Marxista: Češi chtěli svobodu, ne kapitalismus. Pravičák Tomský: Myslí jako Lenin

18.11.2011 11:56

Včerejší oslavy dvaadvacátého výročí pádu komunistického režimu kromě demonstrací a vzpomínkových setkání provázely i další diskuse a semináře. Jeden z nich pořádal levicový think-tank Centrum Cesta. Hlavním hostem byl slovinský marxistický intelektuál Slavoj Žižek. Ten kritizoval především současný kapitalismus a podpořil světová protestní hnutí. Podle konzervativního filosofa Alexandera Tomského jsou jejich argumenty nesmyslné a uvažují stejně jako Lenin.

Marxista: Češi chtěli svobodu, ne kapitalismus. Pravičák Tomský: Myslí jako Lenin
Foto: Pavlína Válová
Popisek: Rakev pro vládu

U zrodu Cesty stál začátkem letošního roku současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a levicový politolog a politický komentátor Jiří Pehe. Ve včerejší panelové diskusi, která se konala v Centru současného umění DOX vystoupili vedla Žižeka také zmiňovaný Jiří Pehe, dále pak Tereza Stöckelová, mluvčí hnutí ProAlt, přednášející na Pedagogické fakultě UK Michael Hauser a Radovan Baroš, který přeložil poslední Žižekovu knihu Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška aneb proč musel liberalismus zemřít dvakrát.

Psali jsme:
Pehe a profesorka Dvořáková: Hrozí revoluce. Lidé jsou už zoufalí 

Globální kapitál agresivně podkopává demokracii

Pehe, který je často kritizován za svůj velký odpor k prezidentu Klausovi, ve svém příspěvku zmínil, že globální kapitalismus ohrožuje demokracii a dochází podle něho k privatizaci politiky, kdy jsou strany plně závislé na finanční podpoře různých firem a korporací, proto se zdá, že dosud platný model klasických politických stran selhal a již nemůže vyhovovat nárokům dnešní doby.

Protestní skupiny jako třeba Occupy Wall Street podle něho připomínají situaci z let 1967 - 68 a mohla by z nich prý vyrůst světová revoluční hnutí. „Globální kapitál velmi agresivním a drastickým způsobem privatizuje veřejný prostor a veřejné statky, které jsou základem fungování demokratického systému. Ty obecné statky jsou, jak Žižek říká, privatizovány na úkor zproletarizované většiny a to je podle mého přesná analýza toho, co se děje. Globální trh není v souladu s občanskou společností, z níž vyrostla demokracie," prohlásil Pehe.

Sledujeme téma 17. listopad

Potřebujeme novou VŘSR

Mluvčí ProAltu Tereza Stöckelová byla nadšená z toho, že radikální levicová hnutí dostávají díky současnému světovému dění větší legitimitu. „Názorové proudy, které dnes reprezentuje například hnutí Occupy Wall Street byly ještě nedávno zanedbatelné, ale dnes se ten diskurs nebo ta atmosféra i nás opravdu zásadně mění. Ještě v létě nás věci, které jsme říkali, stavěly do role extrémistů a dnes se stáváme legitimním proudem a můžeme dokonce vystupovat v televizi. Vývoj se posouvá směrem, k němuž Žižek vyzýval. Starý svět umírá a nový se v bojích rodí," prohlásila Stöckelová.

Čtěte také:
Zlatý hřeb, nebo bouře ve sklenici vody? ProAlt na Václaváku
Do Prahy přijela vynadat vládě, do Havířova se vrací vzteklá kvůli ProAltu

Podle Michaela Hausera světové levici chybí jakási událost, ke které by se mohla upínat a vycházet z ní. Takovou událostí prý byla například Francouská revoluce nebo Velká říjnová socialistická revoluce.

Češi chtěli solidaritu, ale dostali kapitalismus

Jako poslední hovořil hlavní host diskuse, slovinský filosof Slavoj Žižek, který před tím také promluvil k demonstrantům na Václavském náměstí. Ten se prý s hrdostí označuje za posledního pravověrného marxistu na světě. Kritizoval především kapitalismus, který podle něho nejlépe funguje bez demokracie a je s ní těžko slučitelný.

Žižek tvrdil, že existence jakéhosi kapitalismus s lidskou tváří je stejně nereálná jako takzvaný socialismus s lidskou tváří. Jak řekl už při demonstraci hnutí ProAlt, lidé 17. listopadu 1989 nevyšli do ulic proti socialismu, ale pro solidaritu a dostali prý kapitalismus a svobodu bez solidarity.

Neomarxistům chybí logické myšlení

Kritizoval také posilující konzervativní a pravicová hnutí a politické strany v Evropě, které jsou podle něho velkým nebezpečím. Jako příklad uvedl činy norského masového vraha Anderse Breivika a jeho více než patnáctisetstránkový manifest. Je však třeba zmínit, že podle mnohých politiků i komentátorů není Breivik žádný pravicový konzervativec a už vůbec ne křesťan a jeho činy měli jen konzervativní hnutí zdiskreditovat, což se nakonec v mnoha českých i světových médiích stalo. Nakonec také vyšlo najevo, že norský vrah byl členem zednářské lože na vysoké úrovni, což se s pravověrným křesťanstvím zcela vylučuje.

K tématu:
Alexander Tomský: Evropská krize je krize civilizační

Podle pravicového myslitele, politologa a nakladatele Alexandra Tomského, který pro ParlamentníListy.cz včerejší debatu okomentoval, představitelům think-tanku Cesta i Žižekovi samotnému, který je dle něho mediální hvězdou evropských neomarxistů, chybí logické realistické myšlení a ideologie samotná.

Kapitalismu vděčíme za vysokou životní úroveň

„Definovat globální kapitalismus - globální trh - je velmi obtížné. Jako každý trh je více méně spontánní, ale je také interakcí mnoha činitelů a vznikl postupným snižováním cel a částečně i průmyslových dotací. Pro neomarxisty je pojem kapitalismu stejný jako pro Lenina. Jde o zločinnou nadvládu svobodných podnikatelských subjektů, vykořisťovatelů, podnikat má společný stát v zájmu všeho lidu," hodnotí pro ParlamentníListy.cz Tomský.

Paradox této teze podle něho tkví v tom, že vývoj evropského hospodářství od 16. století prokázal, že dnešní historicky bezprecedentní životní úroveň je důsledkem svobodného podnikání.

Představa, že majetek se rovná zločinu je absurdní

„Dokonce i tzv. průmyslová revoluce byla důsledkem svobody podnikání neboli objevu trhu. Problém je, že na trhu dochází k častým nepředvídatelným recesím a v globálním měřítku ovlivněným hlavně intervencí vlád, tak jako v nedávné hypoteční krizi. Totéž platí o evropském trhu podřízeném společné měně," uvedl redakci politolog.

Psali jsme:
Bouře v ulicích: Přijde pravicová kontrarevoluce, těší se reakcionář Tomský

Jak Tomský dále řekl, „klasičtí marxisté tvrdili, že má vlastnit kapitál a podnikat stát, ti dnešní chtějí, aby stát trh reguloval a řídil. Mají částečnou pravdu - stát musí zajistit právo (spravedlnost) a udržovat makroekonomickou rovnováhu, chránit spotřebitele, nedotovat průmyslová odvětví a podobně. Neomarxisté však chtějí, aby stát hospodářství řídil - mikroekonomicky, jak to dělá Unie. Představa, že jsou mezinárodní firmy zločinecké z principu, je stejně absurdní jako představa, že je majetek zločin. Jde o pověru ideologie."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …