peníze sehnat.

Vrátil jste se po dlouhodobé emigraci z USA po revoluci v roce 1989. Co říkáte na ten vývoj za těch třiadvacet let?

Je to samozřejmě zklamání! Nemyslel jsem si, že to dopadne takhle, a to asi nikdo! Samozřejmě, že je spousta pozitivních, dobrých věcí. Spousta věcí se povedla a nemůžeme to vidět černě. Ale v tom souhrnu to prostě není nic na metál. Mohlo se toho udělat víc a přitom tak, aby se měli lidi poměrně dobře.
To je rozdíl mezi tím skutečně vyspělým světem – že tam si nejdou ti lidé do Parlamentu, Senátu, vlády vydělat. Tam jdou z prestiže. Samozřejmě že všude se někde krade. Ale ne takhle. A pak jsou to výjimečné případy. Tam třeba v té Americe by jim to nedovolila hrdost, jejich vlastenectví.

Některé osobnosti tvrdily, že pokud dostanou komunisté více hlasů než pravice, zvažují emigraci. Jak jste na tom vy?

(dlouhý smích…) Tak já nemusím emigrovat. Mne a mé rodině stačí koupit si letenku a kdykoli odletět. Máme totiž dvojí občanství. A taky to už chystáme. Na konci října odlétáme do USA! Ale ne kvůli komunistům, ale protože to děláme už několik let. Koupili jsme si na Floridě domek, kde je úžasně, vedle Olinky Matuškové a jejího syna Waldy a je nám tam dobře. Já si nemyslím, že to tady bude nějak hrozné. Je to spíš strašení a svět by prostě ten návrat toho socialismu, který tu byl, nedovolil. Ale to víte, že mne návrat komunistů netěší, no. Ale utíkat bych nechtěl. To víte, domov je domov. A teď jsem si tu pořídil i hrob, takže zase to tu všechno nechávat, se mi taky nechce (smích…)

Když ale máte dvojí občanství – české i americké – můžete v USA volit, že?

Jistě a to taky budu! A říkám vám na rovinu, že Obama to nebude. Víte, ta Amerika právě kvůli Obamovi ztrácí ten punc „země neomezených možností“. On z toho pomalu buduje takovou socialistickou zemi. A to je špatně. USA na to nikdy nebyly stavěné, tam je skutečně svoboda a vlastenectví nade vše. Tam to funguje úplně jinak, než tady v Evropě, nebo přímo v Česku. Tam prostě musí být ten sen kdy můžete jako schopný nebo člověk se štěstím přes noc neuvěřitelně zbohatnout, nebo se stát obrovsky slavným. To prostě nikde jinde nefunguje a nefungovalo než tam. Proto mi Obama, a nejen mne, nevyhovuje. Prostě budu volit republikána.

A jak dlouho zůstanete v USA?

Tak pokud to tady „rudý bratr“ neznárodní, nevystřílí a nezavřou hranice (smích), tak na jaře jsme zpět. A už se na to moc těším. A taky se těším na to, že tenhle národ se vzpamatuje a hlavně, že se vzpamatují politici a začnou něco dělat pro tuto zemi a pro lidi, víte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…