Martin Bursík chválí Havla a potápí Jana Fischera: Lidé, dejte si na něj pozor

24.07.2012 10:25

Při poslední prezidentské volbě byl jednou z nejdůležitějších postav předseda Strany zelených Martin Bursík. Do souboje s Václavem Klausem přivedl tehdy poměrně neznámého Jana Švejnara, a ten se nakonec stal velice silným protikandidátem. Podporovat ho bude i v přímé volbě, jejíž favorit Jan Fischer představuje pro bývalého ministra životního prostředí zlý sen.

Martin Bursík chválí Havla a potápí Jana Fischera: Lidé, dejte si na něj pozor
Foto: zeleni.cz
Popisek: Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík

Bývalý předseda Strany zelených a exministr životního prostředí Martin Bursík bude v přímé prezidentské volbě podporovat ekonoma Jana Švejnara, který byl kandidátem jeho strany už v roce 2008. „My jsme Jana Švejnara přivedli do prezidentské volby, i když mne od toho řada lidí odrazovala. Nikdo si nedokázal představit, když měl na počátku šest hlasů, že díky spolupráci z něj bude tak silný protikandidát Václava Klause. A kdyby volba nebyla podvod, korupce a manipulace, tak věřím, že by Švejnar vyhrál,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Martin Bursík.

Stejný kandidát by se mu v boji o Pražský hrad zamlouval i nyní. „Pro mne se nic nezměnilo, Jana Švejnara považuji za člověka, který se v zahraničí vypracoval, získal značný kredit, je váženým profesorem Michiganské univerzity, má obrovský přehled, kontakty, dokáže dobře reprezentovat. Z mého pohledu je Jan Švejnar jedinečný kandidát,“ nešetří bývalý šéf zelených pochvalnými slovy.

Předvídal, že Klausovo furiantství Česku v Evropě nic dobrého nepřinese

Zároveň Bursík poukazuje na to, že rolí prezidenta je lidi motivovat a spojovat. „V tomto ohledu byl můj odhad Václava Klause přesný. Předpokládal jsem, že jeho furiantství České republice v Evropě nic nepřinese. A do toho zemřel Václav Havel, poslední nositel autority a dobrého jména, které jsme měli v zahraničí,“ připomíná bývalý vicepremiér Topolánkovy vlády.



Právě na prvního porevolučního prezidenta vzpomíná jako na mimořádnou osobnost v čele státu. „První člověk, který přijal dalajlámu, byl Václav Havel. Prolomil tím ohromnou bariéru. Předtím se všichni politici báli a najednou se všichni chtěli s dalajlámou setkat. Ukázalo se, že Václav Havel by mimořádně principiální člověk a zároveň měl nesmírný cit vyhmátnout správnou dobu, která pomůže posunout dějiny dopředu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Martin Bursík.

Kandidáti na prezidenta by měli přinést porevoluční havlovský étos

Je proto přesvědčen, že tu je teď pro prezidentské kandidáty určitá výzva, aby přinesli svou vizi a zároveň porevoluční havlovský étos země. Sice malé, ale držící určitá hodnotová mravní kritéria, která prošla negativní zkušeností s komunismem a dokáže to držet v paměti. „Pro mne je proto obrovským zklamáním Jiří Dienstbier. Skutečnost, že veřejně a opakovaně řekne, že je připraven legitimizovat komunisty, aniž by se omluvili za to, co udělali s touto společnosti, jak rozkradli majetek a jak všem lidem rozvrátili životy,“ rozhořčuje se Bursík.

Ten po neúspěchu ve volbách do evropského parlamentu v červnu 2009 rezignoval na funkci předsedy Strany zelených, před několika týdny ale oznámil, že zvažuje svou podzimní kandidaturu na stejnou funkci. Z ní by mohl zatím s kandidaturou váhajícího Švejnara podporovat ještě viditelněji. „Očekávám, že rozhodnutí ucházet se o funkci hlavy státu učiní Jan Švejnar poměrně brzy. Když vidím jiné kandidáty, u některých vůbec nechápu, co chtějí přinést České republice,“ konstatuje Martin Bursík.

Za premiéra Fischera zažívaly uhelné a energetické společnosti ráj

Trnem v oku mu je především Jan Fischer, s nímž se ostře střetl začátkem roku 2010, kdy coby poslanec obvinil Fischerem vedenou úřednickou vládu ze skandálního podlehnutí lobbismu a korupčního jednání za odmítnutí novely horního zákona. Premiér následně požádal o veřejnou omluvu, kterou ale Bursík odmítl.

„Pro mě je kandidatura Jana Fischera jako favorita prezidentské volby zlý sen. Když byl premiérem úřednické vlády, nedělal navenek nepopulární kroky. Když se ale podíváte, jaký vliv tehdy měly na vládnutí uhelné a energetické společnosti, tak za jeho vládnutí zažívaly tyhle lobby absolutní ráj. A co všechno dokázaly jeho prostřednictvím prosadit,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr životního prostředí.

Lidé zdánlivého plachého svatouška prohlédnou a zvolí Švejnara

Když se Bursík vyjádřil, že mu je z Fischera nevolno, zůstal expremiér nad věcí prohlášením, že se nebude se svými anatomickými pocity vůči svému kritikovi svěřovat, protože to nemá zapotřebí. Zareagoval až na Bursíkovo obvinění, že je agentem firmy ČEZ. „Jednou je to ČEZ, jednou Czech Coal. Měli by si ty teorie dát dohromady. Vždyť Czech Coal se s ČEZ nemohl ani vidět,“ poukázal Fischer na rozporná tvrzení, která se o něm šíří.

V každém případě si může být jist, že exministr životního prostředí se mezi jeho stoupence stoprocentně nezařadí a naopak se pokusí veřejnosti vylíčit nejžhavějšího kandidáta na prezidenta v méně lichotivých barvách, o čemž svědčí závěrečná Bursíkova slova. „Pevně věřím, že lidé prohlédnou, kdo zdánlivý plachý svatoušek Fischer je, a že se Jan Švejnar rozhodne, bude kandidovat a uspěje,“ doufá Martin Bursík.

  
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …