Advokát Ratha: Janeček věděl, že je na dně. Chtěl kompro na Tvrdíka

24.08.2012 13:36

Právní zástupce Davida Ratha Roman Jelínek překvapivě přiznal ParlamentnímListům.cz, že šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček chtěl výměnou za poskytnuté miliony na kauci informace o exministrovi a někdejším volebním manažerovi ČSSD Jaroslavu Tvrdíkovi. To ale v žádném případě Rath udělat nechtěl. „Nějaké žalování by bylo pod jeho úroveň,“ vypověděl k tomu Jelínek.

Advokát Ratha: Janeček věděl, že je na dně. Chtěl kompro na Tvrdíka
Foto: hns
Popisek: David Rath a Karel Janeček

Podnikatel, finančník a šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček včera večer řekl České televizi, že nevyslyšel prosby advokátů a odmítl vyplatit záruku 14 milionů korun za propuštění Davida Ratha z vyšetřovací vazby. Prý se tak rozhodl poté, co byl osobně za Davidem Rathem ve vazbě a to ještě ve čtvrtek odpoledne.

„Rozhovor s Rathem mne přesvědčil o tom, že bych mu neměl finančně pomáhat,“ vysvětlil včera Janeček v Událostech České televize své rozhodnutí. Prý skutečně byl přesvědčen o tom, že Rath by mohl být někdo, kdo může mít pozitivní vliv proti korupci a chtěl si také prý maximálně sám ověřit, zda není byť minimální šance, že by byl Rath obětí nějakých konstrukcí.

SLEDUJEME téma: Rathovo zadržení

Jenže nikdo netušil, že za Rathem do vazby pojede i druhý z jeho právníků – Roman Jelínek. "Byl jsem za klientem, aby mi vysvětlil, o co se jednalo, co bylo předmětem jeho hovoru s panem Janečkem, z jakého důvodu vůbec pana Janečka přijal," vysvětlil Jelínek ParlamentnímListům.cz.

„Můj klient mi při této návštěvě sdělil, že pan Janeček by prý byl ochoten poskytnout částku deseti miliónů - tedy ne čtrnácti miliónů - pouze za to, kdyby byl David Rath ochoten se více rozhovořit o činnosti pana Jaroslava Tvrdíka v Lidovém domě. Zároveň tam uvedl, že v současné době má pan Tvrdík nějaké aktivity v Číně,“ prozradil překvapivě Jelínek.

„Rath to ale odmítl, neboť nebude za jakékoliv finanční prostředky poskytovat nějaké informace, potažmo informace, které by mohl někdo zneužít ke kompromitování kohokoliv jiného. On ale prý předpokládal, že pan Janeček za ním přichází skutečně s tím,  že mu pomůže v této náročné situaci, že pochopil, že řízení se vede nestandardním způsobem. Ale to pana Janečka vůbec nezajímalo a jediné, co ho zajímalo, byla činnost pana Tvrdíka v Lidovém domě."

Anketa

Volili byste Davida Ratha?

65%
35%
hlasovalo: 3261 lidí
Ovšem to Rath jednoznačně odmítl. „Přece jen má v sobě určitou hrdost na to, aby kompromitoval nějakého člověka a také se rozhodně nechce nějakým způsobem prodávat,“ uvedl dále advokát.

Podle něj celá schůzka mezi Janečkem a Rathem měla vést k tomu, aby se Janeček zviditelnil.  "Doktor Rath mi řekl, že jej považoval za člověka, který si uvědomuje celou tíživou situaci, ve které se nyní ocitl. Prý ale během první Janečkovy věty pochopil, že se mu vůbec nejedná o to, aby mu nějakým způsobem pomohl. Od první věty říkal, že jediné, o co se mu jednalo, bylo zviditelnění se,“ prozradil dále Jelínek.

„Janeček ale jednal v domnění,  že klient je natolik na dně psychicky - což je mimochodem pravda - že to učiní," poznamenal právník a opětovně zdůraznil, že Janeček nabízel za toto vše deset miliónů korun, nikoliv plných čtrnáct miliónů.

„Abychom si ale rozuměli, já jsem za panem Janečkem nikdy nebyl, nikdy jsem jej nežádal  - a to ani jakoukoliv jinou osobu - o složení kauce. Za panem Janečkem byl s největší pravděpodobností můj kolega (Adam Černý – pozn. red.). Já jsem za ním nebyl, neznám obsah jejich hovoru a to vše o poskytnutí kauce jsem se dozvěděl pouze z médií jako kdokoliv jiný. Musím říci, že to pro mne byl šok,“ zmínil dále Rathův advokát.

Podle něj jde o naprostý lapsus. "Myslím, že není posláním advokáta, aby někoho žádal o kauci, je to záležitost rodiny, jeho přátel,“ dodal k tomu.

Něco jiného řekl médiím, něco jiného je v odůvodnění

Jelínek také zmínil, že diametrálně jiné vysvětlení je v odůvodnění rozsudku o důvodu kauce, které soudce uvedl v médiích, a úplně odlišné pak v písemném odůvodnění.

„My máme zvukový záznam ze zasedání soudu, které nám poskytl soud, a to dnes chceme novinářům na brífinku pustit,“ řekl k soudem stanovené kauci právník. Podle jeho mínění se zdá ale nerálné, že by krajský odvolací soud snížil pro Ratha výši kauce, i když Jelínek počítá spíše s tou variantou, že o stížnosti právních zástupců nebude soud vůbec rozhodovat.

Janeček se smál: Slyšel jsem, že jsem chtěl Ratha uplatit

Karel Janeček pak na slova Jelínka reagoval poměrně rychle. „Slyšel jsem už ráno v České televizi, že jsem chtěl údajně Ratha uplatit,“ poznamenal napřed překvapený Janeček pro ParlamentníListy.cz.

„K tomu všemu musím říci, že to je naprostá lež. To, o čem jsem mluvil s panem Rathem, tak pravděpodobně napíšu dnes na svůj blog,“ řekl dále a pak se rozhovořil o tom, co podle něj bylo v dialogu mezi ním a Rathem „nejzajímavější“.

„Ta ´nejzajímavější´ součást rozhovoru proběhla tehdy, když pan Rath prohlásil, že on nebyl nikdy namočen v žádné korupční kauze a že je čistý. Hovořil také o tom, jaké to je pro něj být ve vazbě, a že se zamýšlí nad tím, jaký je pro něj smysl života,“ zmínil Janeček.

„Je to neuvěřitelný, jak člověk může zůstat arogantní, i když to není to správné slovo na Ratha. Je spíše zabedněný,“ zmínil a zdůraznil, že všechno, co si oba muži povídali, mohl slyšet i dozorce.

„Já nevím, jestli to má vůbec nějaký smysl řešit… Faktem ale je, že u celého hovoru mezi mnou a panem Rathem byl dozorce. Snad to slyšel,“ zapochyboval nakonec Janeček.

Tvrdík: Já se nebojím žádného „kompra“

Exministr obrany a také bývalý poslanec za ČSSD Jaroslav Tvrdík pak celou věc komentoval velmi krátce.

„Nemám žádný důvod to komentovat, a nevím, proč bych se toho, že na mne někdo shání kompromitující informace, měl jakkoliv obávat,“ odvětil Tvrdík krátce ParlamentnímListům.cz.

Stížnosti podaly obě strany

Připomeňme, že státní zástupce Petr Jirát včera podal stížnost proti nařízení soudu o přípustnosti kauce, kterou soud žádal za propuštění Ratha. Stížnost teď musí posoudit Krajský soud. Podle státního zástupce je totiž kauce v tomto případě nepřípustná.

Rathův obhájce Adam Černý pak uvedl, že situaci považuje za bezvýchodnou a zřejmě i on za svého klienta také podá stížnost a navíc krajský soud možná požádá o nižší výši kauce. To pak právníci učinili dnes. Věcí se nyní bude zabývat Krajský soud v Praze.

V případu korupce ve Středočeském kraji je 11 obviněných. Na svobodě už jsou podnikatelka Ivana Salačová, která chce s policií spolupracovat, i obchodní ředitel firmy Konstruktiva Branko Tomáš Mladý. 

Ve vazbě zůstává celkem šest obviněných, mezi nimi kromě Davida Ratha i někdejší poslanec Petr Kott a šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. I oni žádají o propuštění z vazby. 

Zástupci Davida Ratha už ve středu přišli s tím, že ohledně poslancova propuštění z vazby mají "radikální řešení", které chtějí veřejnosti představit. Tiskovou konferenci svolali na páteční odpoledne na 15:00 hodin.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …