Mezian (ČSSD): Do Hospice sv. Štěpána míří půlmilionová dotace

13.09.2012 6:40

I zásluhou krajského, a zároveň litoměřického zastupitele Hassana Meziana (ČSSD) získá Hospic sv. Štěpána od Ústeckého kraje mimořádnou půlmiliónovou dotaci. Tu schválilo krajské zastupitelstvo. Finanční pomoc poté, co zařízení nedostalo dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Hassan Mezian pomohl prosadit.

Mezian (ČSSD): Do Hospice sv. Štěpána míří půlmilionová dotace
Foto: Archiv
Popisek: Krajský zastupitel Ústeckého kraje MUDr. Hassan Mezian

„Současná sociální politika státu prakticky neexistuje a sociální služby se potýkají s nedostatkem financí. To je případ nejen Hospicu sv. Štěpána, ale i Domova Slaný. Obě zařízení jsem navštívil a rozhodl jsem se jednat. V případě litoměřického hospicu se podařilo navýšit mimořádnou dotaci z Fondu Ústeckého kraje ze 100 na 500 tisíc korun,“ konstatoval Hassan Mezian, který kandiduje na senátora za Litoměřicko a Slánsko.

 „Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR nemají přesnou metodiku financování a přehazují si úhradu výkonů a lůžek jako horký brambor,“ uvedl již po návštěvě Domova Slaný Hassan Mezian.

 Krajský zastupitel chce po případném vítězství v Senátu zahájit širokou debatu o budoucnosti sociálních zařízení pro nevyléčitelně nemocné spoluobčany. „Je nutné, aby Česká republika měla dlouhodobou koncepci sociálních služeb, která bude řešit v dlouhodobém horizontu financování těchto zařízení, aby se nestalo to, co nyní například Hospicu sv. Štěpána,“ uvedl Hassan Mezian.

 Hospic sv. Štěpána nepatří mezi příspěvkové organizace Ústeckého kraje. V České republice je celkem 15 hospiců, které jsou nestátními neziskovými organizacemi a jsou tedy plně závislé na dotacích, příspěvcích a darech. Financování sociálních služeb na území Ústeckého kraje je dosud v kompetenci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. To ale v posledních letech postupně snižuje své příspěvky. Litoměřický hospic má rozpočet zhruba 22 milionů korun ročně. Za 1. pololetí letošního roku jím prošlo na 140 pacientů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…