Marek Benda: Ištvanův zásah byl puč, boj s korupcí se zvrtnul. A pokud jde o konec současného režimu...

03.01.2014 10:43

Nové vedení po lednovém kongresu ODS by mělo být bez úřadujícího předsedy Martina Kuby i místopředsedy Jiřího Pospíšila a dalších bývalých členů nejužšího vedení strany, je přesvědčen poslanec ODS Marek Benda. S jedinou výjimkou – Miroslavou Němcovou, která měla podle něj velký podíl, že ODS nedopadla ve sněmovních volbách ještě katastrofálněji.

Marek Benda: Ištvanův zásah byl puč, boj s korupcí se zvrtnul. A pokud jde o konec současného režimu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

„Osobně si myslím, že by bylo dobře, aby vedení bylo téměř úplně nové. Potřebujeme nový restart, a to má být potvrzeno i personálně, protože se nedá říci, že za chyby posledních let může jen předseda a premiér, ale všichni, kteří se na vedení strany podíleli, nesou spoluodpovědnost na tom, kam až jsme se dostali,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Marek Benda.

Máme jeden supervolební rok za sebou. Věříte, že ODS bude v evropských, komunálních nebo senátních volbách úspěšnější než v těch loňských sněmovních?

Jeden supervolební rok máme za sebou, měli jsme nejen sněmovní, ale i prezidentské volby. Ale je pravda, že tento rok nás čekají další důležité volby. A věřím, že se ODS podaří už v těch jarních volbách do Evropského parlamentu naznačit, že jsme na nějaké vzestupné trajektorii, a na podzim obhájit pozice, které jsme vždycky na radnicích měli. Alespoň tam, kde máme lidi, kteří měli dobrou pověst.

Ale z některých regionů se ozývají obavy, že by úspěšné starosty mohla značka ODS poškodit a že by se proto někteří mohli rozhodnout kandidovat jako nezávislí?

Uvidíme, nejčastěji to zaznívá od našich soupeřů, od našich kritiků, ať už z TOP 09 nebo nově vzniklých sdružení jako Hlavu vzhůru a dalších, kteří si nás snaží rozebrat, ale málokdy úplně zevnitř strany. Myslím, že samozřejmě velký význam budou mít evropské volby, pokud naznačí vzestupný trend, tak většina starostů neodejde a bude kandidovat za ODS. Pokud by však potvrzovaly špatné výsledky posledního roku, může se stát, že někteří starostové pod značkou ODS kandidovat nebudou.

Nevyplatilo by se, aby pravice v senátních volbách spojila síly s TOP 09, svobodnými a dalšími pravicovými stranami, abyste si vzájemně, jak se stávalo často v minulosti, nekonkurovali?

Myslím si, že nové vedení, které bude zvoleno na kongresu ODS 18. a 19. ledna, má před sebou zásadní úkol, a to zahájit debatu s ostatními pravicovými stranami včetně lidovců o tom, ve kterých obvodech má cenu kandidovat proti sobě. V Praze se o spolupráci asi nepřesvědčíme, ale je celá řada obvodů, kde postavit dva nebo tři pravicové kandidáty znamená, že do druhého kola senátních voleb neprojde nikdo. Tam se prostě k nějaké dohodě dospět musí. Myslím, že okres Náchod v minulých senátních volbách je typickým příkladem, jaké jsou důsledky, když ke spolupráci nedojde. Tam při pěti pravicových kandidátech nakonec postoupili do druhého kola v podstatě s minimálními zisky sociální demokraté a komunisté.

Vy už jste se zmínil o novém vedení strany, které se bude volit za dva týdny na kongresu ODS v Olomouci. Zatím ohlásil kandidaturu na předsedu strany exministr školství, politolog Petr Fiala i místopředsedkyně Miroslava Němcová. Máte svého favorita do čela strany?

Mám samozřejmě svého favorita jak na předsedu, tak na celé vedení strany, ale budu to komentovat, až bude jasné, kdo všechno bude kandidovat. Zatím vedeme diskuse o tom, jak by mělo být vedení strany poskládáno, ale bylo by předčasné říkat, koho bych ve vedení nechtěl, když třeba nebude ani kandidovat.

Profesor Petr Fiala má ve straně poměrně silnou podporu, například od místopředsedy strany Jiřího Pospíšila. Ale není určitým handicapem, že do strany vstoupil teprve nedávno? I když je známo, že s ODS řadu let úzce spolupracoval.

Vliv to určitě mít bude, jsme strana přemýšlejících lidí, kteří to budou zvažovat. Ale ten, kdo pana profesora zná tak dlouho jako třeba já, ví, že vždycky byl jednoznačným zastáncem pravice, vždycky byl blízký ODS. Vykonával funkce, které byly neslučitelné s členstvím ve straně, ať už byl rektor nebo člen rady Ústavu pro studium totalitních režimů, takže logicky nikam nevstupoval, ale že nám byl vždycky blízký, je každému myslícímu člověku jasné.

Akademická funkce rektora Masarykovy univerzity je přece jen něco jiného než politická funkce předsedy politické strany, která vyžaduje určité organizační schopnosti, politické zkušenosti i charisma. Považujete profesora Fialu za takovou osobnost, za typ vůdce, jenž má to potřebné charisma, které podle některých kritiků chybělo expředsedovi Petru Nečasovi?

To se samozřejmě ukáže časem. Je jasné, že Petr Fiala má zkušenosti s vedoucími funkcemi, a to ve velmi složitém prostředí akademické obce, byl dvakrát rektorem, řídil šestimiliardový rozpočet, to je víc, než řídila většina lidí před tím, než přijdou na ministerstvo. Takže ty vůdcovské schopnosti v minulosti nepochybně prokázal. Jak se dokáže vypořádat s politikou a politickou stranou, to uvidíme. Ale já cítím situaci dnes tak, že vedení ODS má být hodně nové. Má být hodně složené z nových lidí, kteří nejsou spjatí s uplynulou dekádou a kteří nenesou spoluodpovědnost za to, kam jste se až dostali. Proto se třeba sám nechystám kandidovat.

Když budeme konkrétnější, do nejužšího vedení strany chce kandidovat například současný místopředseda Jiří Pospíšil, ale není vyloučeno, že se o tento post budou ucházet i úřadující předseda Martin Kuba nebo místopředseda Pavel Blažek. Takže by tam podle vás být neměli, aby ODS byla přesvědčivější v tom, že se chce skutečně změnit?

Já si osobně myslím, že by bylo dobře, aby vedeno bylo téměř úplně nové. Dokážu pochopit, že kdyby se rozhodla kandidovat na nějakou funkci Mirka Němcová, která byla naším volebním lídrem, že ve vedení být má, ale jinak si myslím, že vedení má být složené z nových tváří. To není nějaká výhrada proti někomu konkrétnímu. Potřebujeme nový restart, a to má být potvrzeno i personálně, protože se nedá říci, že za chyby posledních let může jen předseda a premiér, ale všichni, kteří se na vedení strany podíleli, nesou spoluodpovědnost za to, kam až jsme se dostali.

Proč děláte výjimku u paní Mirky Němcové, proč by podle vás právě ona jako jediná z bývalého vedení ODS měla zůstat i v novém vedení strany?

Vzala na sebe rozhodující díl odpovědnosti, vedla stranu do předčasných sněmovních voleb, nakonec nepochybně přispěla v Praze k ne tak katastrofálnímu výsledku, proto jsem přesvědčen, že ona pozitivní kredit u voličů má.

Váš stranický kolega Petr Štěpánek prohlásil, že šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan jsou nebezpeční gauneři ohrožující podstatu demokratického státu. Souhlasíte s tímto názorem?

Od začátku říkám, že se jedná o puč státních zástupců a policejních důstojníků, a myslím si to doteď. Stále nejsou jasně prokázaná obvinění, státní zástupci jen naznačují, kdo s kým byl jak spjat, a končí to všechno na údajné korupci tří poslanců, o kterých Nejvyšší soud řekl, že stíhaní být nemohou.

Politici i někteří právníci upozorňují, že se někdy potřebný boj s korupcí zvrhává na jakýsi hon na politiky, který může vést k tomu, že se budou ministři, primátoři, starostové a radní bát udělat jakékoli politické rozhodnutí, aby nebyli kriminalizováni za to, že bylo podle policie nevýhodné. Může to mít takové důsledky?

Já si myslím, že se ten takzvaný boj proti korupci úplně zvrtnul, dostal se do úplně obskurních pozic, kdy jsou stíháni členové kolektivních orgánů, aniž by jim byla prokazována jakákoli vina, v tomto směru je třeba to zastavit. Není možné nadále pokračovat v tom, že politická reprezentace přestane rozhodovat, protože se bude bát, kdy přijde někdo s nějakým jiným posudkem, který řekne: Vaše rozhodování bylo nesprávné. Něco jiného je, když někoho chytíme, jak bere úplatek. Ale nemůžeme připustit, aby byla stíhána takzvaná nevýhodnost.

Váš bývalý předseda a exprezident Václav Klaus prohlásil v novoroční televizní debatě, že končí polistopadový režim a že naše země nevzkvétá. Je to pravda?

To, zda naše země nevzkvétá, je podle mne mnohem víc psychologická otázka než faktická. Je pravda, že se už pět let zmítáme v ekonomické krizi, je to vidět na naší zemi, přesto si nemyslím, že se tady žije nějak špatně. Jestli končí polistopadový režim, to uvidíme. Některé náznaky tam jsou, výsledky posledních voleb jsou velmi zvláštní, ale jeden výkyv neznamená, že musí nutně všechno padnout.

Když se zmiňujete o posledních volbách, myslíte si, že končí éra politických stran a že začne éra politických hnutí s líbivými programy?

Pevně věřím, že nekončí, ale to nebezpečí tady je, musíme tomu čelit. Kdybych tomu nevěřil, nesnažím se povzbudit, oživit ODS.

Jak vidíte politiku v letošním roce? Jste optimista, věříte, že bude lepší než ten minulý?

Myslím, že by mohl být lepší. Z hlediska vládnutí sice máme nějakou podivnou stopadesátičlennou většinu v Poslanecké sněmovně, která je schopná zvolit místopředsedou sněmovny komunistu Vojtěcha Filipa, což je trošku drsné, ale doufám, že už se snad nikdy žádný příběh Šlachta a Ištvan zasahující na Úřadu vlády opakovat nebude a že v tomhle směru by ten rok mohl být lepší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …